Misbruik van medicatie op recept voorkomen

Het misbruik van medicatie op recept kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe kun je voorkomen dat dit probleem ontstaat?
Misbruik van medicatie op recept voorkomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je weet vast wel waarom sommige medicatie alleen op recept verkrijgbaar is. Het is een manier om misbruik en ongecontroleerd gebruik van medicijnen die je gezondheid kunnen schaden te voorkomen. Ondanks alle genomen maatregelen gebeurt het echter nog steeds.

Veel mensen met ziekten en aandoeningen hebben pijnstillers nodig om de pijn te verminderen. In andere gevallen zijn er medicijnen die een bepaalde werking van je zenuwstelsel onderdrukken om problemen zoals angst en slapeloosheid te behandelen.

Hoewel deze medicijnen alleen op recept verkrijgbaar zijn, kunnen er problemen ontstaan door de manier waarop de arts ze voorschrijft en wat de patiënt uiteindelijk doet. Misbruik van medicatie op recept kan vreselijke gevolgen hebben en het is wereldwijd een ernstig probleem voor de volksgezondheid.

Waarom komt misbruik van medicatie op recept voor?

Misbruik van medicatie op recept

Er zijn verschillende redenen waarom mensen medicatie op recept misbruiken. Sommige geneesmiddelen kunnen leiden tot een verslaving aan de werkzame stof.

Onjuist gebruik van medicijnen heeft invloed op de effectiviteit en kan onveilig zijn. We noemen hieronder enkele redenen waardoor het misbruik van medicatie op recept kan ontstaan:

Valse overtuigingen: soms denken mensen dat het nemen van meer dan de door de arts aangegeven dosis het geneesmiddel effectiever zal maken. Wat in het minst erge geval kan gebeuren, is dat je lichaam er aan went en nog hogere doses nodig heeft om het geneesmiddel te laten werken.

Emotionele problemen: als iemand niet in een goede psychologische toestand verkeert, kunnen ze hun toevlucht nemen tot medicatie op recept om meer te slapen. Op die manier hoeven ze niet na te denken. Ook geeft het hen mogelijk een beter gevoel en kunnen ze op die manier hun emotionele pijn zo veel mogelijk vermijden.

Wanneer emotionele problemen zeer ernstig zijn, kunnen mensen die medicatie op recept gebruiken, proberen zichzelf schade toe te brengen door de drugs te misbruiken.

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt misbruik veroorzaakt door het verkeerd innemen van de medicatie, waardoor mensen de dosis steeds verder moeten verhogen om de effecten op te merken. Langdurige behandeling, zelfs als de medicijnen correct worden ingenomen, kan echter ook tot hetzelfde resultaat leiden.

Ontdek ook het volgende artikel:
Zelfmedicatie en de gezondheidsrisico’s

Misbruik van medicatie op recept voorkomen

Overdosis door misbruik van medicatie op recept

Misbruik van medicatie op recept kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en in sommige gevallen zelfs voor de wereldwijde gezondheid. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor het foutieve gebruik van antibiotica waardoor resistentie kan optreden.

Ondanks de maatregelen die zijn genomen om misbruik van bepaalde medicijnen te voorkomen, moeten er waar mogelijk nog meer voorzorgsmaatregelen worden genomen, aangezien dit misbruik zich blijft voordoen.

Om dat te doen, is het belangrijk om bepaalde preventiemethoden in te voeren en toe te passen. Die maatregelen kunnen helpen om bepaalde situaties te voorkomen zoals:

  • onvrijwillige overdosis.
  • negatieve gezondheidseffecten.
  • ongewenste bijwerkingen als gevolg van ongecontroleerd medicijngebruik.

De behandelingsduur vaststellen

De arts moet duidelijk voorschrijven hoe lang de behandeling die hij de patiënt geeft, moet duren. Dit geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van benzodiazepines. Dit is een psychotroop medicijn dat kan worden voorgeschreven om problemen zoals slapeloosheid, angst en verschillende aandoeningen (onder meer obsessief-compulsieve stoornis ) aan te pakken.

Het risico op verslaving door het gebruik van deze stof is erg hoog. Om deze reden wordt aangeraden dat mensen deze medicijnen niet langer dan 8 tot 12 weken gebruiken. Na deze tijd moet de arts naar andere oplossingen zoeken of een ander geneesmiddel voorschrijven om verslaving te helpen voorkomen.

Psychologische begeleiding

Het is erg belangrijk om psychologische begeleiding te bieden aan patiënten die medicatie op recept misbruiken. Dit is nodig om hen te helpen om gezonde gewoonten te ontwikkelen. Bovendien kan de therapeut de patiënt helpen te begrijpen wanneer medicatie op recept noodzakelijk is.

Daarnaast kunnen ze werken aan verschillende emotionele aspecten die misbruik kunnen bevorderen. Ook kan een therapeut de patiënt andere hulpmiddelen bieden om verschillende problemen op te lossen waarmee de patiënt in zijn leven kan worden geconfronteerd.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
Een opioïdenverslaving – waarom gebeurt het?

Alle mogelijke soorten ondersteuning

Ondersteuning is van fundamenteel belang om misbruik van medicatie op recept te stoppen. Dat is zeker het geval wanneer dit misbruik het leven van de patiënt begint te beïnvloeden.

Als de patiënt religieus is, kan hij steun zoeken bij mensen van zijn eigen geloof. Als dat niet het geval is, zijn er veel niet-religieuze steungroepen die erg nuttig kunnen zijn. Daarnaast zijn de familie, de partner en vrienden een fundamenteel ondersteuningssysteem.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen het belang van het volgen van de instructies van de arts beter te begrijpen. Bovendien hopen dat je nu weet hoe belangrijk het is om misbruik van medicatie op recept te voorkomen. Sommige medicijnen kunnen je gezondheid en je leven vernietigen als je eraan verslaafd raakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ayuso Gutiérrez, José Luis. (2008). ¿Está justificado el tratamiento prolongado con benzodiacepinas?. Salud mental31(6), 429-430. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252008000600001&lng=es&tlng=es.
  • Caballero Aranda, Inma, & Sevilla Lerena, MP.. (2014). Abuso de fármacos en medio sanitario: programas de tratamiento. Medicina y Seguridad del Trabajo60(235), 434-454. https://dx.doi.org/10.4321/S0465-546X2014000200014
  • Ramírez Ramírez, Martha Ofelia. (2006). La Prescripción de medicamentos y su repercusión socialDrug prescription and its social impact. Revista Cubana de Salud Pública32(4) Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662006000400016&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.