De meest voorkomende seksistische overtuigingen
Vandaag de dag kun je nog steeds mensen vinden met seksistische overtuigingen die trots zijn op de goedkeuring van anderen die net zoals zijzelf zijn, of op afwijzing door de rest van de samenleving. Ondanks de vele oordelen die over dit onderwerp zijn geveld, gaan we ons richten op de soort seksistische overtuigingen die deze mensen vaak hebben.
Iedereen heeft bepaalde overtuigingen die ze als de waarheid kunnen beschouwen, als ze niet in twijfel worden getrokken. Onze samenleving is typisch een meer macho-samenleving geweest en dat is nog steeds een florerende samenleving in de gedachten van bepaalde mensen. Welke overtuigingen bepalen hoe je denkt?
De meest voorkomende seksistische overtuigingen
1. Een vrouw wordt geboren om moeder te worden
Het klopt dat alleen vrouwen zwanger kunnen worden, en dit feit zorgt ervoor dat sommige seksistische mensen geloven dat kinderen krijgen het doel van elke vrouw is. Wat gebeurt er echter als je ze niet kunt krijgen? In dit geval wordt je dankzij deze schadelijke overtuiging als een ‘onvolledige vrouw’ beschouwd.
Wat betekent het eigenlijk om moeder te zijn? Naast het krijgen van kinderen moet een moeder voor hen zorgen, wat vaak betekent dat ze thuis moet blijven. Mensen die deze overtuiging hebben, denken dat de plaats van een vrouw in huis is.
Deze mensen realiseren zich niet dat het feit dat je kinderen kunt krijgen niet betekent dat je dat moet doen. Moeder zijn is ook geen barrière voor het hebben van een baan. En als je huisvrouw bent? Nou, dat IS zeker een ECHTE baan.
Ook aanbevolen:
Met dank aan de man die mij een alleenstaande moeder maakte
2. Vrouwen nodigen uit tot intimidatie
Echte chauvinisten denken dat intimidatie iets is waar vrouwen actief naar op zoek zijn. Als ze over straat lopen en naar een vrouw fluiten of proberen hen seksueel te misbruiken, zullen ze zich met dit soort zinnen verdedigen:
- “Het was het rokje dat ze droeg.”
- “Ze was op zoek naar problemen.”
- “Niemand vertelde haar dat ze die steeg in moest gaan.”
Wat deze mensen niet begrijpen, is dat niets agressie of intimidatie rechtvaardigt. Het slachtoffer verwijten maken vergroot in feite alleen maar de macht van de dader. Het maakt niet uit hoe je je kleedt of waar je besluit te lopen. Niemand heeft het recht om je kwaad te doen.
3. Vrouwen zijn delicaat, zwak en onderdanig
Er was een lang gekoesterde overtuiging dat mannen sterker zijn dan vrouwen. Dit is iets waar seksistische mensen volledig achter staan. Vrouwen zijn volgens hen emotioneel, kwetsbaarder en zwakker, dus onderdanig.
Wat gebeurt er echter als die kenmerken niet aanwezig zijn? Men gebruikt vaak de term ‘tomboy’ om een vrouw te beschrijven die niet binnen deze parameters past. Negeer echter nooit de druk die bepaalde mannen ondervinden als het gaat om deze macho-opvattingen.
Als een man niet sterk en zeker van zichzelf is, als hij zijn emoties uitdrukt en gevoelig in plaats van agressief is, kunnen ze op hun eigen denigrerende manier gelabeld worden.
4. Een vrouw kan geen leider zijn
Het feit dat seksistische mensen het bovenstaande geloven, leidt hen tot de conclusie dat een vrouw geen leider kan zijn. Een vrouw die dat wel doet zullen ze mogelijk zwaar bekritiseren.
Wanneer een vrouw een leider wordt, dan vragen seksistische mensen zich vaak af wat ze heeft gedaan om daar te komen. Zodoende breken ze het beeld van een vrouw die volledig competent is in haar werk volledig af.
Zie ook:
Zes kenmerken van sterke vrouwen
5. Vrouwen zijn een genotsobject
Dit is misschien vervelend om te horen, maar er zijn mensen die denken dat vrouwen een genotsobject zijn. Volgens hen zijn ze materiële bezittingen voor consumptie en dat is iets wat tot uiting komt in de seksualisering van het vrouwenimago, vooral in reclames.
Wat gebeurt er echter als een vrouw geniet van haar seksualiteit en opzettelijk en op meer uiteenlopende manieren plezier zoekt:
- vrienden met voordelen
- koppels zonder verplichtingen
- polyamorie
Deze vrouwen worden beschouwd als een ‘slet’ en gedemoniseerd. Volgens seksistische overtuigingen is een vrouw voor het genot van anderen. Zodra ze echter haar eigen bevrediging zoekt, moet ze veroordeeld worden.
Dit zijn allemaal overtuigingen die vandaag de dag nog steeds zeer aanwezig zijn. Daarom is het van cruciaal belang om elke overtuiging die je hebt in twijfel te trekken.
Alleen op deze manier zullen we ons realiseren of we:
- andere mensen pijn doen
- echt gelijk hebben
- ons vreselijk vergist hebben
Om dit punt te bereiken, moet je echter beginnen met het stellen van vragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arciniega, G. M., Anderson, T. C., Tovar-Blank, Z. G., & Tracey, T. J. G. (2008). Toward a Fuller Conception of Machismo: Development of a Traditional Machismo and Caballerismo Scale. Journal of Counseling Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-0167.55.1.19
- Bacigalupe, G. (2006). Machismo. In Encyclopedia of Multicultural Psychology . https://doi.org/10.4135/9781412952668.n143
- Fragoso, J. M., & Kashubeck, S. (2000). Machismo, Gender Role Conflict, and Mental Health in Mexican American Men. Psychology of Men and Masculinity. https://doi.org/10.1037/1524-9220.1.2.87
- Lugo, C. (1985). Machismo y violencia. Nueva Sociedad. https://doi.org/10.1016/j.joi.2007.01.002
- Estrada, F., Rigali-Oiler, M., Arciniega, G. M., & Tracey, T. J. G. (2011). Machismo and mexican american men: An empirical understanding using a gay sample. Journal of Counseling Psychology. https://doi.org/10.1037/a0023122