Mbah Gotho, de man die 146 jaar oud beweert te zijn

Hoewel Mbah Gotho de oudste man ter wereld is, weet hij niet precies hoe oud hij is, omdat er geen archieven bestaan die zijn geboortedag kunnen verifiëren. Dit soort gegevens werden pas vanaf de twintigste eeuw bijgehouden.
Mbah Gotho, de man die 146 jaar oud beweert te zijn

Laatste update: 10 februari, 2019

Gezegd wordt dat de dood Mbah Gotho is vergeten. Ook wordt gezegd dat zijn verhaal klopt en dat deze man dus niet jonger of ouder is dan 145 jaar.

Dit is natuurlijk zeer moeilijk te geloven. We hebben misschien wel vaker verhalen gehoord over mensen die de honderd wisten te bereiken, maar eigenlijk nooit over mensen die daar ver bovenuit zijn gekomen.

Eén detail kan echter niet onopgemerkt blijven: meneer Gotho heeft zelf helemaal geen behoefte om nog verder te leven. In zijn eigen woorden: “Ik wacht rustig en zonder angst op de dood, hoewel het lijkt alsof de dood mij vergeten is.”

Veel mensen zijn erg nieuwsgierig naar het geheim achter zijn lange levensduur en het antwoord dat deze man zelf voor deze mensen heeft is werkelijk waar prachtig.

Hieronder leggen we het even uit.

Het geheim achter Mbah Gotho’s lange leven

de papieren van Mbah Gotho

Mbah Gotho werd geboren op 31 december 1870. Dit is de datum die op zijn identiteitsbewijs staat en die zelfs kan worden teruggevonden in de officiële archieven van het eiland Java, het eiland waarop Mbah woont en 146 jaar geleden geboren is.

Als dit echt waar is, dan is Mbah zeker de oudste man die de wereld ooit gekend heeft. Het officiële record wordt tot op heden in stand gehouden door Jeanne Calment (1875-1997), een Franse vrouw die overleed op 122-jarige leeftijd.

Wellicht vraag je je dus af waarom meneer Mbah Gotho niet in het Guinness Book of World Records staat… Het antwoord hierop is vrij simpel:

 • De enige officiële informatie die er bestaat omtrent de geboortedatum van Mbah Gotho kan gevonden worden op het eiland Java. Om in het Guinness Book of World Records te komen, moet er sprake zijn van een derde onafhankelijke bron die deze informatie kan bevestigen en die is er niet.
 • Dit komt voornamelijk door het gegeven dat dit soort officiële registers pas vanaf de twintigste eeuw normaal werden.

Ondanks het gegeven dat meneer Gotho geen recordhouder is van de titel ‘oudste man ter wereld’, accepteert iedereen dat de beweringen over zijn leven authentiek zijn. Mbah Gotho zal binnenkort anderhalve eeuw oud zijn. Dit is echt bewonderenswaardig.

Veel familieleden hebben Mbah Gotho al verlaten

Een lang leven biedt natuurlijk een hoop voordelen. Het geeft je de kans om onder andere:

 • Te leren
 • Fouten recht te zetten
 • Mislukkingen te verbeteren
 • Zelfs om je leven meerdere keren opnieuw te beginnen

Volgens zichzelf heeft Mbah Gotho een goed leven gehad, maar nu heeft hij alleen nog droevige herinneringen.

 • Hij heeft vier vrouwen moeten begraven. Heeft afscheid moeten nemen van al zijn kinderen en broers en zussen, tien mensen in totaal.
 • Hij weet heel goed dat deze situatie alles behalve normaal is. De wetten van het leven bepalen dat kinderen hun ouders horen te begraven, niet andersom.

Elke ochtend wanneer hij wakker wordt, moet hij opnieuw accepteren dat hij alleen achter is gebleven met de oneindige hoeveelheid herinneringen aan mensen die er niet meer zijn.

Echo’s die hem herinneren aan het verleden en het lange leven dat hij al achter de rug heeft en die hem er toe dwingen zich af te vragen waarom dit zo voor hem moest zijn.

Waarom is hij er nog steeds, terwijl de mensen die zoveel van hem hielden al zo lang geleden hun rust hebben kunnen vinden?

Mbah Gotho heeft zich neergelegd bij zijn nederige leven, omringd door zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Het geheim achter zijn lange leven

Meneer Gotho met iemand in gesprek

Volgens meneer Gotho is zijn lange leven het resultaat van twee factoren:

 • De eerste factor is dat hij altijd omringd is geweest door mensen die van hem hielden. Liefde is de drijfveer van het leven en de reden waarom we elke dag blijven vechten om tijd met onze dierbaren door te kunnen brengen.
 • De tweede factor heeft te maken met de cultuur op Java. Op het eiland Java wordt er een prachtig gezegde gebruikt dat het waard is om te onthouden: ‘Hij die geduldig is, zal langer leven’.

Mbah Gotho geeft aan dat hij zelf altijd een immens geduldig persoon is geweest. Hij heeft altijd zijn best gedaan om onder andere:

 • Dingen te accepteren.
 • Dingen op hun eigen tempo te laten gebeuren.
 • Zijn leven rustig te observeren.
 • Zo min mogelijk boos te worden.

Zelfs dusdanig dat zijn eigen kleinkinderen altijd lachen om het gegeven dat hun opa nooit eens ergens over klaagt. Alles accepteren dat je voorgeschoteld krijgt en liefde ontvangen zonder ook maar ergens om te vragen.

Een zuivere geest die klaar is om te vertrekken

de oude handen van meneer Gotho

De enige wens die meneer Gotho de afgelopen twintig jaar nog heeft gehad, is een grafsteen en een plekje om te rusten wanneer de dood hem eindelijk komt halen en hij zijn ogen voorgoed kan sluiten om zich te herenigen met zijn dierbaren.

Deze dag is echter nog niet gekomen en de buren en vrienden van deze oudste man ter wereld zouden hem graag nog iets langer aan hun zijde houden.

Het maakt niet uit dat hij zijn gezichtsvermogen verloren is en dat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Mbah Gotho is namelijk een ware bron van wijsheid, die met duidelijkheid spreekt over een verleden dat niemand zich meer kan herinneren.

Zijn mensen waarderen hem omdat hij:

 • Een held is die tegen indringers heeft gestreden.
 • Tijdens de oorlog tegen de Japanners heeft gevochten.
 • Gedurende zijn leven altijd met zijn handen heeft gewerkt om zijn gezin te onderhouden.

Ondanks alle bewondering die hij krijgt, kunnen we zijn wens echter allemaal waarschijnlijk wel begrijpen. Het leven kan namelijk erg bedrukkend zijn. De jaren brengen namelijk vermoeidheid, veroudering en vooral een hoop afscheid nemen met zich mee.

De oudste man ter wereld wil gewoon voorgoed zijn ogen kunnen sluiten, omdat zijn leven zeer vervullend is geweest en hij net als elke krijger gewoon verlangt naar de rust die hij verdient. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.