Mastopexie: de voordelen en risico's van een borstvergroting

Ontdek alles over mastopexie-chirurgie in dit fascinerende artikel.
Mastopexie: de voordelen en risico's van een borstvergroting

Laatste update: 30 april, 2023

Mastopexie is een ingreep voor esthetische doeleinden om de borsten te liften of te liften en ze symmetrie te geven als ze ongelijk zijn. Het kan gebeuren met verminderd volume of verhoogd door implantaten.

De arts voert deze ingreep uit in een operatiekamer onder algehele anesthesie. Deze techniek streeft naar een jeugdiger uiterlijk, waardoor de persoon zich beter voelt over zijn uiterlijk.

Wat is een mastopexie en waarvoor kiezen mensen hiervoor?

Er zijn verschillende factoren waardoor de borsten verslappen. Deze variëren van zwangerschap, leeftijd en gewichtsveranderingen, tot het dragen van de verkeerde beha, roken, een slechte houding en niet sporten. Ook kan de verzakking opvallen naarmate de oorspronkelijke grootte groter is.

Om dit probleem te corrigeren zijn er verschillende alternatieven. Sommige zijn natuurlijk en omvatten oefeningen om de buste te verstevigen, crèmes, inname van infusen en verbetering van de houding.

Anderzijds zijn er esthetische procedures. Deze omvatten:

  • Mesotherapie
  • Radiofrequentie
  • Hyaluronzuur
  • Polycaprolacton
  • Esthetische operaties, waaronder de mastopexie, ook wel borstlift genoemd. Het doel ervan is om de borsten weer op hun plaats te zetten, als ze zijn ingevallen, in wat men een borst ptosis noemt.

Deze chirurgische techniek kan een verkleining inhouden als de borst te groot is. Het kan ook een vergroting met implantaten omvatten als de borst te klein is. De arts kan dan ook het tepelhof en de tepel verplaatsen.

Mastopexie is bedoeld om de borsten een verjongd uiterlijk te geven, zodat ze er symmetrischer uitzien. Dit helpt op zijn beurt de persoon zich zelfverzekerder te voelen en verhoogt het gevoel van eigenwaarde.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt:
Veranderingen in de borsten en tepels: wanneer is het een zorg?

Voorbereiding op de operatie

Mammografie
De leeftijd van de patiënt kan aangeven dat een mammografie voor de operatie nodig is.

Afhankelijk van iemands leeftijd en enkele risicofactoren kan de chirurg in bepaalde gevallen een mammografie of andere beeldvormende onderzoeken aanbevelen. Op haar beurt moet de patiënt informeren of ze zwanger is, welke medicijnen ze gebruikt, en zelfs welke natuurlijke supplementen ze gebruikt.

De arts kan aangeven dat het gebruik van anticoagulantia, zoals warfarine, en anti-bloedplaatjesmiddelen, zoals aspirine, tijdelijk op moet schorten.

Andere aanbevelingen vooraf zijn de volgende:

  • De patiënte moet voor de operatie vasten. De arts of verpleging zal aangeven hoeveel uur van tevoren ze moet stoppen met eten en drinken.
  • Ze moet ook losse kleding dragen die gemakkelijk uit en aan te trekken is. Ze moeten vooral knopen of ritsen aan de voorkant hebben.
  • Het is noodzakelijk om met een begeleider te gaan, omdat het daarna niet mogelijk zal zijn om te rijden.

Hoe ziet de procedure eruit?

Zoals gezegd voert een arts mastopexie uit onder algehele anesthesie, meestal met intraveneuze sedatie. Ook moet het worden uitgevoerd in een operatiekamer, met adequate sanitaire omstandigheden, en door professionals met opleiding en ervaring in het beheer van deze techniek.

De chirurg maakt tussen één en drie sneden, afhankelijk van de grootte, de vorm, de mate van slapte, de positie van het tepelhof, overtollige huid, of wanneer – naast de lift – ook een borstverkleining uitvoert.

Er zijn verschillende soorten incisies die geoefend kunnen worden:

  • Verankeringsincisie. Deze wordt gemaakt rond het tepelhof: vanaf het tepelhof verticaal naar beneden tot aan de borstplooi, en dan horizontaal, langs de borstplooi.
  • Een sleutelgatincisie. Deze wordt gemaakt rond het tepelhof en dan in een verticale lijn naar beneden.
  • Een periareolaire incisie. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit rond het tepelhof gedaan.
  • Een halve maan incisie. Deze wordt gedaan langs de bovenste helft van het tepelhof.

Maar volgens onderzoek (Engelse link) hiernaar wordt momenteel bij de meeste mastopexies een parenchymmanipulatie uitgevoerd om te zorgen voor een langduriger resultaat. Afhankelijk van de behoefte wordt dan weer extra huid of borstweefsel verwijderd, waarbij de tepel en het tepelhof worden geherpositioneerd of, als dat het geval is, implantaten worden geplaatst.

Anderzijds wordt in een studie (Engelse link) uit 2015 een circumlocutionele techniek voorgesteld, waarbij basisomtrekreductie, klierrotatie en herpositionering worden gecombineerd. Er zijn mensen die beweren dat dit de anterieure projectie vergroot en de laterale grens van de sinus beter definieert.

Als hoogtepunt kan in sommige gevallen een drain worden achtergelaten. Deze wordt dan gehecht en er wordt een gaasverband aangebracht. De totale duur van de procedure wordt geschat op twee tot vier uur. Het herstel is kort. Waarschijnlijk kan de patiënt nog dezelfde dag uit het ziekenhuis weer naar huis.

Verzorging na de operatie

Een week na de ingreep kan de persoon zijn activiteiten weer als normaal oppakken, zolang hij zich houdt aan rust en de volgende verzorging:

  • Draag een speciale beha gedurende de door de chirurg aangegeven tijd.
  • Vermijd plotselinge bewegingen of zwaar tillen.
  • Schort lichamelijke activiteit een week op.

Breng geen ijs aan, tenzij je arts je dat opdraagt. Om de pijn te verzachten zal de chirurg op verzoek bepaalde pijnstillers aanbevelen.

Aan de andere kant, als de patiënt een roker is, is het sterk aan te raden die gewoonte te vermijden. Dit kan de microcirculatie en daarmee de genezing beïnvloeden.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel:
Borst- en tepelveranderingen: Wanneer is het een punt van zorg?

De resultaten en voordelen

Opmeten van een borst
De herhaling van de procedure is mogelijk. Deze mogelijkheid moet echter door een arts worden geëvalueerd.

Bij mastopexie worden niet alleen de borsten gelift, maar kunnen ook de vorm, de symmetrie en de projectie van de borsten worden verbeterd. Het doel is meestal dat je je beter voelt over je uiterlijk.

Hoewel de chirurg de sneden zo maakt dat ze niet zo opvallen (door bijvoorbeeld de lijn van het tepelhof te volgen), zijn de littekens een tijdje zichtbaar, tot een jaar. Daarna vervagen ze een beetje, maar niet helemaal.

Natuurlijk vallen ze niet op met kleding; ook niet als iemand een shirt met een lage halslijn draagt. Desgewenst kun je sommige producten, zoals natuurlijke crèmes, aanbrengen om de littekens te verminderen, mits je toestemming hebt van je arts.

De resultaten van mastopexie blijven meestal op de lange termijn. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals dieet, overgewicht, zwangerschap, borstvoeding en hormonale werking.

Er kunnen echter ook onbevredigende resultaten zijn. Bijvoorbeeld wanneer implantaten in een retromusculaire positie geplaatst is. De meest gerapporteerde in het onderzoek (Spaanse link) zijn:

  • asymmetrieën
  • verschuivingen
  • dubbele borstcontouren

Ook is het mogelijk dat de borsten met het ouder worden weer afnemen. Als de persoon dat wenst, is het echter mogelijk om opnieuw een borstliftprocedure of een verandering van implantaten te ondergaan.

Wanneer is een mastopexie aanbevolen?

Een mastopexy kan een optie zijn voor vrouwen bij wie gewichtstoename of -verlies, veroudering of zwangerschap restverschijnselen in de borsten hebben achtergelaten. Het is ook een alternatief als de chirurg denkt dat met implantaten alleen niet voldoende lift kan worden bereikt.

Het is ook mogelijk beide ingrepen te combineren.

Het wordt echter niet aanbevolen als je van plan bent af te vallen, als je zwanger bent, of als je van plan bent zwanger te worden. Ook is het niet mogelijk als je nog borstvoeding geeft. In deze gevallen kun je het beste wachten.

Mogelijke risico’s en complicaties

Zoals bij elke operatie zijn er bij een mastopexie enkele risico’s in verband met verdoving, mogelijke infecties, bloedingen uit wonden, zwellingen en dikke littekens. Daarnaast kunnen bijzondere complicaties optreden:

  • Moeite met borstvoeding geven
  • Verlies van gevoel in de tepels
  • Asymmetrie van de borsten (een grotere of anders gevormde borst) of tepels

Over het algemeen zijn dergelijke problemen zeldzaam. Maar complicaties als gevolg van het gebruik van implantaten, zoals inkapseling, verplaatsing of ruptuur moeten we hier ook aan toevoegen.

Tenslotte zijn er ook emotionele risico’s, die voortkomen uit de verwachtingen van de persoon uit esthetisch oogpunt. Deze kunnen teleurgesteld zijn als de borsten er niet uitzien zoals verwacht.

Sommige van deze risico’s kunnen geminimaliseerd worden als de operatie wordt uitgevoerd door een specialist, ervaren in het hanteren van de techniek. Ze kunnen ook geminimaliseerd worden als het onder adequate omstandigheden wordt uitgevoerd – dat wil zeggen in een goed uitgeruste operatiekamer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.