Nieuwe manieren om amandelolie te gebruiken

Wist je dat amandelolie je haar kan laten glanzen? Daarnaast verbetert het de gezondheid van je hoofdhuid en kan het roos bestrijden.
Nieuwe manieren om amandelolie te gebruiken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Amandelolie wordt gemaakt van de noot van de amandelboom. Wanneer deze noot koud geperst wordt, wordt er een elixer gewonnen die amandelolie genoemd wordt. Amandelolie biedt ontelbaar veel voordelen voor zowel de gezondheid als de schoonheid. Lees het onderstaand artikel om erachter te komen op welke manieren je amandelolie allemaal kunt gebruiken. Twijfel er niet aan om hier mee te beginnen.

Amandelolie bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten, oliezuur en linolzuren, zoals omega 3 en 6. De olie is bijna transparant met een zachte goudgele tint en een lichte, redelijk zoete geur. Je kunt het gebruiken als massageolie of als moisturizer. We raden echter aan de olie niet te drinken, hoewel sommige mensen dit wel doen wanneer ze last hebben van constipatie.

Waar is amandelolie goed voor?

Zoals we hierboven al hebben aangeven kun je amandelolie het beste uitwendig gebruiken. Je kan het alleen inwendig gebruiken wanneer het op de label wordt aangegeven. Het is dus belangrijk goed op te letten wat voor soort amandelolie je koopt.

Amandelolie is een veelgebruikt middel voor cosmetica, schoonheidsverzorging en esthetische doeleinden. Ook kan het gebruikt worden om bepaalde huidaandoeningen te genezen als eczeem of acne. Veel schoonheidsproducten bevatten de olie als ingrediënt, waaronder ook lotions en haarverzorgingsproducten.

Amandelolie voor in het haar

Als massageolie kan amandelolie de zenuwen kalmeren en angst en stress verminderen. Wanneer je het product gebruikt als moisturizer, zul je merken dat het ook erg goed is voor kleine huidproblemen als een droge huid of herpes.

De olie kan jeuk verminderen, doordat het de huid beschermt en glad maakt. Ook kun je deze olie gebruiken om psoriasis en dermatitis te behandelen, zwellingen en de jeuk bij huiduitslag te verminderen en pijn en huidirritatie te verlichten.

Meer voordelen van amandelolie

Het is goed voor je haar

Amandelolie is uitstekend geschikt voor mensen die last hebben van droog haar, omdat de olie het haar gelijk glanzend en stralender maakt. Door het hoge oliezuurgehalte kan amandelolie ook worden gebruikt om toenemende kaalheid tegen te gaan. Daarnaast heeft het een erg hoog vitamine E-gehalte, waardoor het wordt aangeraden als middel om roos en seborroïsch eczeem tegen te gaan.

Om te profiteren van de voordelen van de olie masseer je na het douchen een paar druppels olie in de haren. Begin bij de puntjes en werk geleidelijk aan omhoog tot de hoofdhuid. Een andere optie is om het te gebruiken als vervanging voor je crèmespoeling. Masseer het haar in met amandelolie, laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met lauwwarm water.

Het is goed voor je huid

Zoals je hierboven kunt lezen, kun je amandelolie goed gebruiken voor het behandelen van meerdere huidproblemen, vooral droge huid, eczeem of acne. Dit komt doordat deze olie boordevol vetzuren zit, die ideaal zijn om de huid te hydrateren.

Maar de olie kan ook worden gebruikt om de bloedtoevoer onder de huidoppervlakte te verbeteren (vooral als je de olie aanbrengt door ronde bewegingen te maken). Hierdoor zal je huid in goede conditie blijven en er egaal, jong en stralend uit blijven zien. En alsof dit nog niet genoeg is bevat het ook nog eens vitamine E, een geweldige antioxidant, die de algehele uitstraling van je huid verbetert.

Een perfect masker om de huid te beschermen maak je door twee eetlepels amandelolie te mengen met twee eetlepels sojaboonolie, één eetlepel biergist, drie eetlepels havermout en wat heet water. Meng eerst de amandelolie, de sojaboonolie en de biergist met elkaar en voeg dan wat havermout toe tot er een evenredig mengsel ontstaat. Meng dan het hete water er doorheen en breng het masker aan op je gezicht. Laat dertig minuten zitten en spoel vervolgens af met warm water.

Voordelen van amandelolie

Helpt tegen striae

Een van de meest voorkomende huidproblemen bij vrouwen is striae. Striae zijn onsierlijke lijnen die ontstaan wanneer de huid in één keer te veel uitrekt of inkrimpt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of gewichtsverlies. Amandelolie is een geweldig middel tegen striae, omdat het de huid verjongt, waardoor deze gladder en goed gehydrateerd zal zijn.

Dit is voornamelijk te danken aan de vetzuren en de vitamine E die de olie bevat. Daarnaast kun je de olie gebruiken om rimpels in het gezicht en de nek zichtbaar te verminderen. Wanneer je vroeg begint met het gebruiken van amandelolie kan dit zelfs expressielijnen tegengaan.

Om de effectiviteit van amandelolie te optimaliseren kun je een eetlepel olie mengen met een vitamine E-capsule. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij. Breng dit mengsel met ronde bewegingen één keer per dag aan op een droge, schone huid.

Een goede manier om rimpels tegen te gaan is door met een paar druppels de huid rondom de ogen, op je voorhoofd of in je nek te masseren. Doe dit twee keer per dag, één keer in de ochtend en één keer in de avond.

Behandelt acne

Mensen die last hebben van acne, mee-eters of een vettige huid kunnen amandelolie gebruiken om deze aandoeningen te verbeteren. Hoewel deze olie een goede hoeveelheid vetzuren bevat, bevat het ook bestanddelen en voedingsstoffen die goed zijn voor het behandelen van de gezichtshuid en de huid op de schouders, rug en borst.

Je kunt een masker maken van 30 ml amandelolie, één eigeel en een appel. Het is erg eenvoudig om te maken: schil de appel, verwijder het klokhuis en prak de appel vervolgens tot moes. Voeg hier het eigeel en de olie aan toe. Roer het geheel goed tot er een pasta ontstaat.

Breng het masker aan op je gezicht of andere lichaamsdelen waar je last hebt van acne. Laat 30 minuten zitten en spoel vervolgens af met koud water. Daarna kun je een moisturizer aanbrengen die geen olie bevat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.