Maak kennis met zes mogelijke oorzaken van spierkrampen
Spierkrampen zijn onvrijwillige samentrekkingen van één of meer spieren. De pijn kan variëren van heel mild tot heel intens. Meestal duren ze iedere keer meerdere minuten. Eén opvallend kenmerk is dat ze de spier tegenhouden om zich op dat moment te ontspannen. Het gevolg is dat de spieren stijf en gespannen zijn. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van spierkrampen.
Meestal treffen ze de onderste helft van het lichaam, zoals het onderbeen of de dij. Maar soms kunnen ze ook de handen, de armen en andere delen van het lichaam treffen. Spierkrampen zijn niet ernstig en treden gewoonlijk slechts nu en dan op. Maar soms kunnen ze op een probleem wijzen dat aandacht verdient. Wanneer je er vaak last van hebt, dan moet je daarom checken of ze iets te maken hebben met de volgende vijf mogelijke oorzaken van spierkrampen.
Zes mogelijke oorzaken van spierkrampen
1. Een slechte bloedcirculatie
Aandoeningen die de bloedcirculatie belemmeren zijn vaak een oorzaak van pijnlijke spierkrampen. In de loop van de dag zijn de spieren afhankelijk van een goede circulatie. Ze moeten de zuurstof ontvangen die ze nodig hebben om op de juiste manier te werken.
Als het bloed niet goed rond stroomt, zullen de spiercellen de prikkels niet op de juiste manier verwerken. Het resultaat is dat er dan spiersamentrekkingen optreden. Het is belangrijk dat je nagaat of de krampen veroorzaakt worden door een slechte circulatie. Als dat het geval is, dan moet je op zoek gaan naar de geschikte behandeling.
2. Een tekort aan mineralen
De meeste mensen die vaak krampen krijgen hebben meestal een tekort aan magnesium. Maar dit mineraal is niet de enige mogelijkheid. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door een lage concentratie aan elektrolyten. De oorzaak van dit tekort is onevenwichtige niveau aan kalium, calcium en natrium.
Bij atleten en mensen die betrokken zijn bij veeleisende lichamelijke activiteiten treedt dit vaak op. Dat komt omdat deze bestanddelen via ons zweet worden afgevoerd.
- Om dit effect tegen te gaan is het belangrijk om isotone (sport-)dranken te drinken. Het is vooral van belang dat je ze na de training drinkt.
- Een andere ideale manier om je inname van deze mineralen te verhogen is door meer fruit en groenten te eten.
3. Uitdroging
Krampen of spierkrampen treden vaker op in landen met een warm klimaat of tijdens de zomermaanden. Maar dat betekent niet dat de temperatuur de oorzaak is van de krampen. Het is daarentegen zo dat je vocht verliest door te zweten. Ook te weinig water drinken kan deze vervelende symptomen veroorzaken.
Uitdroging maakt de zenuwuiteinden gevoelig. Dit zorgt voor samentrekkingen in verschillende spiergroepen van het lichaam.
- We stellen voor dat je preventief 6 tot 8 glazen water per dag drinkt.
- Het is ook goed om thee en natuurlijke sappen drinken. Je kan ook fruit eten dat veel water bevat, zoals watermeloen.
4. Lichamelijke overbelasting
Ook buitensporige lichamelijke activiteit kan voor krampen in de benen zorgen. Dat kan gebeuren bij een marathon, bij een training van een hoge intensiteit of bij bepaalde soorten werk. Wanneer de spieren uitgeput zijn, raken de spiercellen geïrriteerd. Dan kan het gebeuren dat ze de elektrische signalen die ze ontvangen, niet op de juiste manier verwerken.
- Je kan dit en andere blessures voorkomen. Zorg ervoor dat je trainingsplan aangepast is aan je lichamelijk vermogens.
- Vergeet ook niet om op te warmen vóór je met de training begint. Het is bovendien belangrijk dat je na de training rekoefeningen doet.
5. Koude temperaturen
Wanneer je lichaam blootgesteld wordt aan lage temperaturen of aan een plotse verandering van heet naar koud, spannen je spieren zich aan. Dit soort krampen komt minder vaak voor. Je kan het vermijden door stappen te zetten om je lichaamstemperatuur stabiel te houden.
6. Anatomische en medische redenen
Krampen komen zo vaak voor dat mensen er niet bij stilstaan dat ook anatomische of medische redenen de oorzaak kunnen zijn. Uiteraard moet een specialist dit vaststellen. Maar je mag het als mogelijkheid niet uitsluiten.
Tot deze mogelijke oorzaken van spierkrampen behoren:
- Een verkeerde stand van de benen, de heupen of de romp.
- Beschadiging van de zenuwen.
- Vernauwde bloedvaten.
- Stoornissen van het metabolisme zoals diabetes, hyperthyroïdie of hypoglycemie.
- Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, een motorische aandoening van de zenuwuiteinden, of spierziekten (myopathieën).
- Spataderen.
- Cirrose.
- Bijwerkingen van medicatie.
We hebben allemaal ooit wel eens krampen gehad. Vaak vereisen ze geen behandeling, want ze verdwijnen meestal snel. Maar als ze blijven optreden en dan vooral ‘s nachts, moet je een arts raadplegen.