Lupus en zwangerschap - wat je moet weten

Vrouwen met lupus die zwanger zijn of zwanger willen worden, moeten een paar dingen overwegen. Het is zeker mogelijk om een zwangerschap uit te dragen, terwijl je deze ziekte hebt, maar je moet de controle houden.
Lupus en zwangerschap - wat je moet weten

Laatste update: 10 september, 2020

Lupus en zwangerschap, wat kun je doen? Vooral in dit tijdperk waarin de therapeutische behandeling van de ziekte aanzienlijk is verbeterd, zijn er goede opties. In feite kunnen de nadelige effecten met een behandeling met geneesmiddelen worden verwijderd.

Houd er rekening mee dat een groot deel van de complicaties van lupus en zwangerschap met farmacologie te maken heeft. Dit komt, omdat de medicijnen die worden voorgeschreven om lupusaanvallen te beheersen, vaak onvruchtbaarheid of misvormingen van de foetus veroorzaken.

Om deze reden krijgen vrouwen met lupus altijd de instructie om hun zwangerschap ruim van tevoren te plannen. Dit is zodat artsen de tijd hebben om de behandeling erop aan te passen. Dit is momenteel dankzij de ontwikkeling van actieve principes mogelijk die de vorige zo goed als overbodig maken.

In dit artikel zul je zien hoe vrouwen die aan lupus lijden een veilige zwangerschap kunnen hebben als ze dit goed plannen. Ze zullen meer controles en tests moeten ondergaan dan andere zwangere vrouwen die deze aandoening niet hebben. Het is echter absoluut haalbaar.

Wat is lupus?

Vrouw met uitslag op haar gezicht

Lupus is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem zijn eigen cellen aanvalt, omdat het ze niet herkent. Het identificeert bijvoorbeeld een aantal weefsels als extern of bedreigend en laat ze dan ontsteken met een reactie die vergelijkbaar is met de reactie die bij het bestrijden van virale of bacteriële ziekten optreedt.

De pathologie is chronisch en evolueert in de vorm van verergerde negatieve reacties. Er kunnen periodes van inactiviteit optreden als er geen symptomen zijn, maar dan zijn de acute aanvallen die optreden ernstig en invaliderend.

De weefsels die het meest door lupus worden aangetast, zijn de gewrichten, de huid en de nieren. Er is ook de betrokkenheid van de longen en de hersenen, hoewel de kenmerkende symptomen uit de gewrichten en de huid voortkomen.

Als we het over lupus en zwangerschap hebben, dan bedoelen we een vrouw met een eerdere diagnose van lupus die later zwanger wordt. Dit kan problematisch zijn, omdat uit een aantal gegevens blijkt dat de incidentie van zwangerschapsproblemen bij vrouwen met deze aandoening toeneemt (Spaanse link).

Er is bovendien een mogelijkheid, die minder vaak voorkomt, die wetenschappers neonatale lupus noemen. Dit gebeurt wanneer de baby de antilichamen krijgt die lupus bij de moeder veroorzaken. Dit kind zal hoogstwaarschijnlijk huid- en bloedproblemen hebben en, in ernstige gevallen, ook hartproblemen krijgen.

Medicatie voor lupus en onvruchtbaarheid

Allerlei pillen voor lupus

Als we het over lupus en zwangerschap hebben, dan moeten we het eerst over lupus en vruchtbaarheid hebben. De waarheid is dat vrouwen met de ziekte niet meer moeite zouden moeten hebben dan anderen om zwanger te worden, hoewel medicatie hier een sleutelrol in speelt.

Mensen met lupus gebruiken medicijnen die hun vermogen om zwanger te worden kunnen veranderen. Cyclofosfamide is bijvoorbeeld een veelgebruikt medicijn voor lupus (Spaanse link), maar het verandert de levensvatbaarheid van de eierstokken op de lange termijn.

Het is daarom belangrijk dat vrouwen die zwanger willen worden en de diagnose lupus hebben, ruim van tevoren hun arts raadplegen. Therapeutische plannen kunnen worden gewijzigd om de vruchtbaarheid te bevorderen. Wat een aantal artsen doet, is leuproreline, een ander medicijn, aan cyclofosfamide toevoegen, wat de onvruchtbaarheid vermindert.

Daarnaast zijn verschillende lupusmedicijnen teratogeen. Dit betekent dat ze geboorteafwijkingen bij de foetus kunnen veroorzaken, vooral tijdens het eerste trimester. Het is een andere kwestie om van tevoren met de arts te plannen die ze behandelt.

Complicaties van lupus tijdens de zwangerschap

Lupus kan in vergelijking met een vrouw zonder dat problemen de zwangerschap compliceren. Een aantal van de meestvoorkomende problemen zijn onder andere:

  • Hypercoagulatie. Een zwangere vrouw met lupus kan vatbaar zijn voor bloedstolsels, die de bloedtoevoer naar de placenta onderbreken.
  • Miskraam. Vrouwen met lupus hebben 10% meer kans op een miskraam dan andere zwangere vrouwen.
  • Zwangerschapsvergiftiging. Dit syndroom bestaat uit een verhoging van de bloeddruk van een vrouw met lupus, met oedeem in de onderste ledematen en eiwitverlies in de urine. Het is een type hoge bloeddruk dat in deze gevallen aan lupus wordt toegeschreven, hoewel het meestal door een zwangerschap wordt veroorzaakt.
  • Vroegtijdige bevalling. De bovenstaande aandoeningen kunnen de bevalling versnellen en de bevalling eerder plaats laten vinden, elk op zichzelf.

Lupus en zwangerschap zijn compatibel

Ondanks de complicaties zijn lupus en zwangerschap zeker compatibel. Vrouwen bij wie de ziekte is vastgesteld en die van plan zijn zwanger te worden, dienen hun arts te raadplegen om dit zo goed mogelijk en ruim van tevoren te plannen. De juiste ontwikkeling van hun baby hangt van deze planning af. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
  • Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
  • Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.