Een leverontsteking: symptomen en een goed dieet
Een leverontsteking is een veel voorkomend probleem. In de medische wereld is het bekend als hepatomegalie. Dit kritieke orgaan wordt plotseling groter dan normaal.
Het kan pijn veroorzaken en het kan zijn dat er een behandeling noodzakelijk is. Maar wat zijn de meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met een leverontsteking? Welk dieet kan je thuis volgen om de aanbevelingen van je huisarts aan te vullen?
We zullen je meer leren in dit artikel.
Symptomen van een leverontsteking
Kun je aangeven waar je lever zit? Het is makkelijk: de onderste rand zit net onder je ribbenkast aan de rechterkant.
Als je lever normaal functioneert en een normale grootte heeft, dan voel je hem waarschijnlijk niet als je je vingers onder je ribbenkast drukt (tenzij je bijvoorbeeld diep inademt). Normaal gesproken zal een scan van je lever je dokter vertellen of je een leverontsteking hebt of niet. Als dat zo is, dan zal je diens aanwezigheid snel op beginnen te merken.
Maar hoe zit dat buiten de praktijk van de dokter? Welke symptomen kan je mogelijk opmerken in je dagelijkse leven? De meeste leverproblemen beginnen zonder symptomen, dus je zal het pas op een later moment beginnen te merken.
De volgende symptomen zullen echter langzaam aan duidelijker worden wanneer dit orgaan begint te groeien:
1. Pijn
Pijn als het gevolg van een leverontsteking is vaak lichtjes en aanhoudend. Het groeit stukje bij beetje, maar uiteindelijk wordt het intenser. Het begint aan de rechterkant, dus onthoud het volgende: let altijd op de rechter bovenkant van je buik.
De pijn kan echter je onderrug bereiken, maar nog steeds aan de rechterkant. Je merkt mogelijk een sterke vermoeidheid op die niet overgaat. Als je probeert om pijnstillers in te nemen, zal de verlichting maar tijdelijk zijn.
2. Misselijkheid en algemene malaise
Je kan mogelijk je eetlust verliezen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet of vleeswaren zijn moeilijk om te verteren. Je zal opmerken dat de vermoeidheid erger wordt na het eten en gepaard gaat met duizeligheid of misselijkheid.
Dokters geven vaak aan dat vermoeidheid en de gevoelens van ziek zijn meer aanwezig zijn in de ochtend. Onthoud dat je lever net als je gehele lymfestelsel essentiële schoonmaaktaken uitvoert gedurende de nacht.
Tijdens een leverontsteking kan de lever niet de vereiste taken uitvoeren, dus de ochtenden worden mogelijk de moeilijkste tijd voor je.
3. Koorts
Een constante lage koorts hebben zou een rode vlag moeten zijn. Het is een teken dat je een infectie hebt, een verandering van het lichaam die medische aandacht nodig heeft. Onthoud dat koorts de natuurlijke reactie van het lichaam is tegen elke invasie van buitenaf.
Ga naar je huisarts om uit te vinden of je een leverontsteking hebt.
4. Geelzucht
Geelzucht is het geel worden van de huid en kan ook in de ogen verschijnen. Het is een van de duidelijkste symptomen van een leverprobleem of een verandering van zijn normale functie.
Maar waar komt die gele kleur vandaan? Bilirubine, een bijproduct van de afbraak van rode bloedcellen, is een duidelijk teken dat de lever zichzelf niet schoonmaakt zoals zou moeten. In plaats daarvan hoopt het substanties op die uit het lichaam verwijderd zouden moeten worden.
5. Afwijkingen in de ontlasting
Het is nooit leuk om heel goed op te letten tijdens die momenten op het toilet, maar het is het altijd waard om even naar de kleur van je urine en ontlasting te kijken. Het kan een hoop vertellen over je gezondheid.
Als je ontlasting plotseling een lichtere kleur heeft, dan is het mogelijk handig om contact met je huisarts op te nemen. Dit kan door een aandoening komen die alleen hij of zij vast kan stellen. Het kan een virus of zoiets als hepatitis zijn, dat een leverontsteking kan veroorzaken.
Dit zijn alleen mogelijkheden, dus neem altijd contact op met een medische professional.
Misschien ook interessant:
Een behandeling van leververvetting met natuurlijke remedies
Dieet om een leverontsteking te behandelen
- Een eetlepel olijfolie met een beetje citroensap in de ochtend is een geweldige manier om het herstel van je lever te bevorderen. Het fungeert als een reinigende tonic die dit belangrijke orgaan beschermt en revitaliseert. Als je het dagelijks gebruikt, zal je de ontsteking verminderen.
- Artisjokwater en citroensap vormen nog een ideale dagelijkse behandeling. Kook twee artisjokken in kokend water en voeg citroensap toe aan het afgegoten water. Dit zou ongeveer drie of vier kopjes op moeten leveren, die je gedurende de dag op kan drinken.
- Rodebietensalade met geraspte wortels. Dit geeft je lichaam een verrukkelijke en natuurlijke cocktail van vitaminen en mineralen die geweldig zijn voor het behandelen van een leverontsteking.
- Thee van mariadistel en paardenbloem. Je kan elke dag twee kopjes thee met deze twee ingrediënten drinken. Eentje tijdens het ontbijt en de andere na de lunch. Drink het langzaam op en voeg een natuurlijke zoetstof zoals honing toe als je dat wilt.
- Mariadistel kan je in natuurwinkels vinden, zowel als gedroogd kruid en als tablet. Het is altijd een geweldige optie voor het behandelen van een leverontsteking.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Abdel-Misih, S. R. Z., & Bloomston, M. (2010). Liver Anatomy. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2010.04.017
- Gossard, A. A., & Lindor, K. D. (2008). Autoimmune liver disease. In Practical Management of Liver Diseases. https://doi.org/10.1017/CBO9780511547416.011
- Marchesini, G., Moscatiello, S., Di Domizio, S., & Forlani, G. (2008). Obesity-associated liver disease. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/jc.2008-1399