Leuke offline activiteiten voor kinderen
Er zijn veel offline activiteiten die kinderen kunnen doen, van kleuren tot legpuzzels maken, zich verkleden, raadsels doen, naar het park gaan en nog veel meer. Deze alternatieven zijn ook heel gezond en kinderen genieten er veel meer van dan de hele tijd naar een scherm te staren.
Zoals je weet zal technologie niet meer verdwijnen, maar de kindertijd is maar kort. Tablets, computers, telefoons en smart-tv’s zijn echter veelvoorkomende afleidingen in deze kindertijd. Ze wekken echter geen creativiteit op en bieden kinderen niet bepaalde ervaringen, training en cognitieve ontwikkeling.
20 offline activiteiten voor kinderen
Allereerst is het redelijk om internet als vorm van entertainment te gebruiken. Het wordt echter een probleem wanneer het kind er afhankelijk van wordt voor afleiding. Het vormt ook een risico vanwege online misbruik en andere manieren van ontoereikend gebruik, volgens een studie (Spaanse link) gepubliceerd door de Journal of the Institute of Legal Research.
Daarom zullen we in dit artikel je 20 ideeën geven voor offline activiteiten geven. Door deze in de praktijk te brengen kun je ervoor zorgen dat je kind zowel motorische vaardigheden opdoet als leert om samen te werken en na te denken. Lees dus snel verder!
Lees ook eens:
Overmatige blootstelling aan beeldschermen bij kinderen
1. Het scheiden van objecten
Dit is een leuke bezigheid voor één- tot tweejarigen en ontwikkelen ze vaardigheden die ze later nodig zullen hebben. Leer ze om objecten te classificeren en te scheiden in plaats van ze een tablet te geven om ze te vermaken met video’s.
- Kussens, knuffels of plastic blokken zijn hiervoor ideaal.
- Laat ze ze vervolgens ordenen op kleur, maat of type.
2. Doelwitoefeningen
Hiervoor heb je een lege wc-rol nodig die je samen met je kind kunt versieren. Laat je kind vervolgens van een afstandje papierproppen in de opening van de rol gooien. Stimuleer gezonde concurrentie en wie de meeste proppen in de rol weet te gooien, die wint.
3. Papierballen en rietjes
Ben je op zoek naar een eenvoudig en leuk spel? Hier is er een. Je hebt alleen wat oud (gekleurd) papier en rietjes nodig. Het aantal is afhankelijk van met hoeveel deelnemers je dit spel speelt.
- Maak verschillende ballen van papier en markeer de start- en finishlijnen met ander speelgoed of bijvoorbeeld een paar schoenen.
- Het doel van het spel is om de papieren bal met het rietje naar de finish te blazen.
- Wie het eerst over de finish gaat, wint. Ontwerp een speciale racebaan en blaas de ballen hier overheen voor meer spanning.
4. Zoek de schat
Ontwerp een schatkaart en verstop een prijsje ergens in je huis. Het doel is dat het kind de schat vindt door de aanwijzingen op de schatkaart te volgen. Het omdraaien van de rollen is ook spannend: ouders kunnen een schat gaan zoeken die hun kind heeft verstopt.
5. Origami
Origami is geweldig voor het leren van bepaalde basisvaardigheden, volgens het artikel gepubliceerd door het blad Ciencias de la Eduación van de Universidad de Carabobo (Spaanse link).
Je hebt voor deze activiteit zelfs geen schaar of lijm nodig, maar wel wat geduld. Naast online tutorials zijn er boeken waarmee je technieken voor het vouwen van papier kunt leren om vele vormen te maken zoals:
- dieren
- vliegtuigen
- auto’s
- harten
6. De familie-kwis
Verzin een trivia-achtig spel met feiten over het gezin zodat jullie elkaar nog beter leren kennen. Schrijf de vragen op kaarten, schud ze en stel elkaar om de beurt een vraag. Wie de meeste juiste antwoorden heeft, wint. Je kunt ook een onderwerp kiezen dat voor iedereen interessant is.
7. Theater
Elke familie heeft wel een of meer artistiek ingestelde leden. Breng dit tot uiting door kleine shows te organiseren waarin de kinderen kunnen optreden voor hun ouders.
- Denk bijvoorbeeld aan dansen op muziek, acteren, zingen, poppenkast, googelen, enzovoorts.
- Dit is niet alleen een kans om creativiteit te oefenen, maar ook om plankenkoorts aan te pakken.
8. Samen koken
Bedenk recepten met de ingrediënten in je voorraadkast of maak iets waar jullie allebei van genieten, of het nu gaat om koekjes bakken of het versieren van een cake. Kinderen zullen dol zijn op deze offline activiteit.
9. Letterspel
Dit is een spel dat bestaat uit het willekeurig selecteren van een letter om te beginnen en een woord op te schrijven voor elk van de 5 categorieën die met die letter beginnen. Elk woord is 100 punten waard maar als twee deelnemers hetzelfde woord gebruiken, dan is dat woord nog maar 50 punten waard. Zoals je wel kunt raden, wint degene die de meeste juiste woorden in de minste tijd heeft.
10. Bordspellen
Dit zijn een klassieker en er is er een spel voor iedereen en elke leeftijd. Je kinderen kunnen als ze iets ouder zijn zelfs hun vriendjes uitnodigen en een hele middag bordspellen spelen.
11. Bowlen
Voor dit bowlingspel heb je lege plastic flessen nodig die als de kegels dienen en een bal om ze omver te werpen. Bepaal hoeveel beurten er zullen zijn en bedenk een scoresysteem. Jullie kunnen zelf de regels verzinnen.
12. Circuittraining
Zet een circuit op voor sit-ups, jumping jacks en andere eenvoudige oefeningen. Het zal jullie gezondheid bevorderen en de kinderen zullen zich vermaken met deze offline activiteiten. Het is ook een zeer geschikte activiteit op een regenachtige dag als je kinderen veel energie hebben!
13. Wetenschappelijke experimenten
Wetenschappelijke experimenten zullen het vermogen van een kind stimuleren om op een leuke manier dingen te creëren met behulp informatie uit de scheikunde en natuurkunde. Bepaal eerst welk wetenschappelijk project je thuis kunt doen, daar je dit misschien eerst online moet opzoeken. Er zijn zelfs speciale nieuwsbrieven beschikbaar!
14. Recyclen
Leg eerst het belang uit van recycling en motiveer de kinderen vervolgens om bepaalde afvalmaterialen te hergebruiken om eenvoudig maar leuk speelgoed te maken.
15. Tongbrekers
De Spaanse stichting Fundación Ayuda en Acción (Spaanse link) benadrukt de voordelen van tongbrekers voor kinderen als een verbetering van onder andere de woordenschat, het geheugen en het opwekken van interesse in taal. Maak dus een leuke lijst en ga deze oefenen.
16. Ontspanningsoefeningen
Yoga en meditatie kunnen kinderen helpen hun energie te kanaliseren. Het zijn namelijk ademhalings- en ontspanningsmethoden die de gezondheid enorm ten goede komen en hun stemming helpen verbeteren.
17. Lezen
Dit is een van de belangrijkste offline activiteiten die je kunt aanmoedigen en het zou een belangrijke gewoonte moeten zijn. Wissel verhalen en boeken af over specifieke onderwerpen die hun interesse kunnen wekken.
18. Woordspellen
In dit spel zegt de eerste speler een woord en de andere speler voegt een woord toe dat begint met de laatste letter(greep) van het vorige woord. Maak ieder rondje af zonder dat iemand vast komt te zitten of er te lang over doet om door te gaan. Bij twee- en drietallen kan je ook 2 rondjes doen.
19. Hindernisbaan
Maak een hindernisbaan in huis en verzin een uitdagingen die uitgevoerd moeten worden. De winnaar is degene die de hindernisbaan het snelste voltooit. Gebruik hiervoor alles dat voor handen is zoals:
- meubels
- kussens
- lakens over het wasrek om onder door te kruipen
- speelgoed
20. Opruimen
Tot slot willen je adviseren om je kinderen te betrekken bij het opruimen van het huis. Ze moeten namelijk van jongs af aan deel laten nemen aan het uitvoeren van huishoudelijke taken. Je kunt klusjes aan ze geven zoals:
- dweilen.
- afwassen.
- de was opvouwen.
- de vuilnis buiten zetten.
Laat ze daarnaast wennen om af en toe samen te checken welk speelgoed ze niet meer gebruiken en geef dat weg. Het is een geweldige manier voor hen om samen te werken en keuzes te leren maken om ruimte te maken voor andere dingen in huis.
Lees meer:
Mijn kind is een tabletverslaafde
Het belang van offline activiteiten voor kinderen
Offline activiteiten zijn geweldig voor het leren en ontwikkelen van fysieke, emotionele en sociale vaardigheden. Geef ze dus de vrijheid om het buitenleven te verkennen en laat contact met de natuur en anderen in hun omgeving toe. Dit is nuttig om de volgende redenen:
- Allereerst omdat offline activiteiten kinderen helpen hun angsten te overwinnen.
- Op die manier leren ze ook om te relateren en te delen.
- Daarnaast stimuleert het samenwerking en leiderschap.
- Bovendien laten ze zo hun fantasie de vrije loop.
- Tot slot worden ze zelfstandiger.
Alternatieve offline activiteiten om kinderen te vermaken
Een wereld die is afgestemd op technologie maakt het bijna onmogelijk om kinderen weg te houden van schermen, vooral wanneer er zoveel leuke filmpjes en series beschikbaar zijn. Daarom is het niet een kwestie van hen volledig weghouden van internet, maar om de tijd die ze daar doorbrengen te beperken en toezicht te houden op wat ze doen.
Geef ze tot slot een redelijke hoeveelheid tijd om online te zijn maar ook om activiteiten te plannen met familie, vrienden of tijd buitenshuis door te brengen zonder tablet, computer of telefoon. Laat ze bovendien zien hoeveel ze van offline activiteiten kunnen leren en genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acuña I, Pérez K. La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia. Revista Ciencias de La Educación. Universidad de Carabobo. Venezuela; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/75ef2041-704d-3a29-9d4e-31464687393f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdd83674b-1cc2-4d18-aa3d-604c2d8b6408%7D
- Zúñiga Becerra O. Educación y prevención en materia de protección de datos personales de niños, niñas y adolescentes en Internet. Estudios en Derecho a La Información, 1(5), 59. México; 2018. https://doi.org/10.22201/iij.25940082e.2018.5.12122
- Trabalenguas infantiles para niños (cortos y fáciles). Fundación Ayuda en Acción. España; 2018. https://ayudaenaccion.org/ong/blog/educacion/trabalenguas-para-ninos/
- Museo de la Ciencia de Valladolid. Revista Menuda Ciencia. España. https://www.museocienciavalladolid.es/sala-de-prensa/revistas