Lees meer over de gevolgen van misbruik van almagate

Almagate is een vrij verkrijgbaar medicijn tegen maagzuur dat wordt gebruikt om brandend maagzuur en bijbehorend ongemak te behandelen. Je moet het echter met mate nemen en slechts voor een korte tijd. Waarom is het slecht om er te veel van te nemen?
Lees meer over de gevolgen van misbruik van almagate
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vandaag gaan we het hebben over de gevolgen van misbruik van almagate. Misbruik van almagate is een veelvoorkomend fenomeen geworden. Aangezien het een in apotheken vrij verkrijgbaar medicijn is, zien veel patiënten het als de oplossing voor episodes van brandend maagzuur of buikpijn.

Het hoeft echter niet altijd je eerste behandelingskeuze te zijn. Wat zijn de gevolgen van het te veel innemen van dit medicijn? Waarom zou je zelfmedicatie vermijden? Hoewel het zelden nadelige effecten veroorzaakt, kan het nemen van te veel ervan bijwerkingen veroorzaken. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is almagate?

Almagate is een maagzuurremmer (Spaanse link) die maagzuur in korte tijd neutraliseert. Het is daarom geïndiceerd om de symptomen van brandend maagzuur of zure reflux te verlichten. Zoals we al zeiden, is misbruik van dit medicijn een veelvoorkomend probleem.

Waar is het van gemaakt en hoe gebruik je het?

Allerlei pillen

De formule is op aluminium- en magnesiumzouten gebaseerd en je neemt het oraal in. Het is alleen voor volwassenen of bij mensen ouder dan 12 jaar geïndiceerd, in kauwtabletten of orale suspensie, tot een maximum van 8 gram per dag en gedurende maximaal 14 dagen achter elkaar.

Je moet het minstens 1 uur na de maaltijd en 2 of 3 uur apart van andere medicijnen innemen. Je hebt nooit een recept nodig om het te kopen. Het is daarom belangrijk om duidelijk te zijn wie dit medicijn niet mag gebruiken en wat de mogelijke gevolgen van misbruik van almagate zijn.

Overdosering kan opzettelijk of per ongeluk zijn en het is wanneer mensen meer dan de aanbevolen hoeveelheid van het medicijn gebruiken. De gevolgen van te veel almagate hebben met de inname van een overdosis (Engelse link) aluminium- en magnesiumzouten te maken.

Over het algemeen gebeurt dit door het gebruik van hogere doses dan aanbevolen, of door langdurig gebruik gedurende meer dan 14 dagen op rij. Het is een medicijn dat mensen in de juiste dosering meestal goed verdragen en slechts af en toe milde diarree veroorzaakt, die verdwijnt als je de behandeling stopt.

Wat zijn de voordelen van almagate?

Artsen bevelen almagate aan, vanwege het lage natriumgehalte, voor patiënten met hypertensie. Het bevat ook geen calcium, dus het veroorzaakt geen constipatie. Dit is een veelvoorkomend kenmerk van bijna alle maagzuurremmers van magnesium en aluminiumzoutcarbonaat.

Wat zijn de gevolgen van misbruik van almagate?

In dit geval bedoelen we het nemen van almagate in overmatige hoeveelheden of gedurende lange tijd. Bij oudere patiënten kan de overmatige consumptie van almagate bepaalde bestaande aandoeningen in de botten verergeren, zoals osteoporose en osteomalacie, vanwege de vermindering van fosfor- en calciumionen.

Daarnaast kan dit medicijn bij patiënten met diarree, malabsorptie of een fosforarm dieet of bij zeer zwakke patiënten, anorexia en spierzwakte, osteomalacie, naast andere aandoeningen veroorzaken.

Bij langdurig gebruik hebben aluminiumzouten de neiging om onoplosbare fosfaten in de darm te vormen, waardoor ze slecht worden opgenomen en in de ontlasting worden uitgescheiden.

Almagate wordt niet voor patiënten met nierfalen aanbevolen, in welke mate dan ook. Het is een medicijn dat je, waarmee je ondanks dat het vrij verkrijgbaar is, voorzichtig moet zijn. We raden hoge doses af, omdat ze een ophoping van aluminium- en magnesiumionen kunnen veroorzaken.

Almagate en andere medicijnen

Man houdt pijnlijke buik vast

Maagzuurremmers veranderen de opname van veel medicijnen, dus in het algemeen moet je ze apart van elk ander medicijn innemen. Ze verminderen de opname van het volgende:

  • Niet-steroïde anti-inflammatoire middelen
  • Geneesmiddelen tegen maagzweren
  • Digitalis medicijnen
  • Chloorpromazine
  • Lansoprazole
  • Prednison

Met kinidine wordt de uitscheiding ervan verminderd door de alkalisatie van de urine, wat de giftigheid ervan kan versterken. Maagzuurremmers die aluminiumzouten bevatten, mogen niet aan patiënten met de ziekte van Alzheimer worden toegediend.

Verschillende onderzoeken (Engelse link) beweren dat aluminium aan de ontwikkeling van de ziekte kan bijdragen, omdat het zich in de neurofibrillen van het hersenweefsel ophoopt. Kortom, als je na 14 dagen behandeling merkt dat je klachten aanhouden of verergeren, dan is het belangrijk om je arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
  • Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
  • US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
  • Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.