Leer meer over het openen van je ogen in plaats van je mond

Er wordt beweerd dat we twee ogen en één mond hebben, zodat we twee keer kunnen kijken voordat we spreken. Houd dit in gedachten als je werkt aan je persoonlijke relaties.
Leer meer over het openen van je ogen in plaats van je mond

Laatste update: 21 februari, 2019

Het openen van je ogen vanuit je hart betekent begrip en het ontdekken van meer dan door simpelweg je mond te openen. Dat is omdat luisteren en observeren de eerste stap naar de connectie met iemand kan zijn. Dit moet allemaal gebeuren met de lippen op elkaar.

De huidige maatschappij geeft je maar nauwelijks de tijd voor deze noodzakelijke introspectie, die de wereld waarneemt vanuit de stilte van je hart en met een geest die begrijpt en nooit oordeelt. Haast, sociale netwerken en de gretigheid om de laatste geruchten te delen kan soms deze noodzaak tot urgentie verergeren als er geen tijd is voor reflectie.

In het artikel van vandaag willen we je dus laten zien dat je het beter is om rustig aan te doen, diep adem te halen en te beginnen met het zien van dingen door het openen van je ogen en met een open hart. Durf jij het?

Het openen van de ogen opent de geest

Je hebt vast al wel eens gehoord van het begrip onthaasten. Het is een culturele trend met een groot psychologisch en emotioneel belang. De persoon die met deze manier van denken en levenshouding begonnen is, wilde boven alles ons laten twijfelen.

Zowel aan de mythe dat snelheid ons nieuwe technologieën zal brengen en dat hyperconnectiviteit belangrijker zal zijn dan de kwaliteit van de communicatie, waarbij urgentie op de eerste plaats staat.

Op diezelfde manier is er ook een reactie op fastfood. Wat reflecteert in een verandering in de houding tegenover deze snelle maatschappij waar zo veel mensen door worden beïnvloed.

Wij als bevolking zijn gestopt met het in de ogen kijken van anderen. In plaats daarvan kijken we op onze beeldschermen en daar houdt het niet op. Relaties tussen mensen vereisen ook dat we een beetje meer over deze onderwerpen nadenken.

Oog

De noodzaak om te luisteren voordat we spreken

Een van de dingen waar je je misschien aan stoort tijdens je conversaties met bepaalde mensen, is dat ze naar je luisteren, niet om te begrijpen, maar om te reageren.

  • Voordat je je mond open doet, moet je je ogen en oren openen om het mechanisme van empathische communicatie te starten.
  • Empathische communicatie is het soort communicatie waarbij verbale en non-verbale aspecten net zo belangrijk zijn. De eerste beschouwt de boodschap die wordt gecommuniceerd, maar je ogen moeten gericht zijn op de details, gebaren, uitdrukkingen en de enorme emotionele wereld die op het gezicht van een persoon staat geschreven.

Het is belangrijk dat iedereen in staat is om de motor van de haast uit te zetten. Zodoende kunnen we van deze ontspannen gesprekken genieten, waarbij we volledig in verbinding staan met de persoon voor ons.

Ogen die kunnen ‘overpeinzen’, verbinden zich met het hart

Socrates zei dat de kunst van het zien de deugd is van het vragen ‘waarom’. We zouden moeten leren hoe we de kunst van het zien kunnen differentiëren van de wens om te weten (‘overpeinzen’).

  • Een persoon die gelimiteerd is om alleen te ‘zien’, kan de vorm van dingen, de geruchten aan het oppervlak en een oppervlakkigheid die nooit dieper zal gaan ontdekken.
  • Iemand die alleen maar ‘ziet’ legt te veel nadruk op uiterlijk en zijn/haar eigen oordeel. Ook kunnen ze nooit echt een band met de persoon voor hen krijgen.
  • Als je naar je eigen realiteit kijkt, doe je dat vaak vanuit een meer intieme invalshoek. Vanaf hier zorgt je bewustzijn ervoor dat je ogen verbinding kunnen maken met je hart, met waar je om geeft, je reden voor alles. Je kan zodoende een exceptionele band met je omgeving en de mensen die zich daar bevinden ontwikkelen.
Ogen Bedekken

Ogen vertellen de waarheid, de mond vertelt alleen geruchten

Het wordt vaak gezegd dat eerlijke ogen nooit ondertiteling nodig hebben, omdat een blik een reflectie is van onze emotionele wereld. Als je ogen deze magische vaardigheid hebben, maak er dan goed gebruik van.

Luister zonder te oordelen, denk zonder te raden en sta jezelf toe om een band te vormen met de persoon met wie je praat. Zodoende kan je de andere persoon volledig en respectvol begrijpen.

  • Gebruik je ogen om informatie te verkrijgen en selecteer al je woorden. Gebruik ze nooit om iemand te kwetsen. Wees eerlijk, maar verstoor je communicatie niet.
  • Als je mensen ontmoet die je blik niet vast kunnen houden, dus als ze wegkijken en je niet aankijken, vraag jezelf dan af waarom. Misschien hebben ze weinig vertrouwen of zijn ze verlegen, maar het is belangrijk dat ze je aankijken tijdens een gesprek.
  • In ons dagelijkse relaties hebben we allemaal wel eens geruchten verspreid. Deze worden de monden die spreken zonder te weten, zich door het leven haasten en geen respect of emotionele intelligentie bezitten.

Wordt niet boos als je kritiek krijgt, het is het niet waard. De persoon die zijn ogen sluit en alleen zijn mond gebruikt, zal nooit de waarheid uitspreken over jou. Hij/zij kent jou namelijk niet.

Dit is jouw wereld, jouw waarheid, jouw manier van denken. Dus verspil je tijd niet aan dingen die het niet waard zijn. Leer het openen van je ogen en profiteer van de vele voordelen die het je leven kan bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barranquero-Carretero, A. (2013). Slow media. Comunicación, cambio social y sostenibilidad en la era del torrente mediático. Palabra Clave. https://doi.org/10.5294/pacla.2013.16.2.6

  • Echeburúa, E., & De Corral, P. (2010). Adicción a las nuevas tecnologías y a las redes sociales en jóvenes: un nuevo reto. Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.196

  • Galera Campos, M. V., & Molina Moreno, M. M. (2016). La escucha activa. In Aprendizajes plurilingües y literarios: Nuevos enfoques didácticos.

  • Balart, M. (2013). La empatía: La clave para conectar con los demás. Claves Del Poder Personal.

  • Aguinaco, V. F. (2014). Contra la prisa: el movimiento slow y derivadas. Crítica, (990), 80-83.
  • Guzmán Huayamave, K. (2018). La comunicación empática desde la perspectiva de la educación inclusiva. Actualidades Investigativas en Educación, 18(3), 340-358.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.