Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren

De geur van lavendelolie kan de zintuigen ontwaken, maar afgezien van de heerlijke geur, biedt het ook grote voordelen.
Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lavendelolie is een van de meest gebruikte oliën in zowel de medische als de cosmetische wereld vanwege de vele fantastische eigenschappen.  Deze eigenschappen zijn al sinds de oudheid bekend en modern wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs nog meer van zijn geheimen onthuld. Leer lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren.

De paarse tint is een van de eigenschappen die lavendelolie zo speciaal maakt. Het is ook een van de pure en natuurlijke oliën die worden gebruikt voor ontspannende massages en aromatherapie behandelingen.

Lavendelolie maken en gebruiken

Lavendel is een aromatische en stimulerende plant die kan helpen bij het bijvoorbeeld het bestrijden van krampen, spijsverteringsproblemen en angstproblemen.

Lavendelolie kan worden gekocht bij een parfumeriewinkel of een reformzaak, maar het kan behoorlijk duur zijn. Goedkopere opties zijn echter vaak zwakker en verdund met water. Hierdoor raden we je aan om het zelf te maken. Het maken van de olie is een erg makkelijk en goedkoop proces. Dankzij dit proces kun je lavendelolie maken en gebruiken op heel veel verschillende manieren.

Wat je nodig zal hebben

Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren
 • gedroogde lavendelbloemen
 • olijf- of zonnebloemolie
 • 1 kleine glazen pot

Het proces

 • Meng eerst de lavendelbloemen en olijfolie in de glazen pot en laat het mengsel drie dagen in zonlicht staan.
 • Schud na drie dagen de inhoud van de pot door elkaar en giet deze vervolgens door een zeef- of koffiefilter in een andere kan.
 • Je kunt nu de olie gebruiken!

Vergeet niet dat etherische oliën nooit mogen worden ingenomen.

Doe voordat je lavendelolie maken en gebruiken gaat eerst een allergietest. Dit doe je door een paar druppels op een watje te doen en deze over je onderarm te wrijven.

Gebruik deze olie om je slapen mee te masseren als je hoofdpijn hebt of gewoon voor een ontspannende lichaamsmassage.

Voordelen voor de schoonheid

Huidverzorging

Huidverzorging

Lavendelolie verzacht de huid, waardoor deze er soepeler en jonger uitziet. Daarom wordt het vaak gebruikt door cosmeticabedrijven in hun belangrijkste huidverzorgingslijnen.

Het aroma en de geur worden vaak vergeleken met die van rozenbottelolie.

Daarnaast voorkomt lavendelolie rimpels en helpt het de tekenen van veroudering van de huid tegen te gaan door zijn herstellende eigenschappen. Bovendien speelt het zelfs een belangrijke rol bij het activeren van de huidcellen, omdat het zeer hydraterend is.

Aanbevolen artikel: 4 Oliën tegen beschadigd haar

Haarverzorging

Lavendelolie herstelt de hoofdhuid, waardoor zelfs het meest beschadigde haar kan repareren, er gezond uit kan laten zien en kan laten glanzen. Er zijn talloze shampoos en conditioners op de markt die lavendelolie bevatten. Je kunt de etherische olie ook op je haar aanbrengen na het wassen met je gebruikelijke shampoo.

Therapeutische voordelen

Het bestrijdt angst en kalmeert de zenuwen

Het bestrijdt angst en kalmeert de zenuwen

Bovendien is lavendelolie een van de meest gebruikte oliën met ontspannende en kalmerende eigenschappen.

De gebruikelijke manier om dit te doen is door het in te ademen door een verstuiver te gebruiken of door een paar druppels toe te voegen aan het badwater.

Het verbetert ook de slaapkwaliteit en vermindert de symptomen van slapeloosheid.

Het werkt desinfecterend

Lavendelolie kan worden gebruikt om huidinfecties te behandelen door zijn vermogen om bacteriën en virussen te bestrijden. Bovendien kan het ook brandwonden of andere soorten infecties behandelen.

Het werkt pijnstillend

Lavendelolie kan pijn en zwelling veroorzaakt door dermatologische aandoeningen verminderen.

Het werkt ontstekingsremmend

Het werkt ontstekingsremmend

Bovendien kan lavendelolie symptomen die worden veroorzaakt door infecties of ophoping van vloeistoffen verminderen. Het wordt daarom ook wel gebruikt voor brandwonden.

Luchtwegaandoeningen

Lavendelolie kan ademhalingsproblemen zoals griep, verkoudheid, hoesten, astma en keelpijn verlichten. Daarnaast kun je wat op je nek en rug wrijven of inhaleren met een stoomverdamper.

Toepassingen

 • Voeg het aan je bad of douche toe om pijnlijke spieren te verlichten.
 • Masseer het in je huid om gewrichts- of spierpijn te verlichten, evenals huidproblemen zoals brandwonden, acne en snijwonden.
 • Adem het in of verdamp het. Voeg een paar druppels toe aan een kom met heet water en inhaleer de stoom.
 • Verder kun je het ook gebruiken om je handen en voeten te hydrateren door een druppel in een kom met warm water toe te voegen. Laat hier dan je voeten en handen in weken om pijn en zwelling te verzachten.
 • Bovendien kun je het zelfs als een kompres gebruiken: maak een handdoek nat in een bak met water en een paar druppels lavendelolie. Breng het daarna aan op verstuikingen of spierblessures.

Aanbevelingen

 • De olie moet worden verdund om het te gebruiken voor aromatherapie.
 • Het wordt niet aanbevolen voor kinderen.
 • Vermijd contact met je ogen of slijmvliezen.
 • Voer een allergietest uit voordat je de olie gebruikt door een druppel olie op je arm te wrijven.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten deze olie niet gebruiken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
 • Hay, I. C., Jamieson, M., & Ormerod, A. D. (1998). Randomized trial of aromatherapy: Successful treatment for Alopecia areata. Archives of Dermatology134(11), 1349–1352.
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147–155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine12(6), 535–541. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.535
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control. https://doi.org/10.1071/HI05035

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.