Heb je last van een stress- of angststoornis?

Als het je niet lukt om je problemen met stress of angst zelf op te lossen, dan kun je het beste op zoek gaan naar professionele hulp om je te helpen met deze situatie om te gaan.
Heb je last van een stress- of angststoornis?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een angststoornis kan je hele dagelijkse routine verstoren door de zorgen en obstakels die gecreëerd worden. Zo kan het bijvoorbeeld zeer frustrerend zijn om naar je werk te moeten gaan als je werk zeer zwaar is en je baas vrijwel nooit tevreden is.

Er zijn tegenwoordig veel dingen die zorgen bij ons op kunnen wekken en vrijwel elke situatie kan op onze zenuwen werken. Misschien wordt de spanning die je voelt alleen maar veroorzaakt door stress. Je hoeft je geen zorgen te maken als het gevoel van ongemak maar zeer tijdelijk is.

De Anxiety and Depression Association of America (ADAA) definieert algemene angststoornis als het gevoel dat mensen ervaren wanneer ze zich meer dan zes maanden veel zorgen maken en hier fysiologische gevolgen van merken.

Het komt zeer vaak voor dat mensen die last hebben van deze stoornis ook voortdurend veel stress ervaren. Angst wordt opgewekt door verkeerde interpretaties en negatieve gedachten.

De complexiteit van deze situaties zorgt ervoor dat angststoornissen zelfs voor deskundigen moeilijk op te sporen en diagnosticeren is. Om te weten of je last hebt van een stress- of angststoornis, zou je eens moeten letten op de volgende factoren.

Heb je last van een stress- of angststoornis?

1. Je maakt je voortdurend zorgen

Het is normaal om jezelf goed klaar te maken voor een diploma uitreiking: je moet een mooie jurk vinden, de juiste schoenen en er natuurlijk voor zorgen dat je al je vakken volledig hebt afgerond. Dit heeft niet alleen invloed op jou, maar zal ook invloed hebben op je kinderen, je broer of zus of andere mensen in je omgeving.

Als je je hier echter al meer dan zes maanden zorgen over maakt, dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van een angststoornis. Dit soort stoornissen worden namelijk gekenmerkt door overdreven veel gepieker.

Het eerste waar doktoren naar kijken, is of de persoon zich ook voor de huidige situatie al zo voelde. Ook kijken ze of dit gedrag, wanneer de gebeurtenis waar ze zich zorgen over maken achter de rug is, aan blijft houden. Als het gedrag niet aanhoudt en dus slechts tijdelijk was, dan was er waarschijnlijk geen sprake van een angststoornis.

Wanneer je bijvoorbeeld gaat trouwen en alle trouwplannen over het algemeen goed verlopen, dan zul je waarschijnlijk alleen af en toe momentjes van stress ervaren. Als je deze symptomen echter al veel vaker hebt ervaren, dan zou het ook kunnen zijn dat je last hebt van een angststoornis die onmiddellijk aandacht vereist.

2. Je trekt negatieve conclusies

Ben je geneigd om altijd van het ergste uit te gaan? Zeggen mensen vaak tegen je dat je een negatief persoon bent? Sommige mensen vinden misschien dat je veel te voorzichtig bent, terwijl anderen juist zouden zeggen dat je gewoon realistisch bent.

Negativiteit

Als deze negatieve gedachten erg extreem zijn en lange tijd aan blijven houden, dan heb je waarschijnlijk last van een angststoornis. Het is niet makkelijk om tot de ware aard van een situatie te komen. Misschien kan het echter helpen om de mening van een buitenstaander te vragen.

Je zou je zorgen moeten gaan maken indien je je altijd slecht voelt, altijd van het slechtste uitgaat en niet in staat bent om te genieten van het moment, wanneer niemand de situatie vanuit hetzelfde perspectief bekijkt als jij.

Mensen die last hebben van een angststoornis zijn ervan overtuigd dat ze zoveel tekortkomingen hebben, dat ze volledig vervangbaar zijn. Ze zijn voortdurend teleurgesteld door wat ze doen en omdat ze voelen dat ze hun familie altijd te schande maken.

Als je een van die mensen bent die zijn hoofd maar hoeft te stoten en er dan meteen vanuit gaat dat hij een hersentumor heeft, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een angststoornis. Deze vorm van negatief denken wordt ook wel rampdenken genoemd. Het is een vorm van denken waarbij iemand denkt dat het steeds slechter gaat met de wereld.

3. Je bent opmerkelijk prikkelbaar

Voel je je rusteloos, vermoeid, prikkelbaar en heb je moeite met slapen of je concentratie? Deze symptomen zijn verbonden aan een reeks lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen.

Ze zijn deels de reden waarom het zo moeilijk is om angststoornissen te diagnosticeren. En het zijn ook de reden waarom mensen afstand van je nemen. Als deze symptomen echter zo aanhoudend zijn dat ze je dagelijkse leven, werk of studie verstoren, dan is het tijd om een deskundige te raadplegen.

4. Jezelf beter voelen past niet in je plannen

Genieten

Je weet heel goed wat je moet doen en je hebt voldoende advies en tips gekregen die je zouden kunnen helpen om de stress die je ervaart te verlichten.

Je bent je ervan bewust dat je een gezond dieet moet aanhouden en regelmatig aan lichaamsbeweging moet doen om je te helpen van je stress af te komen. Toch maak je echter geen tijd vrij om dit ook echt te doen.

Misschien ben je een zeer geordend persoon. Je moet echter toch eens goed nadenken over een zeer belangrijke factor: jouw prioriteiten. Je gezondheid zou altijd op de eerste plaats moeten komen. Tijd voor jezelf nemen is daarnaast veel belangrijker dan wat dan ook. Dit zou namelijk uiteindelijk je leven kunnen reden. Doe dingen waar je blij van wordt:

  • Ga leuke dingen doen met vrienden
  • Breng tijd alleen door
  • Lees
  • Doe dagelijks aan lichaamsbeweging
  • Ga op zoek naar nieuwe hobby’s
  • Maak reisjes en leer nieuwe plaatsen kennen

Bekijk ook dit artikel:
De voordelen van koffie en vrienden

5. Als je het echt niet zelf in handen hebt…

Als je al deze technieken al geprobeerd hebt en toch nog steeds last hebt van stress en angst, dan is het misschien tijd om een deskundige te raadplegen.

In dit geval is een specialist op het gebied van cognitief gedrag ideaal. Het doel is om nieuwe manieren van denken te vinden en manieren om te reageren in en op lastige situaties te ontdekken.

Een psycholoog kan altijd helpen om het probleem te identificeren en op zoek te gaan naar de beste oplossing. Als hij/zij dit nodig acht, dan wordt je waarschijnlijk doorverwezen naar een specialist die in staat zou moeten zijn om de situatie op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patel, D. S., Roth, M., & Kapil, N. (2011). Stress fractures: Diagnosis, treatment, and prevention. American Family Physician.
  • Lang, P. J., & McTeague, L. M. (2009). The anxiety disorder spectrum: Fear imagery, physiological reactivity, and differential diagnosis. Anxiety, Stress and Coping. https://doi.org/10.1080/10615800802478247
  • Aweid, B., Aweid, O., Talibi, S., & Porter, K. (2013). Stress fractures. Trauma. https://doi.org/10.1177/1460408613498067
  • Chrousos, G. P., & Gold, P. W. (1992). The Concepts of Stress and Stress System Disorders: Overview of Physical and Behavioral Homeostasis. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1992.03480090092034

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.