Heb je last van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende aandoening en kent vervelende symptomen en meerdere oorzaken. We spreken in twee gevallen van brandend maagzuur. In het eerste geval wordt brandend maagzuur veroorzaakt door een tekort en in het tweede geval wordt het juist veroorzaakt door een teveel aan maagzuur.
Heb je last van brandend maagzuur?

Laatste update: 08 januari, 2019

Veel mensen hebben wel eens last van brandend maagzuur, ook wel reflux of zuurbranden genoemd, meestal na het eten van een onevenwichtige maaltijd. Andere mensen hebben juist dag in dag uit last van dit probleem, ongeacht wat ze eten.

In dit artikel leggen we uit waarom brandend maagzuur zich voordoet. Namelijk door te weten wat deze aandoening inhoudt, kun je erachter komen van welke onbalans bij jou sprake is. Zodoende kun je deze onbalans gaan behandelen met de natuurlijke middelen die we hieronder aanraden.

De factoren die een rol spelen

citrusvruchten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van brandend maagzuur. Bij de ene vorm is er sprake van een tekort aan maagzuur. Bij de andere vorm is er daarentegen een teveel aan maagzuur. Sommige factoren spelen bij beide vormen een rol. Deze zullen we dus als eerste behandelen:

  • Het combineren van verschillende soorten voedsel in één maaltijd: bijvoorbeeld vlees en vis, peulvruchten en vlees, zuivel en vlees etc. Probeer simpele maaltijden te eten.
  • Teveel eten: als je maag moeite heeft met het verteren van bepaald soort voedsel, dan kun je het beste grote maaltijden vervangen door kleinere porties verdeeld over de dag. Hierdoor kan je maag telkens kleine hoeveelheden verteren in plaats van in één keer een grote hoeveelheid.
  • Het eten van desserts rijk aan vet, zuivel en suiker: dit soort desserts zijn moeilijk te verteren en zorgen voor gewichtstoename. Hierdoor kun je deze desserts beter alleen in de late ochtend of in de middag eten.
  • Het eten van citrusvruchten als desserts: citrusvruchten zijn moeilijk te verteren zuren na een maaltijd. Probeer het te houden bij appels en peren en eet citrusvruchten alleen in de ochtend.
  • Te snel eten, zonder zorgvuldig te kauwen.
  • Veel water drinken tijdens je maaltijden: het is veel gezonder om een half uur voor je maaltijd geen water meer te drinken of pas weer een poosje na het verteren van je maaltijd.
  • Eten wanneer je gestrest, zenuwachtig, angstig of geïrriteerd bent: probeer tijdens het eten kalm te blijven, op een aangename plek te verblijven, je alleen te richten op je maaltijd en in prettig gezelschap te verkeren.
  • Het langdurig innemen van maagzuurremmers: dit kan de natuurlijke zuurgraad van de maag verstoren.

 

Een tekort aan maagzuur

Mensen die last hebben van deze vorm van brandend maagzuur onderscheiden zich van andere mensen doordat hun maag een beperkte hoeveelheid maagzuur aanmaakt. Hierdoor begint slecht verteerd voedsel in hun maag te fermenteren.

Andere symptomen zijn:

  • Trage, zware spijsvertering
  • Branderig gevoel na het eten
  • Snel eten
  • Snel vol raken
  • Constipatie, darmgas en ontstoken tandvlees

Middelen tegen deze vorm van brandend maagzuur

Om deze symptomen tegen te gaan moet je de volgende tips opvolgen:

  • Eet kleine porties verdeeld over de dag.
  • Vermijd erg heet of erg koud voedsel.
  • Probeer je eten goed te kauwen en langzaam te eten, ook al heb je de behoefte snel te eten.

Een teveel aan maagzuur

De maagwand maakt meer maagzuur aan als deze voortdurend geprikkeld is. Er kan dan sprake zijn van een teveel aan maagzuur. Dit kan er de oorzaak van zijn dat geconsumeerd voedsel juist erg snel verteerd wordt.

Een teveel aan maagzuur kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hebt voor het eten last van zuurbranden.
  • Het komt vaak voor wanneer je erge honger hebt en eten zorgt voor verlichting.
  • Behoefte hebben aan het drinken van veel koud water.
  • Ook last hebben van constipatie en ontstoken tandvlees.

Middelen tegen deze vorm van brandend maagzuur

zakje patat
  • Hoewel het zuurbranden weg lijkt te zakken door te eten, is het alsnog verstandig zo langzaam mogelijk te eten en goed te kauwen. Zorg ervoor dat je gezonde en verfrissende producten eet.
  • Vermijd zuur of verzurend voedsel als citrusvruchten, geraffineerde bloem, suiker, gefrituurd voedsel, zuivel en rood vlees. Je kunt echter wel wat citroensap drinken, daar het citroenzuur in citroenen een alkaliserende werking heeft en dus het zuur in je maag kan neutraliseren.

 

Natuurlijke maagzuurremmers

Als je er behoefte aan hebt om een maagzuurremmer in te nemen, of dit nu voor een teveel of een tekort aan maagzuur is, probeer dan eens één van deze natuurlijke middelen. Deze middelen zijn in staat de zuren die de natuurlijke pH-waarde in je maag beïnvloeden te alkaliseren.

Probeer ook medicijnen en zelfs baking soda te vermijden. Deze kunnen namelijk op de lange termijn negatieve gevolgen hebben.

Umeboshi-pruimen

potje umeboshi pruimen

Japanse umeboshi-pruimen hebben een erg sterke zout-zure smaak. Deze smaak wordt veroorzaakt door het fermentatieproces waar deze pruimen doorheen gaan. Ondanks de smaak leveren umeboshi-pruimen erg veel voordelen.

Leg simpelweg een klein stukje op het midden van je tong en laat het een paar seconden liggen voordat je het doorslikt.

 

Witte klei (voor consumptie)

Witte klei is een supplement dat uiterst veel voordelen biedt om het lichaam te helpen gifstoffen te elimineren en de zuurgraad te neutraliseren.

  • Meng één kop water met één theelepel witte klei.
  • Gebruik om te roeren een lepel die niet gemaakt is van metaal of plastic.
  • Laat het mengsel tien minuten staan en drink het vervolgens op.

Rauw aardappelsap

Aardappelsap is, ondanks de rare textuur en smaak, een natuurlijk antacidum dat altijd binnen je bereik zou moeten zijn. Pureer een goed gewassen aardappel (die niet groen is en geen kiemen heeft) in de blender.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.