Laryngitis bij kinderen: symptomen en behandeling
Een laryngitis bij kinderen is een van de meestvoorkomende redenen om naar de spoedeisende hulp voor kinderen te gaan. De ademhalingssymptomatologie die met deze pathologie gepaard gaat, kan ouders zorgen en zelfs paniek bezorgen, wat tot ongepaste reacties kan leiden.
Er zijn remedies om verergering van een laryngitis bij kinderen te voorkomen en zo de complicaties die kunnen optreden te verminderen. Preventie is een van de belangrijkste aspecten als het om het voorkomen van de meest voorkomende gevolgen van deze aandoening gaat. In het onderstaande artikel lees je hoe je moet handelen.
Wat is een laryngitis bij kinderen?
Een laryngitis is een aandoening van de luchtwegen die gewoonlijk snel opkomt, dat wil zeggen, het manifesteert zich met een plotseling begin en een snelle evolutie. Het betreft de ontsteking van het strottenhoofd en is meestal het gevolg van een virale of bacteriële infectie.
Wanneer een virus een ziekte veroorzaakt, dan zijn de beschikbare medicijnen gericht op het verlichten van de symptomen. Dat komt omdat het lichaam zelf de infectie zal elimineren. Om deze reden is het cruciaal om kinderen niet zelf medicatie te gaan geven. Met andere woorden, je mag je kind nooit medicijnen zonder recept geven.
In de meeste gevallen is een laryngitis bij kinderen meestal mild en de beste maatregel is preventie. Toch is het belangrijk om te weten welke symptomen reden tot bezorgdheid zijn en dat er dan noodhulp nodig is.
Misschien ook interessant om te lezen:
Behandeling van ontstoken neusamandelen bij baby’s
Laryngitis bij kinderen voorkomen
Kinderen leren constant hun handen te wassen, is een methode om een laryngitis te voorkomen en te behandelen. Handen zijn vaak de manier waarop virussen en bacteriën het lichaam kunnen binnendringen.
De belangrijkste manier om het risico op deze ziekte te verminderen, is door preventieve gewoonten aan te houden. Let hierbij onder andere op het volgende:
- Was de handen. Het belangrijkste middel waarmee virussen en bacteriën zich verspreiden, zijn de handen. Het is daarom belangrijk om kinderen continu over hygiëne voor te lichten.
- Vermijd rook. Vermijd rokerige omgevingen thuis en in de buurt van kinderen. Het is belangrijk om te beseffen hoe belangrijk het is om schadelijk gedrag te elimineren.
- Stimuleer een goede hydratatie. Het is ook belangrijk om je kinderen regelmatig water te geven om de hydratatie van de huid te behouden. Besteed nog meer aandacht aan dit punt na het beoefenen van lichaamsbeweging.
- Verhoog je consumptie van fruit en groenten. Het eten van deze voedingsmiddelen bevordert de activiteit van het immuunsysteem.
- Vermijd contact met zieke mensen. Het is geen goed idee voor kinderen om familieleden of vrienden te bezoeken die een of andere ziekte hebben, met name aandoeningen aan de luchtwegen. Neem ze niet mee voor een bezoek in het ziekenhuis.
Symptomen van een laryngitis bij kinderen
Een laryngitis bij kinderen kan op veel manieren verschijnen, maar de meestvoorkomende symptomen van een laryngitis om op te letten zijn onder andere de volgende:
- Hoesten. Dit is een van de symptomen die ouders het meest zorgen baren wanneer het dwangmatig lijkt en kinderen niet laten rusten. Er zijn huismiddeltjes die hoesten kunnen verlichten, zoals vocht.
- Heesheid of afonie. Een verandering in de klank van de stem van een kind vindt plaats als gevolg van de ontsteking van de stembanden.
- Pijn bij het slikken. Kinderen kunnen gedurende de dag klagen over pijn bij het slikken. Deze pijn wordt erger bij het eten van vast voedsel.
- Ademhalingsmoeilijkheden. Als het kind lucht inademt, dan kan er een klein fluitend of schrapend geluid klinken. Als het ernstig is, dan kun je dit geluid zonder auscultatie horen. Dit is de belangrijkste reden om naar de eerste hulp te gaan.
Waarschuwingssignalen en wanneer je naar het ziekenhuis moet
Er zijn specifieke situaties waarin ouders een bepaald kennisniveau moeten hebben om op de meest gepaste manier te handelen. De waarschuwingssignalen waar je op moet letten bespreken we hieronder.
Moeite met ademhalen
Ademhalingsmoeilijkheden en koorts zijn waarschuwingssignalen voor een complicatie van een laryngitis. In deze gevallen is het belangrijk om je kind naar de eerste hulp te brengen.
Ademhalingsmoeilijkheden verwijzen naar wanneer je kind moeite heeft met het inademen van lucht. Je zult een intensievere borst- of buikbeweging opmerken en je kunt ook intercostale retracties waarnemen (Engelse link). Deze worden door een naar binnen gerichte beweging van de spieren tussen de ribben gekenmerkt.
Soms hoor je ook een extern ademhalingsgeluid. Dit is een teken dat je je kind onmiddellijk naar het ziekenhuis moet brengen voor onderzoek door een arts.
Koorts
Je hoeft koorts alleen als een teken van alarm te beschouwen als het aan bepaalde kenmerken voldoet. Als de koorts bijvoorbeeld op enig moment hoger is dan 39 ℃, of gedurende meer dan 3 opeenvolgende dagen hoger is dan 38 ℃, breng je kind dan naar de dokter.
Dit geldt ook als je kind niet op antipyretische of ontstekingsremmende behandelingen reageert die door de kinderarts zijn voorgeschreven. Nogmaals, je mag bij je kind nooit aan zelfmedicatie doen. Dat wil dus zeggen dat je je kind nooit medicijnen zonder recept van een arts mag geven.
Als je echter eerder antipyretisch-ontstekingsremmende behandelingen hebt gebruikt die door een arts zijn voorgeschreven, dan kun je deze volgens bepaalde richtlijnen gebruiken met behoud van dezelfde eerdere aanbevelingen van de gezondheidswerker.
In het kort…
Een laryngitis bij kinderen kan dus verschillende ongemakken veroorzaken, variërend van hoesten tot ademhalingsmoeilijkheden. Met de juiste zorg en tijdige aandacht kunnen complicaties echter worden voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- En familia AEP staff. (n.d.). Laringitis aguda. Asociación Española de Pediatría. https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/laringitis-aguda
- Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet], 1(S1), 55-61. https://www.analesdepediatria.org/es-laringitis-aguda-crup–articulo-13054787
- Hospital Ruber Internacional staff. (n.d.). Laringitis aguda. Pediátrica. Hospital Ruber Internacional. https://www.ruberinternacional.es/es/paciente/patologias/laringitis-aguda-pediatrica