Kun je zwanger worden van voorvocht?

Voorvocht heeft een vergelijkbare samenstelling als sperma, het bevat echter geen zaadcellen. Dus hoe kun je door dit vocht zwanger worden?
Kun je zwanger worden van voorvocht?
Mariel Mendoza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mariel Mendoza.

Laatste update: 07 november, 2022

Pre-seminaal vocht of voorvocht is een stroperige, vloeibare, kleurloze vloeistof. Het wordt bij mannen geproduceerd vóór de ejaculatie. Het wordt, net als sperma en urine, via de plasbuis uitgestoten.

Het is zichtbaar aan de punt van de penis als een man erg opgewonden is. Veel mensen hebben zich afgevraagd of het mogelijk is om zwanger te worden van voorvocht. Daar zullen we vandaag naar kijken en een antwoord geven op deze vraag.

In samenstelling lijkt voorvocht op sperma. Het wordt geproduceerd vóór de ejaculatie omdat het veel functies heeft. Wist je echter dat het infecties kan overbrengen en zwangerschap kan veroorzaken? We leggen uit waarom. Ook gaan we in op andere zaken waarvan je op de hoogte moet zijn.

Wat is pre-seminaal vocht of voorvocht?

Spermacellen

Het wordt ook wel pre-ejaculatoir vocht, pre-ejaculaat, of Cowper’s vloeistof genoemd. Het wordt hoofdzakelijk geproduceerd door Cowper’s klieren of bulbourethrale klieren (Engelse link), die zich aan de wortel van de penis bevinden, met wat hulp van Littre’s klieren, die deel uitmaken van het urethrale weefsel.

De samenstelling lijkt op die van sperma, dat door de testikels wordt geproduceerd en bij de ejaculatie vrijkomt. Ze delen alkalische fosfatase, maar verschillen fundamenteel in die zin dat pre-ejaculaat geen sperma bevat.

Deze vloeistof komt via de plasbuis vrij als de man opgewonden is. Het heeft als functie de seksuele activiteit te bevorderen en de voortplanting te vergemakkelijken. Het komt vrij vóór de ejaculatie, zoals een van de namen impliceert.

De hoeveelheid geproduceerd vocht hangt af van de individuele man. In sommige gevallen is er helemaal geen productie van pre-ejaculatoir vocht. In andere gevallen kan de hoeveelheid voorvocht tot 5 milliliter bedragen.

Wat zijn de functies van deze vloeistof?

Omdat het een stroperige vloeistof is, is voorvocht het glijmiddel voor mannen tijdens de geslachtsgemeenschap. Voorvocht werkt op dezelfde manier als het vaginale slijm dat vrouwen produceren als zij opgewonden zijn. Zo smeert het ook de wanden van de plasbuis. Dat helpt om de stroom van het sperma, dat veel stroperiger is, te vergemakkelijken.

Anderzijds vergemakkelijkt het de overleving van spermatozoa (zaadcellen), omdat het het achtergebleven zuur van urineresten neutraliseert en de pH van de vagina verbetert. Door het vaginale milieu te wijzigen bevordert het de overleving van spermatozoïden.

Als het geen sperma bevat, hoe kan voorvocht dan zwangerschap veroorzaken?

Voorvocht kan zwangerschap veroorzaken, hoewel de kans dat dit gebeurt erg klein is. Het bevat normaal geen sperma, maar er kan door “kruisbesmetting” sperma in zitten.

Uit meerdere studies is gebleken dat tussen 17% (Engelse link) en 41% (Engelse link) van de betrokken mannen sperma in hun voorvocht had. Daarom is de methode van coïtus interruptus niet helemaal aan te bevelen als anticonceptiemethode. Het voor-ejaculaat zal namelijk hoogstwaarschijnlijk in contact komen met de vagina.

Sperma, urine en voorvocht komen via hetzelfde kanaal naar buiten: de plasbuis. Daarom kan het voor-ejaculaat verontreinigd raken met wat sperma dat in de plasbuis achterblijft. Daardoor kan een eicel toch bevrucht worden.

Dit komt voor als er recent sperma geëjaculeerd is en er daarna geen urine is gepasseerd. Restjes sperma blijven in de plasbuis achter en het voorvocht kan dit sperma meevoeren.

Bovendien is eenvoudig onbeschermd genitaal contact met om het even welk seksueel vocht, ook voorvocht, voldoende om seksueel overdraagbare infecties, zoals HIV, chlamydia of genitale herpes, over te brengen.

Is het mogelijk om de kans op zwangerschap door voorvocht te verkleinen?

Condooms

Het is aangetoond (Spaanse link) dat voorvocht geen sperma bevat als er minstens twee dagen geen zaadlozing geweest is, en er wel geplast is. Daarom is het aan te bevelen vóór het vrijen te plassen.

Er is echter een groot risico op het oplopen van seksueel overdraagbare infecties. Dat komt omdat dit vocht bacteriën, virussen en andere micro-organismen kan bevatten. Daarom is, vanwege deze risico’s, de methode van coïtus interruptus geen betrouwbare anticonceptiestrategie.

Het is raadzaam andere anticonceptiemiddelen te gebruiken: door een barrière, mechanisch of hormonaal. De eerste om seksueel overdraagbare infecties en ongewenste zwangerschappen te voorkomen, en de laatste alleen om te voorkomen dat je zwanger wordt, hetzij door sperma, hetzij door voorvocht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Butler Tobah Y. Can you get pregnant from pre-ejaculation fluid? Mayo Clinic. 2020.
  • Chughtai B, Sawas A, O’Malley RL, Naik RR, Ali Khan S, Pentyala S. A neglected gland: a review of Cowper’s gland. Int J Androl. 2005;28(2):74-77. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15811067/.
  • Killick SR, Leary C, Trussell J, Guthrie KA. Sperm content of pre-ejaculatory fluid. Hum Fertil (Camb). 2011;14(1):48-52. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21155689/.
  • Kovavisarach E, et. al. (2016). Presence of sperm in pre-ejaculatory fluid of healthy males. J Med Assoc Thai 2016;99. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27266214/.
  • Vásquez F, Hérnandez F, Escobar A, Vásquez D, Orozco E, Vizcaíno I, et al. Determinación de la presencia o ausencia de espermatozoides en el líquido pre eyaculatorio. Universidad del Norte. 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.