Kun je nog steeds zwanger worden met een etonogestrel implantaat?
Een etonogestrel implantaat is een zeer betrouwbare methode, maar net als andere vormen van anticonceptie hangt de effectiviteit ervan af van de manier waarop het wordt gebruikt.
Deze vorm van anticonceptie werd tussen 1999 en 2000 voor het eerst wereldwijd op de markt gebracht. De effectiviteit werd geschat op 99%. Met andere woorden, slechts 1% van de vrouwen kan zwanger raken met een etonogestrel implantaat. Het is een klein percentage, maar toch blijft er een risico.
De wetenschap is voortdurend bezig met het ontwikkelen van veiligere vormen van anticonceptie. Er is echter nog steeds geen 100% effectieve methode van bescherming.
Wat is een etonogestrel implantaat?
Deze vorm van anticonceptie wordt onder de huid van de arm van de vrouw ingebracht. Het geeft heel langzaam etonogestrel af, een synthetische versie van het hormoon oestrogeen.
Het is een ideale vorm van anticonceptie voor vrouwen die niet van plan zijn om kinderen te krijgen gedurende een bepaalde periode. Afhankelijk van het product kan het 3 tot 5 jaar bescherming bieden.
Aan het einde van deze periode kan de vrouw beslissen om het product te laten vervangen of helemaal te laten verwijderen. Als ze kinderen wil krijgen, dan wordt het implantaat verwijderd en binnen één tot drie maanden wordt de normale ovulatie hervat.
Een etonogestrel implantaat zijn flexibele capsules of cilinders die via een eenvoudige chirurgische ingreep worden geïmplanteerd of verwijderd. Je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis en de arts gebruikt gewoon een plaatselijke verdoving.
Het is de taak van het implantaat om ovulatie te voorkomen en het baarmoederhalsslijm dikker te maken, waardoor het voor sperma moeilijker wordt om de baarmoeder te bereiken.
Voordelen
- Je hoeft er niet aan te denken om elke dag een pil in te nemen.
- Het staat spontane seksuele relaties niet in de weg.
- Je kunt het gebruiken terwijl je borstvoeding geeft en het hormoon dat vrijkomt heeft geen invloed op je baby.
- Het vermindert de menstruatiepijn.
- Het is ideaal voor vrouwen die geen oestrogeenhoudende pillen kunnen innemen.
- Het kan helpen beschermen tegen vaginale infecties, omdat het dikkere baarmoederhalsslijm voorkomt dat bacteriën het baarmoederhalskanaal bereiken.
Nadelen
- Het kan de regelmaat van je menstruatie veranderen.
- Je kunt tussen de menstruaties door bloeden.
- Onregelmatige bloedingen komen vaak voor, wat ongemakkelijk voor je kan zijn.
- Soms zijn de menstruaties zwaarder en duren ze langer.
- Bij sommige vrouwen komen menstruaties minder vaak voor of kunnen ze helemaal stoppen.
- Als je al onregelmatige bloedingen hebt, kun je geen etonogestrel implantaat krijgen.
Heeft het bijwerkingen?
Er zijn ook andere bijwerkingen. Ze treden over het algemeen op in de eerste maanden na het inbrengen en zijn vergelijkbaar met klachten die veroorzaakt worden door andere vormen van anticonceptie. Normaal gesproken verdwijnen ze drie of vier maanden na de implantatie.
Bijwerkingen kunnen zijn:
- hoofdpijn.
- borstpijn.
- duizeligheid en misselijkheid.
- vochtretentie.
- meer acne, hoewel het bij sommige vrouwen juist beter wordt.
- een risico op het ontsteken van wonden.
Wanneer wordt een etonogestrel implantaat niet aanbevolen?
- als je allergisch bent voor de stoffen in het implantaat.
- bij trombose.
- als je een familiegeschiedenis hebt van borst- of genitale kanker.
- bij geelzucht of tumoren in de lever.
Wanneer is de kans dat het etonogestrel implantaat faalt?
Het belangrijkste voor een goed werkend implantaat is de plaats waar het zich bevindt. Een competente gynaecoloog met de juiste opleiding garandeert de effectiviteit van het implantaat.
Om een implantaat te krijgen, moet je er zeker van zijn dat je niet al zwanger bent. Als gevolg hiervan wordt het implantaat meestal vijf dagen na de menstruatieperiode geïmplanteerd, wat garandeert dat je niet zwanger bent. Het implantaat begint onmiddellijk na de implantatie te werken.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
- als je het implantaat niet onder je huid kunt voelen.
- als de vorm van het implantaat lijkt te veranderen.
- bij een verandering in je huid of als het gebied rond het implantaat pijn doet.
- als je zwanger raakt.
Wat als je zwanger wilt worden?
Als je zwanger wilt worden, laat je het implantaat gewoon verwijderen. Het voordeel van het gebruik van deze vorm van anticonceptie is dat als je besluit dat je zwanger wilt worden, je alleen maar naar je huisarts hoeft te gaan en hij/zij het zal verwijderen.
Je natuurlijke vruchtbaarheid wordt binnen zeer korte tijd hersteld. Binnen een maand, of misschien wel uiterlijk drie maanden, is je ovulatiecyclus weer volledig in de normale staat.
Misschien ook interessant:
Moet ik stoppen met het gebruiken van anticonceptiemiddelen?
Samenvatting
Om een etonogestrel implantaat effectief te laten zijn, moet het op de juiste dag worden geïmplanteerd. Zo niet, dan is er een risico om zwanger te worden.
Vergeet niet dat geen enkele vorm van anticonceptie 100% veilig is. Bij het overwegen van anticonceptiemethoden moet je er rekening mee houden dat er altijd een risico is, hoe laag dit risico ook is.
Raadpleeg je huisarts over welke vorm van anticonceptie het meest geschikt is voor jou en je levensstijl. Door de juiste beslissing voor jezelf te nemen, kun je een bevredigend seksleven leiden en toch zwanger worden wanneer jij er klaar voor bent.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acuña Arias, D. C. (2013). Complicaciones de los implantes subdérmicos anticonceptivos implantados en mujeres en el Hospital Provincial General Latacunga (Bachelor’s thesis). http://dspace.uniandes.edu.ec/bitstream/123456789/4478/1/TUAMED003-2013.pdf
- Capella S, Daniela, Schilling R, Andrea y Villaroel Q, Claudio. (2017). Criterios médicos de elegibilidad para el uso de anticonceptivos de la OMS. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología , 82 (2), 212-218. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262017000200012
- Montenegro-Pereira, E., Lara-Ricalde, R., & Velásquez-Ramírez, N. (2005). Implantes anticonceptivos. Perinatología y reproducción humana, 19(1), 31-43. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-53372005000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Tuesta Laithon, K. Efectos diversos relacionados al uso del implante subdérmico en usuarias de planificación familiar en la Micro Red Sur de Salud de Iquitos, 2016. https://alicia.concytec.gob.pe/vufind/Record/UCPI_e5b37d03d73d0f7dead6a8ee7e9b8f7b