Kokosolie gebruiken voor spectaculair uitziend haar

Dankzij de schimmelwerende eigenschappen, is kokosolie een effectieve manier om van roos af te komen en je haar extra te hydrateren.
Kokosolie gebruiken voor spectaculair uitziend haar
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je haar bepaalt mede hoe je eruit ziet, en daarom moet je er dus goed voor zorgen om goed voor de dag te komen. Soms hangt het er misschien maar saai bij en voelt het droog aan, maar je kunt bijvoorbeeld kokosolie gebruiken om het opnieuw te laten glazen en her er spectaculair te laten uitzien.

Dankzij de uitzonderlijke eigenschappen kan kokosolie een prima schoonheidsmiddeltje zijn. De effectieve werking van kokosolie in verschillende haarverzorgingsproducten werd al verschillende keren wetenschappelijk bewezen.

Er wordt zelfs gezegd dat kokosolie beter werkt dan welk kunstmatig middel dan ook. Het natuurlijke wondermiddel bevat namelijk geen alcohol, siliconen of andere chemicaliën die schade kunnen berokkenen aan je haar, waardoor het dus zo effectief werkt.

Kokosolie bestaat voor de helft uit vetzuren, voornamelijk laurinezuur. Dit is vergelijkbaar met de natuurlijke proteïne in je haar, waardoor het sterker en zachter wordt.

Daarnaast is dit zuur opgebouwd uit een eenvoudige moleculaire structuur, waardoor het diep kan doordringen in de haarwortels en het haar zo optimaal gevoed wordt, zodat het mooi glanzend wordt.

Welke kokosolie kan ik best gebruiken?

Kokosolie heeft dus heel wat voordelen, maar we raden wel aan om extra vierge of ongeraffineerde kokosolie te gebruiken en dit omwille van de volgende redenen:

 • Doordat het ongeraffineerd is, zijn alle bestandsdelen puur en intact.
 • De geur is onveranderd en niet geëlimineerd.
 • Het heeft geen proces van hydrogenering ondergaan.
 • Het is vrij van chemicaliën.

Lees ook:
Kokos, munt en kaneel om de haargroei te stimuleren

Kokosolie gebruiken voor haarverzorging

Kokosolie gebruiken voor haarverzorging

Kokosolie werkt uitstekend om beschadigd haar te herstellen en andere problemen in verband met haar op te lossen. In landen als India en de Filipijnen wordt kokosolie bijvoorbeeld al eeuwen lang gebruikt om de hoofdhuid te verzorgen en droog haar tegen te gaan.

Hieronder sommen we enkele dingen op waarvoor je kokosolie kan gebruiken.

1. Herstel droog haar

Kokosolie is een fantastisch middel om haar te herstellen dat droog geworden is door kleurstoffen en chemicaliën. Dit omdat het diep tot in de haarwortel doordringt en dus het haar voedt tot in de wortel.

Kokosolie gebruiken om droog haar te herstellen
 • Doe eerst drie tot vijf eetlepels (45 to 75 g) kokosolie in een kom. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe lang en hoe dik je haar is.
 • Wrijf de kokosolie door je handen om het op te warmen en breng het hierna aan op de zones waar het het meeste nodig is.
 • Vergeet niet om oude kleding aan te trekken alvorens je begint, want de olie kan druppen en plekken maken op je kleding.
 • Gebruik eerst je vingers om de olie door je haar te verdelen. Daarna kan je een borstel gebruiken om extra olie aan te brengen op de zones waar het meeste nodig is.
 • Bedek je haar vervolgens met een douchekap of handdoek.
 • Laat de olie gedurende twee uur inwerken. Je kan het ook de hele nacht laten inwerken als je voor een sterker effect wilt gaan.
 • Was hierna je haar uit met je favoriete shampoo en herhaal dit twee tot drie keer, tot er zich geen olieresten meer in het haar bevinden.
 • Laat je haar tenslotte op een natuurlijke manier drogen en geniet van zacht en glanzend haar.

2. Verwijder roos

Kokosolie gebruiken om roos te verwijderen

Naast de toepassing in de haarverzorging wordt kokosolie ook gebruikt om roos te behandelen en tegen te gaan. Kokosolie werkt hiervoor perfect dankzij de schimmelwerende eigenschappen die het bevat.

 • Om resultaat te behalen, moet je één tot vier keer per maand je hoofdhuid insmeren met kokosolie.
 • Laat het gedurende een uur inwerken en spoel het daarna uit met een normale anti-roosshampoo
 • De voedende eigenschappen van kokosolie zullen ook andere problemen die gepaard gaan met roos verhelpen.

Benieuwd naar meer hierover? Lees dan ook:
Zelfgemaakte behandelingen tegen roos

3. Combineer kokosolie met aloëvera voor een luxueuze behandeling

Kokosolie gebruiken samen met aloëvera voor haarverzorging

Als je dringend je haar wilt laten opbloeien, gebruik dan twee natuurlijke wonderen: aloëvera en kokosolie. Na de behandeling heb je perfect stralend haar.

 • Neem tien bladen van de aloëveraplant, snijdt ze open en haal de glazige gel eruit.
 • Doe de gel daarna in een kom en voeg dezelfde hoeveelheid kokosolie toe.
 • Warm het geheel op op een lage temperatuur tot je een homogene massa hebt. Nadat het opgewarmd is, kan het over je haar verdelen.
 • Dek vervolgens af met een douchemuts en laat het ongeveer 30 minuten inwerken.
 • Spoel daarna je haar uit met normale shampoo en conditioner, en dit maximaal twee keer.
 • Laat je haar drogen en geniet van de betoverende schoonheid van je haar.

Verwen je haar door kokosolie te gebruiken. Wanneer je het effect van regelmatig gebruik ziet, zal je het zeker opnemen in je schoonheidsritueel om ervoor te zorgen dat je haar er altijd spectaculair uitziet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science54(2), 175-192.
 • Saxena, R., Mittal, P., Clavaud, C., Dhakan, D. B., Roy, N., Breton, L., … & Sharma, V. K. (2021). Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Scientific reports11(1), 1-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.