Knobbel onder de oksel: moet je je zorgen maken?

Het is belangrijk om te stoppen met het gebruik van anti-transpirant deodorants als je ongewenste knobbels in de oksels wilt voorkomen. Als je ze dan toch gebruikt, zorg er dan voor dat je het 's nachts verwijdert om je huid te laten ademen.
Knobbel onder de oksel: moet je je zorgen maken?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 14 september, 2018

Het is een algemeen probleem. We hebben allemaal waarschijnlijk op een bepaald moment weleens een knobbel onder de oksel opgemerkt, maar het hoeft niet leiden tot angst. Hier zullen we je uitleggen welke stappen je moet ondernemen als je het ontdekt.

Wat kan leiden tot de vorming van een knobbel onder de oksel?

Oksel

Tachtig procent van de gevallen zijn normaal en zullen geen problemen veroorzaken. Het eerste wat je moet doen als je een van deze knobbels vindt is niet bang zijn, want het is waarschijnlijk te wijten aan een soort van furunculosis. En wat is nu precies furunculosis, vraag je je af? Hier leggen we het uit:

De meest voorkomende oorzaak van knobbels in de oksels: furunculosis

Onderzoek van de Oksels

De meest voorkomende oorzaak van de vorming van een knobbel onder de oksel is furunculosis. Dit is gewoon een ontstoken haarzakje. Het is pijnlijk en het kan eng zijn als het ontdekt wordt. Het is meestal het gevolg van een infectie van een zweetklier, veroorzaakt door een ingegroeide haar. Wanneer zweet niet uit het haarzakje kan ontsnappen, hopen bacteriën zich vrij snel op. Dit heeft grotere of kleinere oneffenheden als mogelijk gevolg.

Hoewel het vrij onschuldig is, kan dit als erg vervelend ervaren worden. Soms gaat het weg uit zichzelf, maar soms vormen zich zeer ernstige cysten die een aangepaste behandeling nodig hebben. Een arts zal meestal antibiotica voorschrijven om te beschermen tegen een staphylococcus-infectie. Maar als dat het niet oplost, zal er meer nodig zijn om de cyste te verwijderen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat deze cysten zich vormen onder de armen? Nou, helaas zijn sommige mensen er gewoon meer vatbaar voor dan anderen en als je ze al een keer eerder hebt gehad zullen ze zeer waarschijnlijk weer verschijnen. Er zijn een aantal antiseptische crèmes die kunnen helpen om de vorming ervan te vertragen, maar de beste oplossing is om extra voorzichtig met ontharingsmethoden te zijn – vooral bij het scheren.

Wanneer je je scheert, loop je het risico dat deze kleine bacteriën zich ophopen, omdat de haren gevangen raken in de haarzakjes. Probeer om je eerst onder de armen te wassen en de huid te scrubben. Dit zal helpen de poriën te openen. En gebruik geen deodorants op agressieve chemische basis, omdat dit het gevoelige gebied kan beschadigen.

In het algemeen is dit de meest voorkomende oorzaak van een knobbel in deze regio.

Tweede meest voorkomende oorzaak: gezwollen lymfeklieren

Ontstoken Oksel

Wees niet bang. De ontsteking van een lymfeknoop heet lymfadenitis. Zoals je waarschijnlijk al weet zijn er een heleboel lymfevaten onder de armen, die het lymfevocht verplaatsen via de bloedbanen als een reinigend en filterend middel. Dit helpt je lichaam in de strijd tegen infecties. 

Soms, als ons afweersysteem verzwakt is of dat we een virus opgelopen hebben, kunnen onze lymfeklieren ontstoken of gezwollen raken. Vandaar dat er een knobbel in de oksel ontstaat. Lymfadenitis kan vooral optreden na huidinfecties of andere bacteriële infecties.

Dus wat doe je als je erachter komt dat je gezwollen lymfeklieren hebt? Nou, de eerste stap is om een kleine analyse van de lymfatische vloeistof te laten doen. Hierdoor kan de oorzaak van de ontsteking en eventueel aanwezige bacteriën worden bepaald. Dit gebeurt door het onttrekken van een beetje vloeistof uit de klier. Het gebied kan enigszins verdoofd worden, zodat deze procedure niet pijnlijk is. 

De resultaten zullen je vertellen wat de oorzaak van de ontsteking is en aangeven welke behandeling je nu moet volgen om de ontsteking te behandelen.

Oorzaak nummer drie: lymfoom

Dit is een mogelijkheid. Wanneer je een knobbel onder de oksel vindt, is er een kleine kans dat het het gevolg zou kunnen zijn van een ontstoken lymfeklier die ontstaat als gevolg van lymfoom. Onder de soorten lymfoom bestaan de volgende variaties: het “non-Hodgkin-lymfoom” en het “Hodgkin-lymfoom”.

Dit zijn beide soorten van kanker en de behandelingen ervan zijn zeer effectief. De overlevingskansen van non-Hodgkin-lymfomen en Hodgkin zijn 90% en 70%, respectievelijk . Beide soorten lymfoom worden gegenereerd door een soort witte bloedcellen. Deze heten B-lymfocyten of B-cellen en dat is waar de artsen op testen om erachter te komen of iemand een van deze ziekten heeft.

Deze vormen van kanker vereisen meerdere chemotherapiesessies, maar natuurlijk is elke persoon uniek. Niet iedereen zal hetzelfde aantal sessies of dezelfde hersteltijd vergen. Vandaag de dag is er veel vooruitgang in de wetenschap rondom kanker. We moeten dus niet vergeten om hoop te hebben. Het is een ziekte die veel persoonlijke inzet, moed en steun van familie en vrienden nodig heeft. Je kunt het overwinnen.

Hoe weet ik of mijn knobbel te wijten is aan furunculosis of lymfoom?

Armen

Het eerste wat je moet doen is de rust bewaren en niet meteen in de stress schieten. Elke keer als je een knobbel onder de oksel vindt is het het beste om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Lymfomen worden meestal geassocieerd met lichte koorts, problemen met slapen, nachtelijk zweten en gewichtsverlies.

De beste manier om er zeker van te zijn wat de oorzaak is, is naar de huisarts gaan. Maak je geen zorgen. De meeste gevallen zijn het gevolg van een eenvoudige cyste veroorzaakt door een ontsteking in een haarzakje.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zelenetz, A., Advani, R., Buadi, F., Cabanillas, F., Caligiuri, M., Czuczman, M., … Fayad, L. (2005). Linfoma No Hodgkin. Gaceta Mexicana de Oncología.
  • Iglesias Rozas, J. (2009). Linfoma. Neurociencias.
  • Calvagna, M. (2015). Forúnculo. Health Library: Evidence-Based Information.
  • Sánchez Gaitán, J. C. (2013). Revisión bibliográfica: Forunculosis. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 70(608), 569-571. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc134c.pdf
  • Murillo, C., Escobar, P., Fuentes, E., & Alvarado, J. S. (2007). Linfoma y su expresión en patología mamaria. Rev Obstet Ginecol, 2(1), 49-52. http://www.revistaobgin.cl/articulos/ver/420

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.