Kenmerken van aften in de keel
Aften in de keel zijn kleine laesies en het verschijnen ervan is gerelateerd aan de gebrekkige werking van het immuunsysteem. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van aften en de behandelingen ervan. Dit artikel zal je meer vertellen over enkele medische richtlijnen (Spaanse link).
Wat zijn aften in de keel?
De feitelijke aandoening wordt stomatitis aphthosa genoemd. Het treft meestal tieners, hoewel het zich ook bij volwassenen kan manifesteren. Het kan om een enkele laesie gaan of meerdere tegelijk.
Aften zijn geelachtig-wit met een roodachtige rand en verdwijnen meestal binnen een week. Er zijn momenten waarop ze ongemak veroorzaken, zoals een branderig gevoel of pijn. Er kan zelfs een klein knobbeltje zitten.
Deze goedaardige aandoening kan chronisch worden en tot meerdere uitbraken per jaar leiden. In sommige gevallen kan het tot andere ernstige en complexe aandoeningen leiden. De pijn tijdens het eten kan zo intens zijn dat het zelfs tot aanzienlijk gewichtsverlies kan leiden.
Oorzaken van aften in de keel
De oorsprong van deze aandoening is nog niet duidelijk, maar we weten wel dat het te maken heeft met het immuunsysteem. Dit zijn enkele van de mogelijke oorzaken:
- Mensen met aften hebben er een bepaalde familiale aanleg voor. Studies tonen aan dat verschillende leden van dezelfde familie er last van kunnen hebben.
- Er is geen wetenschappelijk bewijs, maar sommige onderzoekers geloven dat dit te wijten is aan het soort emotionele stress dat het immuunsysteem aantast en iemand er dus vatbaar voor maakt.
- Verwonding in het mondslijmvlies als gevolg van op de wang bijten is ook een trigger.
- Lage niveaus van ijzer, foliumzuur of vitamine B12 zijn vastgesteld bij sommige mensen met aften.
- Deze aandoening wordt ook geassocieerd met inname van zure voedingsmiddelen en gastro-oesofageale reflux.
- Ze kunnen te wijten zijn aan bepaalde voedselallergieën, vooral voor natriumlaurylsulfaat in tandpasta.
Interessante feiten over de medische evolutie van aften
Al deze factoren kunnen de oorzaak zijn van aften in de keel. Het is echter in de meeste gevallen idiopatisch (van onbekende oorsprong). Onderzoekers overwegen momenteel de volgende informatie:
- Het is geen infectueuze ziekte.
- Het wordt niet veroorzaakt door het herpesvirus.
- Ook is het niet besmettelijk.
Aften in de keel verdwijnen na het identificeren en behandelen van de oorzaak, maar artsen wenden zich tot symptomatische en ondersteunende behandelingen om de pijn of het ongemak te verlichten wanneer dit niet werkt of de oorzaak niet bepaald kan worden.
Als hygiënische maatregelen het probleem niet kunnen voorkomen, moet je je toevlucht nemen tot farmacologische behandelingen. Laten we benadrukken dat het nodig is om een goede diagnose te laten stellen van de pathologie die deze laesies veroorzaakt. Een arts kan onder andere een biopsie doen.
Het is dus belangrijk dat je een medische professional raadpleegt. Doe niet aan zelfmedicatie, omdat dit je symptomen kan maskeren en de prognose kan verslechteren.
Ook interessant om te lezen:
Alles wat je over zweren in de mond moet weten
Aandachtspunten
- Gebruik een tandenborstel met zachte haren.
- Gebruik mondwater na het tandenpoetsen om eventuele ziektekiemen te verwijderen.
- Verminder de consumptie van zure voedingsmiddelen zoals citroenen, tomaten, kiwi’s, ananas, enzovoort.
- Vermijd overdreven gekruid voedsel.
Sommige natuurlijke remedies kunnen ook het ongemak verzachten. Dr. Peña beveelt bijvoorbeeld het gebruik van propolis-extract aan, vanwege de antibiotische werking (Spaanse link).
In een artikel dat gepubliceerd is in de Journal of Indian Society of Periodontology (Engelse link) wordt het gebruik van goudsbloem benadrukt vanwege de ontstekingsremmende, genezende en ook antimicrobiële eigenschappen ervan.
Farmacologische behandeling
In de meeste gevallen zijn de behandelingen die artsen gewoonlijk voorschrijven de volgende:
- Zalven op basis van cyanoacrylaat om de aft te bedekken. Het is namelijk als een soort lijm die contact tussen de laesie en voedsel of speeksel voorkomt.
- Het plaatselijk aanbrengen van anesthetica zoals lidocaïne of benzocaïne om pijn te verlichten.
- Corticosteroïden voor lokaal gebruik als spoeling of aangebracht als zalf op basis van fluocinonide, clobetasol of dexamethason.
- Voor grotere laesies kan een medische professional steroïden in de blaar injecteren of deze behandelen met een CO2-laser.
- Hogere consumptie van voedsel met veel foliumzuur, B-vitamines en ijzer, zoals appels, yoghurt, bananen, mango’s, peulvruchten, enz.
- Gorgelen met zout water of waterstofperoxide hebben antiseptische eigenschappen die de symptomen kunnen helpen verminderen.
Raadpleeg een arts als de situatie niet tijdig verbetert of als de voorvallen zich meerdere keren per jaar herhalen. Alleen je arts kan namelijk een goede diagnose stellen en ernstigere ziekten uitsluiten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rioboo García R. Educación para la salud bucodental: Odontología Preventiva y Odontología Comunitaria. Madrid: Avances Méd Dentales; 2002. p. 1321-5.
- Soto Araya M, Rojas Alcayaga G, Esguep A. Asociación entre alteraciones psicológicas y la presencia de Liquen plano oral, Síndrome boca urente y Estomatitis aftosa recidivante. Med Oral Chile. 2004;(9):1-7.
- Casanova Rivero Y, Lima Álvarez M, Casanova Rivero A, Santana Ramírez H. Estrés y su influencia en la Enfermedad Periodontal. Clínica Estomatológica Provincial Docente. Camagüey. Rev AMC. 1997;1(1)
- Pérez Borrego A, Guntiñas Zamora MV, González Labrada A. Estomatitis aftosa recurrente (II Parte). Determinación de marcadores de inmunidad celular. La etiopatogenia de la enfermedad no es totalmente conocida. Rev Mexicana de Odontología Clín. 2008;2(4).
- Gutiérrez Ramos F. Efecto del estrés y del tabaquismo en la estomatitis aftosa recurrente [tesis]. Lima: Universidad Nacional Mayor de San Marcos; 2005 [citado 18 Abr 2009]. Disponible en: http://www.cybertesis.edu.pe/sisbib/2006/gutierrez_rd/pdf/gutierrez_rd-TH.back.1.pdf
- Siriamornpun, S., Kaisoon, O. y Meeso, N. (2012). Cambios en el color, actividades antioxidantes y carotenoides (licopeno, β-caroteno, luteína) de la flor de caléndula (Tagetes erecta L.) como resultado de diferentes procesos de secado. Journal of Functional Foods, 4 (4), 757–766. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.05.002
- Khairnar MS, Pawar B, Marawar PP, Mani A. Evaluación de Calendula officinalis como agente antiplaca y anti-gingivitis. J Indian Soc Periodontol 2013; 17: 741-7
- Ramón Bonet & Antonieta Garrote (2015). Aftas bucales. Farmacia Profesional. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-aftas-bucales-X0213932415727469