Kenmerken en oorzaken van knobbels in de borst
Borstkanker is bij vrouwen van alle leeftijden een van de meest gevreesde ziekten. Het is dus geen wonder dat ze zich zorgen maken als ze ontdekken dat ze knobbels in hun borst hebben. De meeste hiervan zijn goedaardig, maar waarom verschijnen ze? Lees verder om erachter te komen.
Laten we allereerst duidelijk zijn dat borsten uit verschillende soorten weefsel zijn samengesteld: klier-, vet- en bindweefsel. Bepaalde knobbels en massa’s in een borst zijn dus normaal.
Wat zijn knobbels in de borst precies?
Dit is een veelvoorkomende reden voor gynaecologische consulten, aangezien de gedachte aan een knobbel al angst en bezorgdheid opwekt. Knobbels in de borst zijn diepe laesies met een andere textuur dan het omringende weefsel en ze variëren in diameter.
Een knobbel verandert bovendien niet gedurende de menstruatiecyclus en veroorzaakt meestal asymmetrie met betrekking tot de contralaterale borst. Het kan soms pijnlijk zijn en er kan ook afscheiding uit de tepel zijn.
Veel mensen associëren knobbels in de borst met borstkanker. Dit is echter min of meer ongegrond, uit onderzoeken is namelijk gebleken (Spaanse link) dat deze in meer dan 80% van de gevallen goedaardig zijn. In feite kunnen veel van hen het gevolg van hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus of borstvoeding zijn.
Soorten knobbels in de borst
Borstpijn kan aan een knobbeltje in de borst te wijten zijn, het is niet noodzakelijk een teken van kanker. Momenteel kunnen veel aandoeningen zich als goedaardige of kwaadaardige knobbels in de borst manifesteren.
Goedaardige knobbels
Deze zijn niet indicatief voor de aanwezigheid van kanker en de randen van de knobbel voelen gedefinieerd, zacht en pijnlijk aan en er zijn weinig veranderingen in de huid. Dit zijn de meestvoorkomende oorzaken:
- Hormonale veranderingen tijdens de menstruatie.
- Abcessen in de borst.
- Fibroadenoom.
- Cysten in de borst.
- Intraductale lipomen en papillomen (Spaanse link).
- Ductale ectasie.
Kwaadaardige knobbels
In de meeste van deze gevallen beginnen knobbeltjes in de borst goedaardig en veranderen ze in een carcinoom. Ze voelen hard aan, hebben onregelmatige randen en zijn onbeweeglijk, niet pijnlijk en veranderen de huid of tepel.
Dit soort massa’s komt vaker bij vrouwen rond de leeftijd van 40 voor. Een arts moet verschillende aanvullende onderzoeken uitvoeren om een juiste diagnose te stellen. Deze kunnen een echografie van de borst, een mammogram of een biopsie zijn.
Lees ook:
Vijf mogelijke oorzaken van borstpijn
Mogelijke oorzaken van knobbels in de borst
We hebben enkele van de pathologieën genoemd die tot dit soort aandoeningen kunnen leiden. Het is echter tijd om dieper op de drie meestvoorkomende oorzaken in te gaan. Ze vereisen allemaal een medische benadering.
1. Abcessen in de borst
Deze pathologie komt vaak bij jonge vrouwen voor die zwanger zijn of borstvoeding geven (Spaanse link). Abcessen in de borst manifesteren zich als pijnlijk ontstoken massa. Het gebied kan dus rood, vergroot en warm aanvoelen.
Deze zijn het gevolg van een bacteriële infectie en begint meestal als mastitis. Het kan in een superinfectie resulteren waarbij het als het niet wordt behandeld etterend vocht zich ophoopt en dus aanleiding geeft tot een abces.
De behandeling voor deze aandoening verschilt niet van die bij abcessen in andere delen van het lichaam. In dit opzicht kan de vloeistof die erin zit, afhankelijk van hun grootte, worden afgetapt. Ze zijn behoorlijk pijnlijk, maar kunnen met de juiste behandeling binnen enkele weken verdwijnen.
2. Cysten in de borst
Cysten zijn de meestvoorkomende oorzaak van knobbels in de borst. Uit schattingen blijkt zelfs dat 90% van de vrouwen ze op een bepaald moment heeft (Spaanse link). Dit type misvorming komt veel voor bij jongeren tussen de 20 en 40 jaar. Ze kunnen het gevolg van hormonale veranderingen zijn, hoewel de oorzaak nog niet goed is vastgesteld.
Deze opeenhopingen van vloeistoffen in een capsule met zachte consistentie van mobiele, variabele grootte, kunnen bilateraal worden. In tegenstelling tot abcessen in de borst is de vloeistof zelden geïnfecteerd, dus er is geen ontsteking.
Een aantal cysten in de borst kunnen echter pijnlijk zijn en tijdens de menstruatie mastalgie veroorzaken. Er zijn geen onderzoeken die deze verandering in verband brengen met het risico op borstkanker, maar controles worden sterk aanbevolen.
Momenteel is er geen specifieke behandeling voor deze aandoening. Artsen kunnen aanbevelen om ze leeg te laten zuigen als ze veel ongemak veroorzaken of als ze groot zijn. Toch is er een risico op terugkeer.
Lees ook:
De genen BRCA1 en BRCA2 en borstkanker
3. Fibroadenoom
Dit is een goedaardige knobbel in de borst die ontstaat wanneer de borstklier onregelmatig groeit. Het wordt vaak met een kwaadaardige knobbel verward, omdat het hard, pijnloos, mobiel is en in de loop van de tijd kan blijven groeien. Er zijn drie soorten fibroadenomen (Engelse link): eenvoudige, complexe en gigantische.
- De eerste zijn tumoren die kleiner zijn dan 5 centimeter en waarin alle cellen waaruit het bestaat, vergelijkbare kenmerken hebben. Dat wil zeggen, er is geen risico op maligniteit.
- Op dezelfde manier hebben complexe fibroadenomen een zekere mate van cellulaire atypie. Dat wil zeggen, de cellen beginnen van de ene naar de andere te variëren. Volgens de American Cancer Society (Spaanse link) neemt het risico op het ontwikkelen van een carcinoom door een fibroadenoom echter niet significant toe.
- Tenslotte zijn er de grote exemplaren met een diameter van meer dan 5 centimeter. Ze verdwijnen in de meeste gevallen na verloop van tijd. Het is alleen nodig om jezelf constant in de gaten te houden om eventuele veranderingen in grootte of vorm te detecteren.
In extreme gevallen kan chirurgische extractie nodig zijn (Spaanse link), vooral wanneer de knobbel te hinderlijk of te groot is. Ze kunnen echter net als cysten in de borst weer opnieuw verschijnen.
Aanbevelingen bij de aanwezigheid van een knobbeltje in de borst
Zoals je kunt zien, is het hebben van een knobbeltje in de borst niet hetzelfde als kanker, omdat ze waarschijnlijk goedaardig zijn. Je moet echter altijd je arts raadplegen, zodat deze tests kan uitvoeren en je een juiste diagnose kan geven.
Alle vrouwen moeten bovendien minstens één keer per maand een zelfonderzoek van de borsten doen. Dit is, omdat het de enige manier is om bekend te zijn met de anatomie van hun borsten en zo eventuele afwijkingen op te sporen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
- Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
- Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
- Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
- Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
- Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
- Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
- Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
- Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
- Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
- Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.