Kan schimmel in huis leiden tot gezondheidsproblemen?
De aanwezigheid van schimmel in huis zorgt voor problemen die verder kunnen gaan dan structurele schade. Vooral de geur en vlekken op muren en plafonds zijn merkbaar. Dit soort schimmel kan op de lange termijn de oorzaak van diverse gezondheidsproblemen worden.
Volgens informatie gepubliceerd door de Amerikaanse CDC (Centers for DiseaseControl and Prevention) leidt blootstelling aan vochtige en beschimmelde omgevingen bij sommige mensen tot allergieën en ademhalingsproblemen (Engelse link). Ook kan het een aanval veroorzaken bij mensen met astma.
Wat is schimmel in huis precies?
Zoals we hierboven al zeiden, is dit een soort schimmel die zowel binnen als buiten groeit. Het verschijnt meestal in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoals daken of muren waar water lekt langs ramen en leidingen. Schimmel groeit ook goed elke plaats waar regelmatig contact is met vocht.
Daarnaast groeit schimmel in huis goed op kartonnen elementen, houtproducten, gipsplaten, tapijten en verf. De sporen van schimmel verspreiden zich gemakkelijk door de lucht. In de juiste omstandigheden gedijt de schimmel goed.
Het groeit vooral snel als de omgeving warm en vochtig is. Het controleren van je huis op vochtige plekken is essentieel om schimmel te verwijderen voordat het tot gezondheidsproblemen bij de bewoners van het huis leidt.
Volgens een artikel in het tijdschrift Environmental Health Perspectives (Engelse link) zijn er ongeveer 500 soorten schimmels die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. De meestvoorkomende soorten schimmel in huis zijn:
- Cladosporium
- Penicillium
- Aspergillus
Bekijk ook dit artikel:
Schimmel kan je bestrijden met deze 5 natuurlijke oplossingen
Soorten schimmels
We weten niet precies hoeveel soorten schimmels er op deze wereld zijn. Sommigen suggereren dat het er misschien 100.000 zijn, terwijl anderen beweren dat het er 300.000 of meer zijn. In ieder geval zijn er ongeveer 500 geïdentificeerd als potentieel schadelijk voor mensen. Hiervan zijn de bekendste:
- Alternaria behoort tot het geslacht ascomycete schimmels en heeft de neiging zich te ontwikkelen op vochtige plaatsen in huis, zoals de douche of onder lekkende wasbakken (Engelse link).
- Aspergillus is een schimmel die binnenshuis kan groeien, op stof, op voedsel of in bouwmaterialen. Het leidt vaak tot allergieën en kan zelfs giftig zijn (Engelse link) en tot zwelling van de luchtwegen en ademhalingsproblemen leiden.
- Cladosporium is een schimmel die zowel in koude als warme gebieden groeit. Het bevindt zich meestal op stoffen en houten oppervlakken en veroorzaakt ook allergieën (Engelse link).
- Penicillium heeft een blauw of groen oppervlak en een fluweelzachte textuur. Het groeit meestal in gebouwen of huizen die door water zijn beschadigd, maar ook in tapijten, op behang en in matrassen. De aanwezigheid van deze schimmel in huis verhoogt het risico op aandoeningen van de luchtwegen (Engelse link).
- Acremonium is een schimmelsoort met een karakteristieke roze, grijze, oranje of witte tint. Het groeit meestal in gebieden zoals condensatie van luchtbevochtigers, afvoerbakken en raamafdichtingsmiddelen. Het is een van de gevaarlijkste soorten (Engelse link) en wordt geassocieerd met het ontstaan van beenmerg- en immuunsysteemziekten.
Hoe komt schimmel in huis?
Schimmelsporen zijn zowel binnen als buiten overal aanwezig, maar zijn niet zichtbaar voor het blote oog. In beide gevallen komen schimmels een huis binnen via:
- ramen
- open deuren
- ventilatiekanalen
- airconditioning- en verwarmingssystemen
Ze kunnen ook aan voorwerpen plakken, zoals kleding en schoenen. Op die manier zullen de schimmels het huis binnensluipen met de persoon die ze draagt. Daarnaast maken ze vaak een ritje in de vacht van een huisdier en komen ze op die manier je huis in.
De schimmel zal groeien als de juiste vochtigheidsomstandigheden in een huis aanwezig zijn. Als de omstandigheden niet goed zijn zal de schimmel er niet gedijen en dus geen problemen voor de bewoners van het huis veroorzaken.
Schimmel in huis en gezondheidsproblemen
De aanwezigheid van schimmel in huis is meestal geen probleem, tenzij de sporen in contact komen met vochtige ruimtes en beginnen te groeien. Er is een reëel gezondheidsrisico wanneer dit gebeurt (Engelse link), vooral als de bewoners van een huis reeds bestaande aandoeningen hebben van de luchtwegen of het immuunsysteem.
Mogelijke allergieën
De groei van schimmel in huis kan de symptomen verergeren van iedereen met allergieën. In het bijzonder zorgt schimmel voor vervelende en aanhoudende symptomen zoals:
- een verstopte neus.
- jeukende neus en keel.
- niezen.
- tranende ogen.
- overtollig slijmvorming
Ook lijkt vroege blootstelling van kinderen aan schimmels of vocht het risico op astma en rhinitis te vergroten. Dat is tenminste de conclusie van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Allergy (Engelse link).
Verhoogd risico op luchtwegaandoeningen
Naast allergieën worden schimmels ook geassocieerd met andere aandoeningen van de luchtwegen. Het onderzoek dat in het tijdschrift Environmental Health werd beschreven (Engelse link) stelde vast dat vochtigheid en schimmel in huis het risico op luchtweginfecties, zoals bronchitis, aanzienlijk verhogen. Dat geldt ook voor klachten zoals:
- Overgevoeligheidspneumonitis
- Allergische alveolitis
- Chronische rhinosinusitis
- Sinusitis
- Lagere luchtwegproblemen bij voorheen gezonde kinderen
Aspergillose
Contact met de schimmel Aspergillus kan leiden tot een ernstige ziekte die aspergillose wordt genoemd. Dit kan een ernstige infectie veroorzaken die zich zelfs naar andere delen van het lichaam kan verspreiden. Aspergillose is een ernstige longziekte die onmiddellijke medische aandacht vereist.
De symptomen variëren van chronische hoest tot hoesten en bloeden, koorts, piepende ademhaling en gewichtsverlies. Deze aandoening kan zich ook manifesteren met andere klachten zoals:
- Botpijn
- Pijn op de borst
- Rillingen
- Een afname van het urinevolume
- Hoofdpijn (hoofdpijn)
- Ademhalingsinsufficiëntie
- Visuele beperking
- Huidletsels
Hoe je gezondheidsproblemen door schimmel in huis kunt voorkomen
Er zijn natuurlijk verschillende maatregelen om de groei van schimmel in huis te verhinderen en zo te voorkomen dat deze je gezondheid in gevaar brengt. Een van de belangrijkste maatregelen is om te zorgen voor schone, goed geventileerde en vochtvrije ruimtes.
In dit verband stelt de Environmental Protection Agency (EPA) voor om te zoeken naar een vochtigheidsgraad van minder dan 60%. Andere aanbevelingen om schimmel in huis te voorkomen zijn onder andere:
- Verhelp eventuele lekken en verwijder gemorst water onmiddellijk.
- Installeer een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen.
- Open dagelijks de ramen een kwartier om de lucht te laten circuleren.
- Installeer een afzuigkap om vocht te absorberen tijdens het koken.
- Droog kleding niet binnenshuis.
- Maak kasten regelmatig leeg en ventileer ze, zeker als je ze niet vaak gebruikt.
- Reinig regelmatig alle oppervlakken die gevoelig zijn voor schimmel, zoals muren, plafonds, meubels enz.
- Gebruik schimmelwerende producten om de badkamer en andere ruimtes die veelvuldig aan vocht worden blootgesteld te desinfecteren.
- Bel een professional om structurele problemen op te lossen die de groei van schimmel vergemakkelijken.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Vier manieren om schimmel uit je badkamer te krijgen
Het raadplegen van een arts is belangrijk als er schimmel in huis is
Blootstelling aan schimmels veroorzaakt niet altijd gezondheidsproblemen. Toch is schimmelgroei in huis helemaal voorkomen de beste preventieve maatregel om problemen voor te zijn.
Raadpleeg altijd een arts als jij of een van je huisgenoten symptomen hebben van allergieën of ademhalingsproblemen. Je mag deze symptomen niet negeren, aangezien ze tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Houd er bovendien rekening mee dat schimmel niet altijd de oorzaak van een ziekte is, maar andere reeds bestaande aandoeningen kan verergeren. Daarom moet je de aanbevelingen van een professional volgen om eventuele vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Basic Facts about Mold and Dampness. (August 11, 2020). Centers for Disease Control and Prevention.
Available in https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm - Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
- Meena M, Gupta SK, Swapnil P, Zehra A, Dubey MK, Upadhyay RS. Alternaria Toxins: Potential Virulence Factors and Genes Related to Pathogenesis. Front Microbiol. 2017;8:1451. Published 2017 Aug 8. doi:10.3389/fmicb.2017.01451
- Bandres MV, Modi P, Sharma S. Aspergillus Fumigatus. [Updated 2020 Aug 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482464/
- Bensch K, Braun U, Groenewald JZ, Crous PW. The genus Cladosporium. Stud Mycol. 2012;72(1):1-401. doi:10.3114/sim0003
- Egbuta MA, Mwanza M, Babalola OO. Health Risks Associated with Exposure to Filamentous Fungi. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(7):719. Published 2017 Jul 4. doi:10.3390/ijerph14070719
- Schell WA, Perfect JR. Fatal, disseminated Acremonium strictum infection in a neutropenic host. J Clin Microbiol. 1996;34(5):1333-1336. doi:10.1128/JCM.34.5.1333-1336.1996
- Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, et al. Health effects associated with dampness and mould. In: WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Dampness and Mould. Geneva: World Health Organization; 2009. 4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143940/
- Thacher JD, Gruzieva O, Pershagen G, et al. Mold and dampness exposure and allergic outcomes from birth to adolescence: data from the BAMSE cohort. Allergy. 2017;72(6):967-974. doi:10.1111/all.13102
- Sharma BB. Molds and the lungs. Lung India. 2010;27(4):194-195. doi:10.4103/0970-2113.71937
- Fisk WJ, Eliseeva EA, Mendell MJ. Association of residential dampness and mold with respiratory tract infections and bronchitis: a meta-analysis. Environ Health. 2010;9:72. Published 2010 Nov 15. doi:10.1186/1476-069X-9-72