Kan je het merken als iemand tegen je liegt?

Lichaamstaal is essentieel om te weten wanneer iemand tegen je liegt. Het lichaam zal je alle signalen geven die je moet weten of je een bepaalde persoon kunt vertrouwen of niet.
Kan je het merken als iemand tegen je liegt?

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is erg vervelend om te ontdekken dat iemand tegen je liegt. Dit is niet alleen omdat leugens veel schade kunnen aanrichten. Het komt ook omdat er geen manier lijkt te zijn om ze op te sporen. Veel experts zeggen echter dat er wel degelijk methoden en technieken zijn om leugens te ontdekken.

Ten eerste moet je weten wat subtiliteiten zijn. Daarmee willen we zeggen dat je in staat moet zijn om lichaamstaal te lezen en te analyseren. Je weet dit misschien niet, maar veel van wat we communiceren is niet noodzakelijkerwijs met woorden, maar door de manier waarop we het uitdrukken.

Onze lichaamstaal is dus veel belangrijker dan onze woorden, ongeacht hoe verleidelijk deze kunnen zijn. Vandaag willen we alles met je delen over hoe je leugens en leugenaars kunt herkennen. Lichaamstaal is immers een taal die we allemaal moeten leren begrijpen.

De basis van bedrog

Ten eerste is het belangrijk om de persoon te bestuderen waarvan je vermoedt dat hij/zij liegt. Concentreer je op hen en analyseer ze in stilte gedurende in ieder geval een paar minuten. Besteed speciale aandacht aan hoe ze zich gedragen als ze ontspannen zijn. Let daarnaast op hun houding, hun uitdrukkingen en de context.

Observeer

Geen oogcontact

Je ogen zijn niet het enige deel van je lichaam die je veel essentiële informatie kunnen geven als iemand liegt. Ook hun ogen kunnen je dus mogelijk nog meer informatie geven.

Het lastige is dat deze signalen soms moeilijk te herkennen zijn. Veel personen kunnen ons namelijk laten geloven dat ze eerlijk zijn, omdat ze al weten hoe ze de signalen van het lichaam moeten verbergen.

Het natuurlijke, eerlijke gedrag dat tijdens een gesprek plaatsvindt, bestaat uit een paar seconden in je ogen kijken, dan een paar seconden de blik op iets anders richten, om vervolgens weer terug in je ogen te kijken.

Wees wantrouwig richting personen die recht in je ogen kijken en je blik vasthouden terwijl ze je iets vertellen. Pas ook op voor personen die onmiddellijk hun blik op iets anders richten wanneer ze iets belangrijks vertellen.

Lichaamshouding

Zenuwachtig gedrag kan je waarnemen in de houding van iemand, omdat deze niet op jou gericht is. Als iemand met wie je praat daarnaast zijn voeten of lichaam van je af wijst, dan is dat een signaal.

Het betekent meestal dat de persoon zich ongemakkelijk voelt bij jou, geen aandacht aan het gesprek besteedt en misschien zelfs probeert om er aan te ontsnappen. Als dit het geval is, laat ze dan gaan.

Handen en armen

Liegende vingers

Als je hun armen en handen kunt zien, dan betekent dit dat de persoon klaar is voor het gesprek en geïnteresseerd is. Als ze echter hun armen en handen achter hen houden, kan het zijn omdat ze iets verbergen.

Let op hoe ze telefoontjes beantwoorden. Keren ze je de rug toe en proberen ze te ontsnappen? Begin hen te wantrouwen als dit gebeurt, want dit is hetzelfde als iemand die nep naar je glimlacht.

Signalen dat iemand tegen je liegt

Over het algemeen zijn er patronen en signalen die terugkomen bij personen die vaak liegen. We zullen je vertellen welke dat zijn, zodat je er meer aandacht aan kunt besteden. De volgende keer dat je met iemand praat, zal je hier meer opletten en kun je zelf zien of deze theorieën kloppen:

 • Ten eerste gedraagt een leugenaar zich abnormaal.
 • We kunnen meestal een leugen detecteren wanneer de persoon vaak pauzeert en langer nodig heeft om te antwoorden.
 • Het kan ook zijn dat de persoon liegt wanneer hij of zij vraagt om vragen te herhalen.
 • Ook het samentrekken van de lippen kan een signaal zijn.
 • Wanneer ze de gestelde vragen omzeilen, bereiden ze zicht mogelijk voor om te liegen. Dit is ook het geval als ze verzuimen om details te delen wanneer je hierom vraagt.
 • Als ze niet meewerken en hun houding negatief is, dan liegen ze mogelijk.
 • Als hun pupillen daarnaast verwijden en hun stem hoger is dan normaal, is dit een heel duidelijk signaal.

Iedereen liegt

Kijk naar de pupillen om te zien of iemand tegen je liegt

Houd tot slot in gedachten dat we allemaal op een bepaald moment liegen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat we proberen om bedrieglijk te zijn. Hoezeer iedereen ook beweert eerlijkheid te willen, kunnen maar weinig mensen echt met de waarheid omgaan zonder zich persoonlijk beledigd en/of gekwetst te voelen.

Het is niet gemakkelijk om volledig eerlijk te zijn, noch is het altijd de beste optie.

 • Wat als je man bijvoorbeeld vertelt dat je er door die jeans dikker uitziet?
 • Wat als je vrouw je vertelt dat ze niet klaar kon komen en in plaats daarvan deed alsof?

Sommige personen liegen natuurlijk meer dan anderen en velen van hen hebben ongetwijfeld kwade bedoelingen. Dat zijn de personen waar je voor op moet passen. Een goede leugenaar verbergt een leugen dankzij bestudeerde vaardigheden.

In werkelijkheid spelen ze met de dubbelzinnigheid van de communicatie. Ze slagen erin om informatie te vervormen en details te verbergen. Er zijn echter bepaalde redenen waarom mensen liegen. Ze:

 • zijn bang voor de gevolgen.
 • willen geen verantwoordelijkheid nemen.
 • willen een geliefde geen kwaad doen.
 • hebben een verlangen om anderen te manipuleren.
 • willen niet in verlegenheid gebracht worden.

Zoals je kunt zien zijn er verschillende soorten leugens en leugenaars, net zoals we allemaal verschillend zijn. Nu je iets meer weet over leugens, moet je op de hoogte blijven en letten op de signalen die we hebben genoemd. Zodoende kan je mogelijk zelf een leugenaar op heterdaad betrappen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.