Kan je een onbeantwoorde liefde vergeten?
Heb jij je ooit afgevraagd of je een onbeantwoorde liefde vergeten kan? Is het mogelijk dat tijd ook deze wond heelt?
Helaas is het leven niet altijd zoals het in films en boeken is. Hoe hard je ook probeert, soms voelt het voorwerp van je genegenheid niet hetzelfde wat jij voelt.
Het kan dan lijken alsof je wereld ineen stort en je nooit gelukkig zal zijn. Maar diep vanbinnen weet je dat tijd in staat is om alle wonden te helen.
In dit artikel proberen we een antwoord te geven op deze vraag. Is het mogelijk? Kan je een onbeantwoorde liefde vergeten?
Waarom kiezen we voor het onmogelijke?
Om verschillende redenen zijn er liefdes die gewoon niet kunnen ‘bestaan’. Je hebt ervoor gevochten en alles gedaan wat in jouw vermogen lag. Maar als het niet de bedoeling was dat met die persoon een relatie had… dan zal het gewoon niet gebeuren.
Dit klinkt misschien hard. De waarheid is echter dat er een soort liefde is die de moeite niet waard is om voor te vechten.
Dat is de liefde die niet wederzijds is.
Deze zogenaamde ‘onbeantwoorde liefde’ treedt op wanneer twee mensen niet hetzelfde voor elkaar voelen. Dit heeft misschien te maken met de seksuele geaardheid. Het kan ook zijn dat één persoon al een relatie heeft. Of hij of zij heeft dezelfde gevoelens niet.
Waarom blijven we vastklampen aan de illusie bij iemand te zijn die onze liefde niet kan beantwoorden?
Sommige mensen zullen zeggen dat het komt omdat we graag lijden. Anderen zullen beweren dat je niet kiest op wie je verliefd wordt.
Je kan ook verliefd worden op of geïnteresseerd raken in iemand die ‘onbereikbaar’ of ‘onmogelijk’ is. Dat kan een gehuwde collega op het werk zijn, iemand die een andere seksuele geaardheid heeft, een persoon die veel ouder of jonger is, enzovoort.
Wil je echt een verbintenis aangaan?
We kunnen zeggen dat de mensen die in een onbeantwoorde liefde terechtkomen eigenlijk niet op zoek zijn naar een stabiele relatie. Ze willen ontsnappen aan de ‘problemen’ die bestaan wanneer je een echte partner hebt.
Een andere reden om betoverd te raken door een onmogelijke liefde is idealisering. Je gelooft dan dat deze persoon perfect voor jou is. Als zij aan je zijde zouden staan, zou je leven prachtig zijn.
Eigenlijk ben je niet verliefd op een persoon maar eerder op een ideaal. Je vormt ze om tot de prins of de prinses uit je sprookjes. Hij of zij is de persoon die je tegen gevaar kan beschermen.
Tenslotte zijn er ook mensen die zich aangetrokken voelen tot anderen die ‘verboden terrein’ zijn. Ze houden van het risico, de spanning of het gevoel de geliefde te zijn van iemand die ze niet kunnen krijgen.
Je moet niet denken dat het verkeerd of dwaas is om deze gevoelens te hebben. Het kan een natuurlijk manier zijn om een verbintenis te ontvluchten en van het moment te genieten.
Lees ook dit artikel: Eigenliefde 101: om van jezelf te houden, hoe doe je dat?
Kan je een onbeantwoorde liefde vergeten?
Het antwoord op de vraag of je een onbeantwoorde liefde vergeten kan, hangt van verschillende factoren af. We geven je hier enkele voorbeelden:
- De mate waarin je verliefd bent
- Hoe afhankelijk jij je voelt van de andere persoon
- De gevoelens die je ervaart wanneer die persoon bij jou is
In tegenstelling tot andere relaties (waar tussen de beide partijen sprake is van communicatie) treedt de ontgoocheling in een onmogelijke liefde nooit op. Dat komt omdat mensen de illusie of de hoop dat dingen zullen veranderen of verbeteren in stand houden.
Dit is het voornaamste probleem. Ze blijven ‘gebonden’ aan een relatie die geen toekomst heeft. Eigenlijk heeft het zelfs geen heden. Dit verhindert dat je iemand vindt die echt van je houdt en je aanvaardt zoals je bent.
Je kunt een onbeantwoorde liefde vergeten. Je moet het willen verwijderen uit je geest. Als je verlangt om gebonden te blijven aan een illusie dan zullen technieken of goede raad je niet helpen.
Hou eerst van jezelf
Bovendien is het belangrijk de redenen te kennen. Waarom kies jij ervoor om verliefd te worden op iemand die niet beschikbaar is (vooral als het niet de eerste keer is dat het gebeurt)?
Het is mogelijk dat je voor onbereikbare mensen kiest omdat je bang bent om je te binden. Je bent misschien bang om emotionele ervaringen te herhalen. Het kan ook te maken hebben met het genot om iemand op een idyllische manier te verafgoden, net als in de films.
En er is nog iets anders waarover je moet nadenken. Ben je verliefd geworden op een echt persoon of op een personage uit je verbeelding? Ken je hem echt genoeg om te weten dat hij perfect is voor jou?
Vaak hebben mensen een beeld dat zich in hun geest gevormd heeft. Wanneer je echter tot het besef komt dat de andere persoon niet de prins of de prinses is, ben je automatisch al ‘verliefd geworden’.
We bevelen je ook dit artikel aan: Rennen helpt om negatieve emoties tegen te gaan
Op dit moment moet je al het mogelijke doen om goed te zijn voor jezelf. Dit betekent dat je aanvaardt wie je bent en houdt van wie je bent.
Wat er ook gebeurt, je moet een eind maken aan de overtuiging dat je geen liefde waard bent. Je hebt daarentegen het recht om een gezonde en volledige relatie te ervaren.
Conclusie
Tot slot nodigen we je uit open te staan voor nieuwe ervaringen. Op die manier kan je namelijk een onbeantwoorde liefde vergeten.
Thuis blijven en huilen is geen optie. Raak betrokken bij nieuwe activiteiten waar er mensen zijn die jouw interesses delen. Ga in het weekend stappen. Ga in op de uitnodiging om met je collega’s iets te drinken. Je weet nooit waar of wanneer je de liefde zal vinden!
Die speciale persoon is misschien zelfs dichterbij dan je denkt. Wellicht heeft jouw obsessie voor een onbereikbaar persoon je blind gemaakt voor hun signalen.
Hou dus op met in de verkeerde richting te zoeken!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Bringle, R. G., Winnick, T., & Rydell, R. J. (2013). The prevalence and nature of unrequited love. Sage Open, 3(2), 2158244013492160.
-
Baumeister, R. F., & Dhavale, D. A. W. N. (2001). Two sides of romantic rejection. Interpersonal rejection, 55-71.
-
Regan, P. C. (2000). Love relationships.