Leer jezelf te aanvaarden zoals je bent!

Misschien benijd je anderen omwille van hun authenticiteit. Wellicht bewonder je hen. Lees dan nu aandachtig dit artikel. Begin jezelf te aanvaarden en wees jezelf!
Leer jezelf te aanvaarden zoals je bent!

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zelfvertrouwen is fundamenteel om je goed en gelukkig te voelen. Maar soms is het niet gemakkelijk om je zelfvertrouwen hoog te houden. Wat kan je doen? Leer jezelf te aanvaarden zoals je bent. Je zal alles duidelijker zien.

Jezelf aanvaarden precies zoals je bent kan een moeilijke opdracht zijn. Dit is te wijten aan de wereld waarin we leven. We maken vergelijkingen, zijn bang om belachelijk gemaakt te worden, doen alsof het goed met ons gaat, handelen op een bepaalde manier zodat anderen ons aanvaarden…

Dit allemaal zal ons uiteindelijk overweldigen. De reden dat dit gebeurt, is omdat je jezelf niet bent! Wil je dit veranderen? Let dan goed op want in dit artikel geven we je enkele adviezen.

Jezelf aanvaarden: leer luisteren naar je innerlijke stem

Jezelf aanvaarden: leer luisteren naar je innerlijke stem

Als je niet naar jezelf luistert, hoe zal je dan weten wat je wilt? Door doof te zijn voor je innerlijk kreten begeef je je op een pijnlijk pad waar je alleen maar jezelf kwetst.

Heb je het moeilijk om dit te geloven? Bekijk dan eens dit voorbeeld…

Soms heb je het nodig om “nee” te zeggen op een verzoek van anderen. Maar toch doe je het niet. En er verandert niets.

Maar uit angst om “slecht over te komen” of omdat je bang bent dat anderen je houding zullen afkeuren, dwing je jezelf om iets te doen dat je niet wil doen. Want op die manier hoef jij dan de verantwoordelijkheid niet te nemen.

Misschien denk je dat het niet slecht is om één keer op deze manier te handelen. Maar het probleem is dat als je niet vanaf het begin voorrang geeft aan wat je zelf wilt, dan zal er nog veel meer gebeuren.

Want je zal het gevoel krijgen dat anderen van je profiteren. Soms zal je merken dat je overweldigd raakt door de dingen die je moet doen. Maar bij elke “ja” die je uitspreekt zal het je steeds meer kosten om dit om te keren. Het zal dus steeds moeilijker worden om de “nee” uit te spreken die je eigenlijk echt wil zeggen.

Leer om je fouten te aanvaarden. Wees er niet bang voor. Je hebt het recht om te zeggen wat je denkt en je eigen wensen te verwezenlijken. De angst die je voelt is ongegrond. Want jouw welzijn komt op de eerste plaats.

Jezelf aanvaarden: vergissingen maken en successen behalen

Jezelf aanvaarden: vergissingen maken en successen behalen

Wanneer je aan het verleden denkt richt je je ongetwijfeld meer op je fouten en tekortkomingen. Daartoe behoren ook al die momenten waarbij je zo erg bloosde dat je gezicht zo rood werd als een tomaat.

Maar je vergeet dan de vele andere omstandigheden waarin je klinkende successen hebt bereikt.

Waarom geef je steeds weer voorrang aan de dingen die je een slecht gevoel geven? Het is meer dan dat. Want fouten geven je een kans om te leren! En je kan hier zeker uit leren, zelfs uit de slechte ervaringen.

Leer jezelf te aanvaarden. Vermijd daarbij ook om zo hard te zijn voor jezelf. Je verdient dat niet. En eigenlijk is niet alles zo negatief.

Uit elke ervaring kan je immers iets positief halen.

Jezelf aanvaarden: jij bent uniek

Jezelf aanvaarden: jij bent uniek

Als je een authentiek persoon bent dan ben je uniek in deze wereld. Dit is iets dat jou altijd aanspreekt wanneer je dit merkt bij andere mensen met een sterke persoonlijkheid. Maar ga jezelf niet vergelijken met anderen.

Wie uniek is kan zich met niemand vergelijken. Dat is de reden dat die mensen hun talenten, vermogens, persoonlijkheid of hun manier van zijn nooit tegenover die van anderen zetten. Ze vergelijken zichzelf met niemand.

Vergelijkingen zijn tijdverlies. Ze zijn ook grote vijanden van je zelfvertrouwen. Als je jezelf te veel vergelijkt met anderen dan kwets je je zelfbeeld. Je kan dit zelfs op een manier doen dat het erg moeilijk wordt om het weer op te bouwen.

Leer dus jezelf te aanvaarden zoals je bent, met al je sterke punten en zwakheden.

Versterk je talenten. Zorg ervoor dat die delen van jou schitteren die je thuis onbezorgd toont. Maar doe dit ook in sociale omgevingen waar je gewoonlijk bang bent dat anderen je gedrag zullen afkeuren.

Als je gewend bent om heel spontaan te lachen doe dat dan. Vertel je graag grappen houd je dan niet in. Wees trots op alles dat je een goed gevoel geeft en waarmee jij je identificeert.

Je moet jezelf niet verbergen. Doe niet alsof! Handel op dezelfde manier als de mensen die je bewondert.

Zorg ervoor dat je kwaliteiten opvallen. Doe dit zelfs als het ervoor zorgt dat anderen geschokt en verrast zijn. Laat je niet tegenhouden. Overwin je angst en wees niet bang!

Leer jezelf te aanvaarden zoals je bent. Doe dit op elk vlak. Probeer niet langer om iemand anders te willen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Constantino, Juan Pequeña, & Mayaute, Luis Miguel Escurra. (2006). Efectos de un programa para el mejoramiento de la autoestima en niños de 8 a 11 años con problemas específicos de aprendizaje. Cadernos de Psicopedagogia6(10), 00. Recuperado em 25 de feveiro de 2019, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1676-10492006000100005&lng=pt&tlng=pt.
  • Naranjo Pereira, M. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, (3), 0.
  • San Martín, Juan Luis, & Barra, Enrique. (2013). Autoestima, Apoyo Social y Satisfacción Vital en Adolescentes. Terapia psicológica31(3), 287-291. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.