Zo laat je lichaam laat weten dat er iets mis is

Een goede mentale en lichamelijk gezondheid is absoluut onmisbaar voor een goede kwaliteit van leven. Of het nu komt omdat je bang bent om naar de dokter te gaan of omdat je gewoon niet goed voor jezelf zorgt, het is heel goed mogelijk dat je de tekenen die je lichaam je geeft dat er iets mis is, gewoon negeert.
Zo laat je lichaam laat weten dat er iets mis is
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wanneer je uiteindelijk besluit een arts te raadplegen, kan het zijn dat het te laat is om het probleem te behandelen en dat je er onomkeerbare gevolgen aan overhoudt. De natuur is wijs en je lichaam kan zien of er iets mis is. Op de een of andere manier vertelt het je als er iets ergs aan de hand is.

Natuurlijk willen we je niet onnodig bang maken of je in een hypochonder veranderen. Het is echter goed om te weten op welke symptomen en waarschuwingstekenen je sowieso moet letten.

7 waarschuwingingstekenen dat er iets mis is

1. Gewichtsveranderingen

Veranderingen in gewicht is een van de manieren waarop je lichaam laat weten dat er iets mis is

Mensen diëten of trainen meestal om gewicht te verliezen of om hun gewicht te kunnen behouden. Maar als je er helemaal niet mee bezig bent en je toch veel afvalt of aankomt, dan moet dit worden gezien als een wake-up call.

Als je te veel gewicht hebt verloren zonder te weten waarom, kan dit een symptoom zijn dat er iets mis is in je lichaam. Het kan zijn dat er sprake is van een hormonale onevenwichtigheid. In dat geval zou het verstandig zijn om langs te gaan bij je huisarts voor controle.

2. Veranderingen in je urine

Aangezien urineren een manier is om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen, kunnen veranderingen in je urine veel zeggen over hoe je lichaam functioneert. Als de geur of kleur verandert, raadpleeg dan meteen je huisarts om erachter te komen wat er aan de hand is.

Voor het geval je het nog niet wist, je urine zou een lichtgele kleur moeten hebben en het zou ook niet al te sterk moeten ruiken. Wacht niet te lang met naar je huisarts gaan als je veranderingen opmerkt. Het is ook niet de bedoeling dat je pijn voelt bij het urineren. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en als het probleem nog steeds niet overgaat, neem dan contact op met je huisarts.

De meeste nierproblemen zijn te voorkomen door kleine veranderingen in je dieet en levensstijl aan te brengen. Als je echter geen aandacht besteedt aan de symptomen, kunnen kleine problemen (zoals nierlithiasis) grote problemen worden (zoals nierstenen).

3. Veranderingen in je ontlasting

Veranderingen in je ontlasting is een van de manieren waarop je lichaam laat weten dat er iets mis is

Je stoelgang zou regelmatig moeten zijn, en hoewel het geen populair onderwerp is, is het iets dat je eigenlijk in de gaten zou moeten houden met betrekking tot de kleur, textuur en frequentie.

Elke verandering in je stoelgang is een waarschuwing dat je lichaam niet meer werkt zoals het zou moeten. Een goede darmgezondheid is van vitaal belang, negeer dit soort problemen dus niet. Je algehele welzijn hangt ervan af.

4. Wijzigingen in je uiterlijk

Sommige wijzigingen zijn gemakkelijk over het hoofd te zien, omdat je misschien denkt dat ze puur esthetisch zijn, zoals veranderingen in je huid. Je huid beschermt je binnenkant, maar kan je ook vertellen of er inwendige problemen zijn.

  • Als je veranderingen opmerkt in je huid (droogheid, vlekken, roodheid, uitslag, irritatie, allergieën, eczeem, enz.), is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen.
  • Controleer ook de uitstraling van je nagels, haar en lippen. Afwijkingen kunnen erop wijzen dat de gehaltes van bepaalde voedingsstoffen, vitaminen of mineralen te hoog of te laag zijn. Ook kan het erop wijzen dat er iets mis is met je hormonen.

5. Algemeen onbehagen

Hoofdpijn is een van de manieren waarop je lichaam laat weten dat er iets mis is

Als je zonder duidelijke reden last hebt van pijn, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen zoals diarree of misselijkheid, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huis arts. Bijvoorbeeld, constante duizeligheid en heftige hoofdpijn kunnen een teken zijn van een neurologisch probleem.

6. Vermoeidheid of slaapstoornissen

Als je je moe of zwak voelt, of als je moeite hebt met slapen en alsmaar vermoeider wakker wordt in de ochtend dan toen je naar bed ging dan moet je je huisarts raadplegen. Ernstige gezondheidsproblemen, zoals depressie, chronische vermoeidheid en bloedarmoede worden vaak verward met normale vermoeidheid.

Misschien ook interessant: 5 symptomen van chronische vermoeidheid

7. Wonden die langzaam genezen

Wonden die langzaam genezen zijn een manier waarop je lichaam laat weten dat er iets mis is

Je huid heeft een krachtig vermogen om zichzelf te genezen. Wanneer je jezelf verwondt, is het de bedoeling dat dit ook snel weer geneest. Als het te lang duurt, is dit een teken dat er iets mis is met je immuunsysteem, bloedstolling of een andere factor.

Het belangrijkste is om je lichaam te kennen en de tekenen te leren lezen die het je geeft om te laten weten dat iets niet goed werkt. Het is jouw taak om aandacht te leren schenken aan deze signalen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aycock RD, Kass DA. Abnormal urine color. South Med J. 2012 Jan;105(1):43-7.
  • Bosch X, Monclús E, Escoda O, Guerra-García M, Moreno P, Guasch N, López-Soto A. Unintentional weight loss: Clinical characteristics and outcomes in a prospective cohort of 2677 patients. PLoS One. 2017 Apr 7;12(4):e0175125.
  • Bonté F, Girard D, Archambault JC, Desmoulière A. Skin Changes During Ageing. Subcell Biochem. 2019;91:249-280.
  • Guo S, Dipietro LA. Factors affecting wound healing. J Dent Res. 2010 Mar;89(3):219-29.
  • Perrier ET, Johnson EC, McKenzie AL, Ellis LA, Armstrong LE. Urine colour change as an indicator of change in daily water intake: a quantitative analysis. Eur J Nutr. 2016 Aug;55(5):1943-9.
  • Walter FM, Humphrys E, Tso S, Johnson M, Cohn S. Patient understanding of moles and skin cancer, and factors influencing presentation in primary care: a qualitative study. BMC Fam Pract. 2010 Aug 31;11:62.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.