Je beencirculatie verbeteren met deze tips
Verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd, kunnen invloed hebben op je bloedcirculatie. Als je ouder wordt, dan is het mogelijk dat je de effecten van een slechte beencirculatie gaat zien. Wij geven je graag een aantal tips waarmee je je beencirculatie kunt verbeteren.
Tekenen die wijzen op een slechte beencirculatie zijn bijvoorbeeld:
- zware benen
- spataderen
- cellulitis
Een goede circulatie is dus niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van schoonheid. In dit artikel kijken we naar zeven van de beste tips om een slechte beencirculatie te verbeteren.
Als je onze adviezen in de praktijk brengt, zal dat je algehele gezondheid ten goede komen, en worden je benen ook nog eens slanker en mooier gevormd.
Tips om je beencirculatie te verbeteren
Vermijd een zittende levensstijl
De eerste stap naar een betere beencirculatie is regelmatig bewegen. Helaas hebben de meesten van ons steeds meer een zittende levensstijl. Tegenwoordig brengen veel mensen immers uren achtereen zittend door, zonder op te staan en rond te lopen. Dat kan op de lange termijn heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Het is dus niet goed voor je om het grootste deel van de tijd te zitten. Zet een wekkertje, of download een app om je eraan te herinneren dat je minstens een keer per uur moet opstaan om te bewegen.
Het is voldoende als je gewoon even gaat staan en een paar minuten wat rondloopt of enkele strekoefeningen doet. Je kunt die tijd natuurlijk ook op een productieve manier gebruiken door bijvoorbeeld:
- boodschappen te gaan doen
- naar de wc te gaan
- wat water te drinken
- enzovoort
Wellicht ook interessant:
Pijnlijk en zware benen: zo vind je verlichting
Verbeter je lichaamshouding
Mensen die het grootste deel van hun tijd juist moeten staan, moeten zich bewust zijn van hun lichaamshouding. Dit is vooral belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld werken in de horeca, kassabedienden, enzovoort. Zowel zitten als staan met een slechte houding zijn slecht voor je.
Als je lichaamshouding niet goed is, dan kun je kiezen voor bepaalde therapieën waarbij je opnieuw op een goede manier leert lopen, staan, zitten, buigen, gewicht dragen en ademhalen. Een slechte lichaamshouding heeft invloed op een groot deel van je lichaam. Als je die aanpakt, zal dus ook je beencirculatie verbeteren.
Wandel, spring en gebruik de trap
Beweeg wanneer het maar kan!
- Beschouw roltrappen, liften en ligstoelen als je vijand. Je benen hebben meer beweging nodig, neem dus de trap in plaats van de roltrap of de lift.
- Las gedurende de dag korte pauzes in voor een kleine wandeling, om wat jumping jacks te doen, of een paar trappen op-en-af te lopen.
- Ook als je in de buitenlucht werkt, of een paar keer per week aan sport doet, is het belangrijk om de hele dag actief te blijven. Denk maar eens aan wat kinderen vaak doen: het ene moment zitten ze en het volgende moment zijn ze aan het rennen. Probeer diezelfde dynamische houding aan te nemen.
Eet rood fruit en groentes
Voeding bevat verschillende voedingsstoffen. Welke voedingsstoffen dat zijn, kun je vaak zien aan de kleur van het eten. Rood fruit, bijvoorbeeld, verbetert de doorbloeding, helpt hartziektes en urineweginfecties voorkomen en bevat antioxidanten. Bovendien is het rijk aan lycopeen en anthocyanen.
Probeer daarom elke dag een aantal van de volgende voedingsmiddelen te eten:
- Besjes
- Tomaten
- Watermeloen
- Kersen
- Rode druiven
- Rode paprika
- Radijsjes
- Rode appels
Drink elk uur een beetje water
Water drinken is om veel verschillende redenen goed voor je. Deze tip moet je dus niet onderschatten! Onze lichamen hebben water nodig voor een goede circulatie van de lichaamssappen. Daarom is het belangrijk dat je elk uur een beetje water drinkt.
Drink elke dag minstens 6 tot 8 glazen water. Hou je niet van de smaak van water, dan kun je ook kiezen voor thee, infusies, of citroenwater. Doe er in elk geval nooit suiker bij!
Hou altijd een glas of een fles water in de buurt. Op die manier zul, je elke keer dat je ernaar kijkt, vanzelf een slok water nemen.
Draag de juiste schoenen
Verkeerde schoenen kunnen vaak problemen veroorzaken met de beencirculatie. Bijvoorbeeld bij schoenen met een hak, of schoenen die te smal, te breed, te groot of te klein zijn.
Schoeisel is er voor om je voeten te ondersteunen en je lichaamsgewicht te dragen en te ondersteunen. Slechte schoenen hebben dan ook niet alleen invloed op de beencirculatie, maar ook op andere delen van het lichaam.
Het is dus belangrijk dat je goede schoenen draagt om je beencirculatie te verbeteren. Doe van tijd tot tijd je schoenen uit en geniet van het lopen op blote voeten. Je voeten komen dan tot hun welverdiende rust.
Ontspan als je thuis bent
Ten slotte nog wat laatste tips.
- Als je thuis bent, neem dan een koude douche of spoel je benen even af met wat koud water. Je kunt je benen daarna insmeren met wat olie of crème met ingrediënten die goed zijn voor de circulatie. Voorbeelden zijn oliën of crèmes met cipres, rozemarijn, kaneel, toverhazelaar of paardenkastanje.
- Ga in de avond, voordat je gaat slapen, nog even met je benen omhoog liggen.
- Of laat je benen loodrecht op een muur steunen.
- Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het slapen een kussen onder je benen te leggen, zodat ze iets hoger liggen. Er zijn zelfs kussens in de handel die speciaal hiervoor zijn gemaakt. Ze zijn fijn om je benen te ontlasten en zorgen ervoor dat je ‘s morgens opstaat met lichte, ontspannen benen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
- Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8
- Phillips, B., Young, T., Finn, L., Asher, K., Hening, W. A., & Purvis, C. (2000). Epidemiology of restless legs symptoms in adults. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.160.14.2137
- Comella, C. L. (2014). Treatment of Restless Legs Syndrome. Neurotherapeutics. https://doi.org/10.1007/s13311-013-0247-9