Jaloerse mensen maken steeds dezelfde fouten
Het volgende idee leeft nog steeds bij vele mensen: jaloerse mensen laten aan hun partner zien hoeveel ze van hem of haar houden. Toch zijn bepaalde soorten jaloezie erg negatief.
We zijn allemaal ooit wel eens jaloers geweest.
Als je broers of zussen hebt dan ken je waarschijnlijk die ervaring. Soms had je als kind het vreemde gevoel dat je ouders meer aandacht besteedden aan je broer of zus. Het leek ook alsof die broer of zus meer lof kreeg van je ouders.
Maar we associëren jaloezie meestal met de liefde in romantische relaties. We geloven bijvoorbeeld dat zinnen als “als hij jaloers wordt, dan betekent het dat hij van mij houdt,” waar zijn.
Jaloezie kan inderdaad normaal zijn. Maar het kan mensen ook verblinden zodat ze veel fouten maken die hun relatie beschadigen. Wil je graag weten over welke fouten we het hebben? Lees dan zeker verder!
1. Ze eisen hun partner op
Jaloerse mensen voelen zich erg onzeker. Het gevolg is dat ze proberen om op elk moment hun partner te controleren. Want ze willen die belangrijke andere persoon helemaal voor zichzelf. Ze kunnen de gedachte niet verdragen dat hun partner geïnteresseerd zou zijn in een andere mens.
Dit kan ervoor zorgen dat de andere persoon in de relatie zich erg depressief begint te voelen. Bovendien wil hij of zij een beetje ruimte in hun relatie. Ongetwijfeld zal dit de jaloerse partner van streek maken.
Je kwaad maken op die persoon kan tot een ongewenst gevolg leiden: een relatiebreuk. Het probleem is echter dat jaloerse mensen niet beseffen hoe de ander zich voelt.
Hun jaloezie vernietigt hun empathie.
2. Ze zoeken voortdurend naar bewijzen
Er bestaat iets dat men het “Pygmalioneffect” noemt. Wat bedoelt men hiermee? Als een persoon gelooft dat iets zal gebeuren of hij doet alsof het gebeurt, dan zal het uiteindelijk ook gebeuren.
Dit is precies wat er gebeurt, wanneer jaloerse mensen voortdurend op zoek zijn naar een teken dat hun partner hen bedriegt.
Elke boodschap of contact met iemand kan een discussie veroorzaken. Deze ruzie zit vol kritiek en zinnen als “je houdt niet van mij!”
Met dit soort gedrag is het mogelijk dat ze uiteindelijk inderdaad vinden waarnaar ze op zoek zijn. Het is precies alsof hun gedrag een oproep is om te laten gebeuren wat zij vermoeden.
3. Ze weigeren om hulp te zoeken
Jaloerse mensen geloven dat ze zich normaal gedragen of dat ze alleen maar tonen hoeveel ze van hun partner houden. Maar één van hun negatieve kanten is dat ze weigeren te geloven dat zij een probleem vormen voor de relatie.
Dit zal ervoor zorgen dat de relatie ernstig zal verslechten. Na verloop van tijd zal de relatie uiteindelijk zelfs erg giftig worden voor beide betrokken partijen.
Hulp zoeken kan dus erg positief zijn. Want op die manier kan de communicatie tussen beide partners verbeteren. Bovendien kan de jaloezie dan ook beschouwd worden als ongefundeerde overtuigingen en het resultaat van onnodige angsten.
4. Jaloezie verdwijnt niet van de ene op de andere dag
In een romantische relatie kan een jaloerse partner heel vaak en steeds weer zeggen “Ik zal veranderen”. De waarheid is echter dat dit een heel proces is. Het is eigenlijk altijd positief om professionele hulp te zoeken.
Jaloerse mensen doen allerlei beloften, vooral wanneer ze onder de indruk zijn van de dreiging dat hun partner hen zal verlaten. Maar je moet er rekening mee houden dat dit een langdurig proces is.
Je moet bepaalde ideeën loslaten die zeggen dat jaloezie in een relatie “normaal” is. Het is ook belangrijk om al die angsten en onzekerheden die die overtuigingen veroorzaken te bekijken.
5. Jaloerse mensen kunnen plotseling ontploffen
Jaloerse mensen hebben altijd een slecht humeur als gevolg van hun wantrouwen. Wanneer ze ook maar het kleinste “bewijs” vinden, kan dit er dan ook voor zorgen dat ze jaloers worden en komt de woede naar buiten die ze verborgen hielden.
Zo gebeurt het dus. Wanneer ze meerdere gevoelens van jaloezie opgestapeld hebben, ontploffen ze uiteindelijk op het minst gepaste moment. Hun partner begrijpt niet wat er gebeurd is en de situatie wordt steeds erger.
Voor je stopt met dit artikel, lees ook dit: Tekenen van een giftige relatie
Voor jaloerse partners zou het positief zijn om het volgende te beseffen. De oplossing is niet dat hun partner net zo handelt als zij willen. Maar belangrijk is dat zij zelf hun kijk op relaties en jaloezie veranderen.
Dit is de enige manier om hun relatie weer gezond te maken.
In de meeste gevallen is het zo dat teveel jaloersheid in de relatie tot een breuk zal leiden. Want uiteindelijk zal de situatie ondraaglijk worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605 -
Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100 -
Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)