Is het mogelijk om haaruitval te stoppen?

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn onomkeerbaar, maar anderen kunnen verholpen worden waarbij het haar weer volledig terug groeit.
Is het mogelijk om haaruitval te stoppen?

Geschreven door Thais Guillén Otero

Laatste update: 25 september, 2022

Op een dag vind je opeens een grote hoeveelheid haren op je kussen of aan je borstel en raak je in paniek. Je maakt je immers niet alleen zorgen vanwege esthetische redenen, maar denkt ook dat er iets ergers aan de hand kan zijn. Is het mogelijk om haaruitval te stoppen?

De meesten van ons pronken met glanzend en sterk haar. We willen allemaal het laatste nieuwe kapsel of de meest trendy haardracht om onze schoonheid te accentueren en onze gezondheid te bevestigen. Maar ons haar is ook zeer gevoelig voor de kleinste verandering in ons lichaam.

Het allerbelangrijkste is om kalm te blijven! Hoewel dit artikel enkele oplossingen voor dit probleem zal geven, moet je eerst kijken of er echt wel een probleem is.

Dagelijkse haaruitval is volkomen normaal

Een volwassene heeft tussen de 100.000 en 150.000 haarzakjes. Deze groeien en zo verlies je ze ook continu tijdens de zogenaamde haargroeilevenscyclus. Aangezien elk haarzakje op een individueel tempo groeit, vind je haarzakjes in verschillende stadia van de groei over je hele hoofdhuid.

Mensen verliezen tussen de 60 en 100 haarzakjes per dag. Dit zijn haarzakjes die in de derde fase van de haargroeicyclus zitten, de rustfase of de telogene fase. Dit is volkomen normaal.

Als de haaruitval toeneemt of alleen optreedt op bepaalde gebieden, heb je misschien een aandoening met de naam alopecia. De oorzaken van deze aandoening zijn zeer divers: huidziekten, erfelijke factoren, geneesmiddelen, stress, slechte voeding en zelfs bepaalde haardrachten kunnen bijdragen tot deze aandoening.

Als deze aandoening niet tijdig wordt behandeld, kan dat leiden tot volledige haaruitval.

Dit is gelukkig wel omkeerbaar. In dit artikel laten we je zeven manieren zien om haaruitval te stoppen en haargroei te stimuleren, zodat je weer kan genieten van je glanzende lokken.

Maar eerst gaan we onderzoeken welke soort van alopecia op jou van toepassing is.

Soorten alopecia

Vrouw met dunner wordend haar
Alopecia kan worden onderverdeeld in twee groepen, afhankelijk van de manier waarop ze haarverlies veroorzaken: een groep die littekens achterlaat en een die dat niet doet. Het is het vermelden waard dat elk haartje bestaat uit de haarschacht en een wortel die uit het haarzakje groeit.

Tijdens de telogene fase valt het haar uit, maar in het haarzakje zit al meteen een nieuwe haar klaar. Zolang het haarzakje dus niet wordt vernield, zal je haargroei zichzelf in stand houden.

Alopecia die littekens achterlaat is zeldzaam. In dit geval wordt het haarzakje vernield als gevolg van ontsteking, infectie of trauma. Als dit het geval is, is de haaruitval onomkeerbaar. Enkele belangrijke oorzaken van deze aandoening zijn:

 • Erfelijke ziekten, zoals ichtyose en moedervlekken.
 • Chemische middelen, zoals bijtende stoffen.
 • Infecties die worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen.
 • Neoplastische ziekten, zoals lymfomen.
 • Dermatose, zoals sarcoïdose en folliculaire mucinosis.

Niettemin wordt 80% van alopecia gecategoriseerd als niet-littekenvormende alopecia. Deze vormen worden dan eerder stoornissen genoemd en zijn niet schadelijk voor het haarzakje, waardoor je ook in staat bent om haaruitval te stoppen door een adequate behandeling.

Later laten we je zeven van de meest voorkomende behandelingen zien om haaruitval te stoppen. Het is echter aan te raden ook een dermatoloog te raadplegen om de juiste diagnose te stellen als je denkt dat je een van de volgende soorten alopecia hebt:

Soorten alopecia

1. Alopecia androgenetica: Dit is de meest voorkomende vormen van alopecia (95% van de gevallen) en kan worden veroorzaakt door genetische of hormonale factoren. Er zijn hiervoor twee oorzaken:

 • Mannen: Haaruitval wordt voornamelijk waargenomen in de voorste en centrale gebieden van het hoofd. Het begint klein, maar de kale plekken kunnen in aantal toenemen.
 • Vrouwen: Wijdverspreide haaruitval. Gebieden over de gehele hoofdhuid worden kaal.

2. Traumatische alopecia: Deze aandoening wordt veroorzaakt door een lichamelijk trauma. Verschillende symptomen kunnen worden vastgesteld, afhankelijk van wat de oorzaak is van de haaruitval:

 • Veroorzaakt door trekkracht: het haar wordt blootgesteld aan constante spanning door bepaalde kapsels, zoals knotten of vlechten.
 • Veroorzaakt door druk: Dit wordt veroorzaakt door de voortdurende wrijving van de hoofdhuid tegen een ander oppervlak, bijvoorbeeld een kussen.
 • Trichotillomanie: Dit is een nerveuze gewoonte om je haar uit te trekken.

3. Alopecia areata: Deze vorm wordt veroorzaakt door stressvolle situaties. Het haarverlies wordt gekenmerkt door het verschijnen van ronde plekken, maar soms kan het de hele hoofdhuid aantasten. Dit geneest vaak spontaan, maar je kan ook terugvallen krijgen.

4. Alopecia diffusa: Dit is een vrij ernstige vorm van haaruitval op verschillende gebieden van de hoofdhuid. Dit wordt veroorzaakt door diverse factoren, zoals ondervoeding, snel gewichtsverlies, ernstige ziekte, koorts, hormonale cycli of na de zwangerschap.

5. Alopecia veroorzaakt door drugs of geneesmiddelen: Grote hoeveelheden van bepaalde geneesmiddelen, zoals medicatie voor je schildklier, bloedstelsel of cytostatica, jodium en vitamine A kunnen allemaal tot een vorm van alopecia leiden. Wanneer je stopt met de drug of het medicijn, begint het haar terug te groeien.

Je weet nu welk soort alopecia je hebt. Blijven je haarzakjes in tact, dan is er goed nieuws! De oplossing ligt om de hoek.

Zeven behandelingen om haaruitval te stoppen

Aloëveragel met blad
1. Aloëvera

Aloëvera bevat chemische stoffen, die de hoofdhuid stimuleren. Het binnenste van de bladeren snij je in blokjes. Deze blokjes leg je dan op de hoofdhuid, waarmee je het hele getroffen gebied masseert.

Daarna bedek je de hoofdhuid met een doek, zodat de behandeling gedurende de hele nacht nog kan inwerken. De volgende dag spoel je je hoofd met lauw water en het sap van een halve citroen. Doe dit drie tot vier weken voor een optimaal resultaat.

2. Kokosmelk

Kokosnoot is rijk aan water, voedingsstoffen en verzadigde vetzuren. De melk uit de kokosnoot is een goed middel om haaruitval te stoppen. Om de melk uit de kokosnoot te krijgen, wordt het vruchtvlees geraspt en gefilterd met een doek.

Masseer de verkregen vloeistof in de hoofdhuid om de opname ervan te bevorderen. Je kunt dit een keer per week herhalen.

3. Ui

Uien zijn rijk aan vitaminen A, B en C, en je kan ze ook gebruiken om haaruitval te stoppen. Neem hiervoor een witte ui en vermaal deze in een blender samen met drie theelepels honing. Wrijf dit mengsel op het gehele getroffen gebied met een kleine borstel en bedek vervolgens dit gebied gedurende 30 minuten.

Spoel daarna je hoofdhuid af met een aanzienlijke hoeveelheid water. In minder dan drie weken, zal je worden verrast door de resultaten.

4. Knoflook en olijfolie

Knoflook bezit de meest ongelooflijke eigenschappen. Je zal dit zelf wel merken wanneer je alopecia wilt gaan behandelen. Voordat je naar bed gaat, wrijf je twee helften van een teentje knoflook op je hoofdhuid en masseer je het dan met olijfolie.

Bedek ‘s nachts je hoofd en was de volgende dag je haar met een aromatische shampoo. Doet dit twee keer per week gedurende een volledige maand, zodat je het resultaat zal merken.

5. De ‘Hersteller’

Meng een theelepel honing, de dooiers van twee eieren, een theelepel yoghurt en een theelepel warm water. Wrijf deze pasta over het aangetaste gebied en masseer lichtjes de hoofdhuid. Bedek erna je hoofd met aluminiumfolie.

Wacht 20 minuten en spoel je haar goed uit met lauw water. Deze behandeling is zeer effectief. Het haar groeit en gaat weer glanzen en veel gezonder lijken.

6. Rozemarijn en wijnruit

Deze behandeling activeert de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Kook een takje rozemarijn en een takje wijnruit in 750 ml water gedurende 5 minuten. De infusie wordt gebruikt om het haar te spoelen. Na het wassen masseer je dan voor enige tijd je hoofdhuid.

7. Wortel, honing en olie

Meng twee theelepels zuivere honing, een theelepel olijfolie en een wortel in de blender tot een smeuïge pasta. Breng deze aan op de hoofdhuid door in cirkelvormige te wrijven. Bedek daarna je hoofd met een handdoek.

Nadat de pasta 20 minuten heeft kunnen inwerken, mag je je haar met warm water afspoelen. Wortelen zijn een uitstekende bron van vitaminen. Als je elke week deze behandeling twee keer doet, zal je alopecia helemaal verdwijnen.

Enig advies als afsluiter

Het enige wat je nu moet doen is een keuze maken tussen de vele behandelingen om haaruitval te stoppen en ermee beginnen. Vergeet niet dat je enige vastberadenheid moet hebben en vooral de oorzaak van het probleem moet oplossen.

Een voedzaam dieet, geen haardroger meer gebruiken, te strakke kapsels vermijden en vooral een gezonde levensstijl zijn uitstekende manieren om je haar te verzorgen en onherstelbare schade te voorkomen.

Bibliografie

 • www.henkel.es
 • Innatia. Salud, bienestar y Tradiciones.
 • Virendra N. Sehgal, Govind Srivastva, Promila Bajaj: Alopecia cicatricial. International Journal of Dermatology 2001; 40: 241-248. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Virendra N. Sehgal, Govind Srivastva, Promila Bajaj: Alopecia cicatricial. International Journal of Dermatology 2001; 40: 241-248.
 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.