Is het mogelijk om haaruitval te stoppen?

19 augustus 2015

De meesten van ons pronken met glanzend en sterk haar. We willen allemaal het laatste nieuwe kapsel of de meest trendy haardracht om onze schoonheid te accentueren en onze gezondheid te bevestigen. Maar ons haar is ook zeer gevoelig voor de kleinste verandering in ons lichaam. Op een dag vind je opeens een grote hoeveelheid haren op je kussen of aan je borstel en raak je in paniek. Je vreest immers niet alleen vanwege esthetische redenen, maar denkt ook dat er eerder iets erger aan de hand kan zijn.

Het allerbelangrijkste is om kalm te blijven! Hoewel dit artikel enkele oplossingen voor dit probleem zal geven, moet je eerst beslissen of er echt wel een probleem is.

Dagelijkse haaruitval is volkomen normaal

Een volwassene heeft tussen de 100.000 en 150.000 haarzakjes. Deze groeien en zo verlies je ze ook continu tijdens de zogezegde haargroeilevenscyclus. Aangezien elke haarfollikel op een individueel tempo groeit, vind je haarzakjes in verschillende stadia van de groei over je hele hoofdhuid. Mensen verliezen tussen de 60 en 100 haarfollikels per dag. Dit zijn haarfollikels die in de derde fase van de haargroeicyclus zitten, de rustfase of de telogene fase. Dit is volkomen normaal.

Indien de haaruitval toeneemt of alleen optreedt in bepaalde gebieden, heb je misschien een aandoening bekend als alopecie. De oorzaken van deze aandoening zijn zeer divers: huidziekten, erfelijke factoren, geneesmiddelen, stress, slechte voeding en zelfs bepaalde haardrachten kunnen bijdragen tot alopecie. Als deze aandoening niet tijdig wordt behandeld, kan dat leiden tot volledige haaruitval. Dit is gelukkig wel omkeerbaar. In dit artikel toon ik je 7 manieren om haaruitval te stoppen en haargroei te stimuleren, zodat je weer kan genieten van je glanzende lokken.

First things first: we gaan onderzoeken wat voor soort van alopecie op jou van toepassing is.

Soorten alopecie: is het mogelijk om haaruitval te stoppen?

alopecie
Alopecie kan worden onderverdeeld in twee grote groepen, afhankelijk van de manier waarop ze haarverlies veroorzaken: alopecie die littekens achterlaat en niet-littekenvormende alopecie. Het is vermeldenswaardig dat elk haartje bestaat uit de haarschacht en een wortel die uit de haarfollikel groeit. Tijdens de telogene fase valt het haar uit, maar in de follikel zit al meteen een nieuwe haar klaar. Zolang de follikel dus niet wordt vernield, zal je haargroei zichzelf in stand houden.

Alopecie die littekens achter laat is zeldzaam. In dit geval wordt de haarfollikel vernield als gevolg van ontsteking, infectie of trauma. Als dit het geval is, is de haaruitval onomkeerbaar. Enkele belangrijke oorzaken van deze aandoening omvatten:

  • Erfelijke ziekten, zoals ictiosis en moedervlekken
  • Fysisch-chemische middelen, zoals bijtende stoffen
  • Infecties die worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen
  • Neoplastische ziekten, zoals lymfomen
  • Dermatose, zoals sarcoïdose en folliculaire mucinosis

Niettemin wordt 80% van alopecie gecategoriseerd als niet-littekenvormende alopecie. Deze vormen worden dan eerder stoornissen genoemd en zijn niet schadelijk voor de haarfollikel, waardoor je ook haaruitval ongedaan kan maken door een adequate behandeling. Hieronder geef ik 5 van de meest voorkomende behandelingen. Het is echter steeds aan te raden ook een dermatoloog te raadplegen om het probleem correct te identificeren.

1. Androgene alopecia of gewone calvicie: Het is de meest voorkomende vormen van alopecia (95% van de gevallen) en kan worden veroorzaakt door genetische of hormonale factoren. Er zijn hiervoor twee oorzaken:

  • Mannen: Haaruitval wordt voornamelijk waargenomen in de voorste en centrale gebieden van het hoofd. Het begint klein, maar de kale plekken kunnen in aantal toenemen.
  • Vrouwen: Wijdverspreide haaruitval. Gebieden over de totale hoofdhuid worden kaal.

2. Traumatische alopecie: Deze aandoening wordt veroorzaakt door een lichamelijk trauma. Verschillende symptomen kunnen worden vastgesteld, afhankelijk van wat de oorzaak is van de haaruitval:

  • Veroorzaakt door trekkracht: het haar wordt blootgesteld aan constante spanning door bepaalde kapsels, zoals knotten of vlechten.
  • Veroorzaakt door druk: Dit wordt veroorzaakt door de voortdurende wrijving van de hoofdhuid tegen een ander oppervlak, bijvoorbeeld een kussen.
  • Trichotillomanie: Dit is een nerveuze gewoonte om je haar uit te trekken.

3. Alopecie areata: Deze vorm wordt veroorzaakt door stressvolle situaties. Het haarverlies wordt gekenmerkt door het verschijnen van ronde plekken, maar soms kan het de hele hoofdhuid aantasten. Dit is vaak spontaan genezen, maar je kan ook terugvallen.

4. Diffuse alopecie: Dit is een vrij erge vorm van haaruitval op verschillende gebieden van de hoofdhuid. Dit wordt veroorzaakt door diverse factoren, zoals ondervoeding, snel gewichtsverlies, ernstige ziekte, koorts, hormonale cycli, na de zwangerschap enzovoort.

5. Alopecia veroorzaakt door drugs of geneesmiddelen: Grote hoeveelheden van bepaalde geneesmiddelen, zoals medicatie voor je schildklier, bloedstelsel of cytostatica, jodium en grote hoeveelheden vitamine A kunnen allemaal tot een vorm van alopecie leiden. Wanneer de inname van de bepaalde drug of het medicijn stopt, zal het haar opnieuw beginnen met groeien.

Je weet nu welk type alopecie je hebt. Blijven je haarfollikels in tact, dan is er goed nieuws! De oplossing ligt om de hoek. In de volgende paragrafen behandel ik 7 eenvoudige, natuurlijke en effectieve behandelingen om haaruitval te stoppen en te helpen met teruggroeien, zodat je haar weer gezond en glanzend is.

Zeven behandelingen om haaruitval te bestrijden

aloë veraBEHANDELING 1: Aloë vera

Aloë vera bevat chemische stoffen, die de hoofdhuid stimuleren. Het binnenste van de bladeren wordt in blokjes gesneden. Deze gelatineuze blokjes leg je dan op de hoofdhuid, waarmee je het hele getroffen gebied gaat masseren. De hoofdhuid moet achteraf worden bedekt met een doek, zodat de behandeling gedurende de hele nacht nog kan nawerken. De volgende dag spoel je je hoofd met lauw water en het sap van een halve citroen. Doe dit drie tot vier weken voor een optimaal resultaat.

BEHANDELING 2: Kokosmelk

Kokosnoot is rijk aan water, voedingsstoffen en verzadigde vetzuren. De melk die wordt gewonnen uit de kokosnoot voorkomt haaruitval. Om de melk uit de kokosnoot te krijgen, wordt het vruchtvlees geraspt en gefilterd met een doek. Masseer de verkregen vloeistof in de hoofdhuid om de opname ervan te bevorderen. Dit proces moet een keer per week worden gedaan.

BEHANDELING 3: Ui

Een ui is rijk aan vitaminen A, B en C maar je kan het ook gebruiken om haarverlies tegen te gaan. Neem hiervoor een witte ui en vermaal deze in een blender samen met 3 theelepels honing. Wrijf dit mengsel op het gehele getroffen gebied met een kleine borstel en dek het vervolgens af  gedurende 30 minuten. Spoel daarna je hoofdhuid af met een aanzienlijke hoeveelheid water. In minder dan drie weken, zal je worden verrast door de resultaten.

BEHANDELING 4: Knoflook en olijfolie

Knoflook bezit de meest ongelooflijke eigenschappen. Je zal dit zelf wel merken wanneer je alopecie wilt gaan behandelen. Voordat je naar bed gaat, wrijf je twee helften van een teentje knoflook op je hoofdhuid en masseer je het dan met olijfolie. Bedek ’s nachts je hoofd en was de volgende dag je haar met een aromatische shampoo. Doet dit een tweetal keer per week gedurende een volledige maand, zodat je enig resultaat zal merken.

BEHANDELING 5: De ‘Hersteller’

Meng een theelepel honing, de dooiers van twee eieren, een theelepel yoghurt en een theelepel warm water. Wrijf deze pasta over het aangetaste gebied en masseer lichtjes de hoofdhuid. Bedek erna je hoofd met aluminiumfolie. Wacht 20 minuten en spoel je haar overvloedig met lauw warm water. Deze behandeling is zeer effectief. Het haar groeit en gaat weer glanzen en veel gezonder lijken.

BEHANDELING 6: Rozemarijn en wijnruit

Deze behandeling activeert de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Kook een takje rozemarijn en een takje wijnruit in drie kopjes water gedurende 5 minuten. De infusie wordt gebruikt om het haar te spoelen. Na het wassen masseer je dan voor enige tijd je hoofdhuid.

BEHANDELING 7: Wortel, honing en olie

Meng twee theelepels zuivere honing, een theelepel olijfolie en een wortel in de blender tot een smeuïge pasta. Deze wordt dan aangebracht op de hoofdhuid door in cirkelvormige te wrijven. Bedek daarna je hoofd met een handdoek. Nadat de pasta voor 20 minuten heeft kunnen inwerken, mag je je haar met warm water afspoelen. Wortelen zijn een uitstekende bron van vitaminen. Als je elke week deze behandeling twee keer doet, zal je alopecie helemaal verdwijnen.

Enig advies als afsluiter

Het enige wat je nu moet doen is een keuze maken tussen de vele behandelingen en beginnen. Vergeet niet dat je enige vastberadenheid aan de dag moet leggen en vooral de oorzaak van het probleem moet oplossen. Een voedzaam dieet, geen haardroger meer gebruiken, te strakke kapsels vermijden en vooral een gezonde levensstijl zijn uitstekende manieren om je haar te verzorgen en onherstelbare schade te voorkomen.

Bibliografie

www.henkel.es
Innatia. Salud, bienestar y Tradiciones.
Virendra N. Sehgal, Govind Srivastva, Promila Bajaj: Alopecia cicatricial. International Journal of Dermatology 2001; 40: 241-248.

Bekijk Ook