Het is beter om alleen te zijn dan met de verkeerde persoon

Als de mensen om je heen jou meer pijn en zorgen bezorgen dan gelukzaligheid, dan wordt het misschien tijd dat je eens wat meer afstand tussen jezelf en deze mensen probeert te creëren. Het is tenslotte beter om alleen te zijn dan om de verkeerde mensen aan je zijde te hebben.
Het is beter om alleen te zijn dan met de verkeerde persoon

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is beter om alleen te zijn dan om bij de verkeerde persoon te blijven.Vrijwel iedereen heeft dit wel eens gehoord. Er bestaat geen betere keuze dan de keuze om alleen te zijn in plaats van je leven door te brengen met giftige mensen.

Soms kan het echter vrij lastig zijn om jezelf te bevrijden uit situaties, relaties of de grip van individuen die jouw leven eigenlijk miserabel maken.

Waarom blijf je bij deze mensen? Het antwoord is simpelweg: vanuit angst.

Het is beter om alleen te zijn dan verbitterd

Het is beter om alleen te zijn huilende vrouw

Het is altijd beter om alleen te zijn dan om toe te staan dat je leven gevuld wordt met droefheid en verbittering. We zullen je helpen om dit iets beter te begrijpen door een voorbeeld met je te delen.

Stel je eens voor dat Christina, die tweeëndertig jaar oud is, al vijf jaar lang een relatie heeft. Haar relatie is echter al een poosje niet wat het ooit geweest was.

Ze heeft te nu dagelijks te maken met ruzies en een negatieve sfeer.

Ze is niet gelukkig en ze voelt niet meer hetzelfde voor haar partner als voorheen. Maar ze is bang om een relatie te beëindigen die al zo lang bestaat. Bovendien, wat zouden haar ouders en de rest van de wereld hier wel niet van vinden?

Net zoals vaker het geval is, heeft Christina zoveel aandacht geschonken aan haar partner dat ze nog maar weinig vrienden over heeft die haar kunnen steunen. Daardoor is de situatie nog ingewikkelder geworden. Ze heeft echter maar twee keuzes.

Ze kan ervoor kiezen om genoegen te nemen met deze dynamiek, die haar pijn doet en waar ze ongelukkig bij is.

Maar ze kan er ook voor kiezen om ondanks haar angst een eind aan de relatie te maken. Dit maakt de weg vrij voor een nieuwe en waarschijnlijk betere toekomst.

Zelfs als je na het beëindigen van je relatie eenzaam zult zijn en je soms hopeloos zult voelen, zal je daarentegen ook meer kalmte ervaren en rustiger en een stuk gelukkiger zijn.

Soms houden we giftige relaties in stand met mensen die niet perse ‘slecht’ zijn

Vrouw Die Haar Hart Weer Aan Elkaar Rijgt

De relaties die we met dit soort mensen opbouwen zijn echter lang niet gezond. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van manipulatie, gelieg of in sommige gevallen zelfs mishandeling.

In dit soort gevallen is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: wat heeft het voor zin om te blijven en de situatie door te laten gaan?

Het is duidelijk dat je niet gezond bent, dat je je leven doorbrengt met de verkeerde persoon. Het probleem is echter dat je ook bang bent. Deze angst zorgt ervoor dat je je niet sterk genoeg voelt om de keuze te maken om weg te gaan.

Zoals je kunt zien is angst altijd een trouwe metgezel in dit soort situaties. Het kan bovendien versterkt worden door de mensen om je heen.

Je kunt met iedereen een giftige relatie opbouwen, met een vriend, een familielid of natuurlijk een partner. Het belang dat jij aan de relatie hecht zal deels bepalend zijn voor hoe moeilijk het voor je is om uit een dergelijke situatie te ontsnappen.

Waarom het belangrijk is om je angst voor eenzaamheid te overwinnen

Vrouw Met Haar Hand Tegen Haar Hoofd

Voor een hoop mensen is alleen door het leven gaan absoluut geen optie. Ze geloven dat als ze geen vrienden of partner hebben, ze mislukkelingen zijn. Deze overtuiging is al sinds hun jeugd bij hen ingeprent.

Eenzaamheid heeft nu eenmaal geen goede reputatie. Daarom is het voor sommige mensen ook zo lastig om bepaalde relaties te beëindigen, zelfs als deze zeer giftig zijn.

Als dit voor jou geldt, dan is er echter iets dat je je nog niet realiseert. Je bent waardevolle tijd aan het verspillen. De tijd die je met jezelf zou kunnen doorbrengen, waarin je jezelf beter zou kunnen leren kennen en waarin je jezelf kostelijk zou kunnen vermaken.

Waarom sta je toe dat iemand anders jou manipuleert? Waarom probeer je sterk te blijven tot je helemaal uitgeput bent van alle vernederingen en de mishandeling die een ander jou heeft aangedaan?

Denk er eens goed over na of je echt de rest van je leven op die manier wilt doorbrengen. Bewegingsloos, zonder de keuze te maken die jou zal bevrijden van je angst om alleen te zijn.

Ja, het is echt zo. De angst om alleen te zijn is een aangeleerde angst. Denk er maar eens over na: als een van je dierbaren in een soortgelijke situatie zou zitten als die van jou, dan zou je diegene ongetwijfeld aanmoedigen om uit deze situatie te ontsnappen.

Het zou heel duidelijk voor je zijn wat deze persoon zou moeten doen.

Wanneer het om jezelf gaat, begint het antwoordt echter te veranderen.

Conclusie

Het is beter om alleen te zijn dan om met de verkeerde persoon te zijn. Het is beter om geluk te verkiezen boven pijn. En om jezelf te omringen met mensen die iets aan je leven toevoegen in plaats van jou en je leven leeg te zuigen.

De keuze is aan jou, zorg er dus voor dat je de juiste maakt. Jouw geluk is belangrijk. Je hebt helemaal geen tijd om jezelf te verliezen in verdriet, pijnlijke ervaringen en mensen die jou een slecht gevoel bezorgen. Stel de keuze niet uit. Het is beter om alleen te zijn dan met de verkeerde persoon. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.