Inname foliumzuur tijdens de zwangerschap verhogen
De inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap is uitermate belangrijk voor de goede ontwikkeling van je baby. In feite raden artsen je normaal gesproken aan om het te gebruiken zodra je weet dat je zwanger wilt worden.
Waarom is foliumzuur zo belangrijk voor de gezonde groei van de foetus? Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, folaten of folacine, helpt aangeboren afwijkingen in de neurale buis van de baby te voorkomen.
Voor en tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen om dagelijks 400 mg foliumzuur te consumeren, zodat de organen en weefsels van je kleintje zich goed ontwikkelen. We zullen hieronder een paar manieren bekijken om je inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap te verhogen.
De inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap verhogen
Het consumeren van foliumzuur helpt neurale buisdefecten te voorkomen. Zoals we al zeiden, zal een adequate dagelijkse consumptie van vitamine B9 helpen om aangeboren afwijkingen te voorkomen die de wervelkolom, het ruggenmerg of de hersenen van de baby aantasten. De meestvoorkomende defecten zijn onder andere:
- Spina bifida: een aandoening waarbij de wervelkolom van de foetus niet volledig sluit, waardoor in het algemeen zenuwen beschadigd raken en lichte verlamming van de benen ontstaat.
- Anencefalie: een defect dat de juiste ontwikkeling van de schedel en de hersenen niet mogelijk maakt. Deze aandoening wordt met doodgeborenen en overlijden kort na de geboorte geassocieerd.
- Chiari-misvormingen: deze worden veroorzaakt wanneer het hersenweefsel zich tot in het wervelkanaal uitstrekt. Het zijn misvormingen van de cerebellumstructuur (Spaanse link), het deel van de hersenen dat het evenwicht beheert. De schade kan klein of uitgebreid zijn en kan het leven van het kind in verschillende mate beïnvloeden.
Het innemen van foliumzuur is bovendien ook goed voor jou, omdat het je helpt om nieuwe eiwitten af te breken en te gebruiken en om zwangerschapsanemie te voorkomen.
Hoe verhoog je je inname van foliumzuur?
Raadpleeg eerst je arts om te zien of je vitamine B9-supplementen moet nemen. Nu is het dus duidelijk waarom het belangrijk is dat je geen folacine-tekort krijgt, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop je je inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap kunt verhogen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat kunnen zwangere vrouwen eten bij de avondmaaltijd?
1. Foliumzuursupplementen
Zoals we aan het begin van het artikel hebben opgemerkt, raden specialisten je aan je dieet met foliumzuursupplementen aan te vullen. Als je met je gynaecoloog hebt gesproken voordat je probeerde om zwanger te worden, dan raden zij je vrijwel zeker aan om drie maanden voordat je zwanger wordt, supplementen in te nemen.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is tussen 400 en 600 mg. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je supplementen gaat gebruiken, hij zal weten wat in jouw situatie verstandig is.
Een tip: neem het foliumzuursupplement elke dag op hetzelfde tijdstip in. Het aanhouden van een routine is de beste manier om eraan te denken deze in te nemen. Een ander idee? Gebruik het alarm van je telefoon om te onthouden dat je het moet nemen.
2. Eet groenten en fruit met foliumzuur
Eet waar mogelijk rauwe groenten om de hoogst mogelijke hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens de zwangerschap verschillende soorten fruit en groenten met een hoog gehalte aan deze vitamine in je dieet opneemt. Je moet daarom dagelijks tussen de 4 en 5 porties eten van:
- Snijbiet (140 μg /100 g)
- Spinazie (140 μg /100 g)
- Broccoli (90 μg /100 g)
- Sla (34 μg /100 g)
- Asperges (30 μg /100 g)
- Tomaat (28 μg /100 g)
- Selderij (12 μg /100 g)
- Avocado (11 μg /100 g)
- Wortel (10 μg /100 g)
- Pompoen (10 μg /100 g)
- Citrusvruchten zoals aardbeien, kiwi’s, sinaasappels, frambozen en papaja.
3. Eet wekelijks peulvruchten
Peulvruchten zijn de belangrijkste bron van plantaardige eiwitten en bovendien zijn ze rijk aan foliumzuur en vezels, wat erg belangrijk is om constipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen. Je kunt er ook allerlei gerechten mee maken, van stoofschotels tot salades.
4. Voeg gedroogd fruit en noten aan je maaltijden toe
Gedroogd fruit bevat foliumzuur en gezonde vetzuren. Gedroogd fruit en noten zijn ook de perfecte dingen om een knapperige textuur aan yoghurt, cake of brood toe te voegen.
Je kunt ze ook als onderdeel van je salades of als gezond tussendoortje gebruiken! Deze voedingsmiddelen bevatten goede hoeveelheden foliumzuur, evenals gezonde zuren zoals omega 3-vetzuren.
5. Koop verrijkte voedingsmiddelen
Als je je inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap moet verhogen, kies dan voor verrijkte bloem, rijst, pasta en ontbijtgranen. Lees de etiketten om het percentage foliumzuur dat ze bevatten te verifiëren.
Opmerking: een aantal onderzoeken hebben gesuggereerd dat overmatige consumptie van foliumzuur negatieve gevolgen voor de baby kan hebben, met name tijdens cellulaire vermenigvuldiging. Raadpleeg je arts om te zien of je supplementen moet gebruiken.
Zoals je kunt zien, is het consumeren van foliumzuur tijdens de zwangerschap voor jou en je baby erg belangrijk. Raadpleeg je arts voordat je probeert om zwanger te raken om erachter te komen of je vitamine B9-supplementen moet gebruiken. Volg de aanbevelingen van een specialist. Niemand weet beter dan zij hoe je voor jou en je baby moet zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rodríguez Dominguez, P. L., & Collazo Cantero, I. (2013). Embarazo y uso del ácido fólico como prevención de los defectos del tubo neural. Revista Médica Electrónica, 35(2), 105-113. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1684-18242013000200002&script=sci_arttext&tlng=pt
- Sánchez, L. M. M., Jaramillo, L. I. J., Álzate, J. D. V., Hernández, L. F. Á., & Mejía, C. R. (2018). La anemia fisiológica frente a la patológica en el embarazo. Revista Cubana de obstetricia y Ginecologia, 44(2), 1-12. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubobsgin/cog-2018/cog182q.pdf
- Martell, G. F., Herrera, B. S., Iglesias, Y. O., & Vega, J. L. S. Beneficios de los frutos secos en los problemas cardiovasculares. https://enfermeriagaditana.coecadiz.com/beneficios-de-los-frutos-secos-en-los-problemas-cardiovasculares/
- Wiens, D., & DeSoto, M. C. (2017). Is high folic acid intake a risk factor for autism?—a review. Brain sciences, 7(11), 149. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704156/