Incontinentie bij kinderen en bedplassen

Normaal verdwijnt incontinentie, dat wil zeggen het onvrijwillig urineren, naarmate kinderen ouder worden. Als het echter door blijft gaan, dan moet je hun levensstijl wijzigen.
Incontinentie bij kinderen en bedplassen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Incontinentie bij kinderen, wat verwijst naar het onvrijwillig urineren, staat ook bekend als nachtelijke enuresis. Mensen met deze aandoening zijn meestal kinderen. Ze plassen in hun bed, terwijl ze ‘s nachts slapen op een leeftijd waarop dit eigenlijk niet meer zou moeten gebeuren. Deze incontinentie is echter misschien niet beperkt tot nachtelijke ongelukjes.

Om deze ongelukkige gebeurtenissen bovendien als ziekte te kunnen bestempelen, moet het zich minstens twee keer per week herhalen, gedurende een periode van minimaal drie maanden, bij kinderen die ouder zijn dan vier jaar.

Incontinentie komt vaker voor bij jongens. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) wijzen gegevens erop dat kinderen met langdurige enuresis vaak een lager zelfbeeld hebben. Ook zijn de meesten het erover eens dat de incidentie van bedplassen afneemt naarmate kinderen ouder worden.

Incontinentie bij kinderen en nachtelijke enuresis

Oorzaken van bedplassen

Een vrouw die in haar broek gaat plassen

Bedplassen is bij jonge kinderen een normaal proces en verdwijnt vaak als ze opgroeien. Incontinentie bij kinderen heeft nog geen goed gedefinieerde oorzaak. Er zijn echter verschillende factoren die van belang kunnen zijn voor het verschijnen ervan:

  • Een kleine blaas: in dit geval is de blaas niet goed ontwikkeld en kan het de geproduceerde urine niet opvangen.
  • Onvermogen om het vullen van de blaas te herkennen: dit kan gebeuren bij een kind dat diep in slaap is en niet wakker wordt wanneer zijn blaas vol is. Het kan gebeuren, omdat de zenuwen die de blaas beheersen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.
  • Een gebrek aan hormonaal evenwicht: dit gebeurt wanneer het individu onvoldoende productie van het antidiuretisch hormoon of vasopressine heeft.
  • Een urineweginfectie: als dit het geval is, dan is er bij dit type infectie, naast de actie van onvrijwillig urineren, vaak rood- of rozeachtige gekleurde urine en pijn bij het plassen.
  • Slaapapneu: soms is onwillekeurig urineren een teken van obstructieve slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij de ademhaling van het kind tijdens de slaap wordt onderbroken.
  • Chronische constipatie: dezelfde spieren die worden gebruikt om te poepen worden ook gebruikt voor het plassen. Als er sprake is van chronische constipatie, dan kunnen deze spieren disfunctioneel worden en bijdragen aan enuresis.

Naast de bovengenoemde oorzaken is deze aandoening vaak van erfelijke aard. Als een van de ouders van een kind dat aan bedplassen lijdt daar als kind ook problemen mee had, dan neemt de kans toe dat hun kinderen het ook hebben.

Ten slotte is het de moeite waard om te vermelden dat stressvolle situaties ook kunnen leiden tot het verschijnen van bedplassen bij kinderen.

Symptomen en complicaties

Deze aandoening vormt geen bedreiging voor de gezondheid van een kind, zolang de oorzaak niet fysiek is. Onvrijwillig plassen is hier het belangrijkste symptoom. Bovendien komt het meestal ‘s nachts voor (vandaar de naam ‘bedplassen’) en met een frequentie van minstens twee keer per maand.

Met betrekking tot secundaire effecten zijn deze meer emotioneel van aard. Dit komt, omdat het kind of de getroffen persoon door dit probleem schaamte of verlies van eigenwaarde kan voelen. Om deze reden is het belangrijk om geduldig met hem te zijn en hem te verzekeren dat het na verloop van tijd beter zal worden.

Aan de andere kant, als de enuresis aan een fysiek probleem te wijten is en onopgelost blijft, dan kan dit complicaties veroorzaken. Bovendien kan het kind ook uitslag krijgen als het met nat ondergoed slaapt. Overweeg dan om ‘s nachts luiers te gebruiken.

Incontinentie bij kinderen: behandeling en voorzorgsmaatregelen

Een peuter op een potje omringd door luiers

De eerste stap om voor deze aandoening te zorgen, is om goede nachtelijke gewoonten te creëren. De getroffen kinderen moeten de gewoonte aanleren om overdag en ‘s nachts op regelmatige tijden naar het toilet te gaan. Dit is om te proberen het bedplassen te voorkomen.

Hoewel het probleem meestal vanzelf verdwijnt naarmate het kind ouder wordt, moeten er veranderingen in zijn levensstijl doorgevoerd worden, zoals het beperken van de consumptie van vloeistoffen voordat hij ‘s avonds naar bed gaat.

Als het bovenstaande niet helpt, dan kan de arts je adviseren over het gebruik van een alarmsysteem. Dit is een apparaat dat verbinding maakt met een vochtgevoelig kompres. Wanneer het kind begint te urineren, dan zal het afgaan om hem wakker te maken.

Tot slot, kun je een laatste redmiddel het gebruik van medicijnen overwegen. Naast de mogelijke bijwerkingen vertragen ze alleen de nachtelijke urineproductie en kalmeren ze de blaas. Het pakt de oorzaak dus niet aan.

Naast deze maatregelen zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunnen helpen om dit vervelende probleem op te lossen:

  • Moedig je kind aan om minimaal twee keer te plassen voordat hij naar bed gaat.
  • Stel voor en herinner hem eraan om te proberen om de twee uur te plassen.
  • Voorkom huiduitslag door hem elke ochtend als eerste te helpen zichzelf te wassen.

Concluderend kunnen we stellen dat hoewel nachtelijk bedplassen gebruikelijk is bij kinderen en verdwijnt naarmate ze ouder worden, kan in sommige gevallen langer kan aanhouden. Dan zal het nodig zijn om je arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.