Hypermenorroe of menorragie: wat is dit?

Hypermenorroe is een aandoening bij vrouwen die vaak onopgemerkt blijft. We zullen je vertellen over de symptomen en wat je kunt doen om het te behandelen.
Hypermenorroe of menorragie: wat is dit?

Laatste update: 11 mei, 2021

Hypermenorroe is een verandering in de menstruatie waarbij de bloeding erg hevig is en ook langer duurt dan normaal. De medische term die meestal voor dit probleem wordt gebruikt, is menorragie.

De meeste vrouwen maken zich gewoonlijk geen zorgen over het af en toe hebben van zeer zware menstruatiebloedingen. Hypermenorroe is echter anders, omdat het een reeks symptomen en complicaties met zich meebrengt.

Meestal is het te wijten aan hormonale aandoeningen, endometriumpoliepen, vleesbomen of bloedaandoeningen. Het is een belangrijk gezondheidsprobleem en daarom zullen we je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over hypermenorroe en hoe je het kunt ontdekken.

Wat is hypermenorroe?

Hypermenorroe is een aandoening waarbij menstruatie optreedt met veel zwaardere bloedingen dan normaal. Bovendien heeft het de neiging om langer aan te houden dan normale menstruaties (meer dan 5 dagen).

Hypermenorroe treedt op tijdens de normale menstruatiedagen: dat wil zeggen, de menstruatiecyclus volgt hetzelfde schema en wordt niet gewijzigd. Dit maakt het nog moeilijker om deze pathologie te onderscheiden en te identificeren.

Het belangrijkste symptoom van deze aandoening is, zoals we al zeiden, dat de bloeding erg intens is. De vrouw die eraan lijdt moet het maandverband of de tampons die ze gebruikt voortdurend vervangen. 

Het is vaak moeilijk om de menstruatie onder controle te houden, zelfs als je tegelijkertijd een tampon en maandverband draagt. Dit kan de slaap beïnvloeden, aangezien vrouwen ‘s nachts vaak moeten opstaan om zich te verschonen.

Volgens de Mayo Clinic (Engelse link) is het belangrijk om in gedachten te houden dat hypermenorroe vaak gepaard gaat met andere symptomen als gevolg van hevig bloedverlies. Vrouwen lijden vaak aan uitputting, vermoeidheid en zelfs ademhalingsmoeilijkheden.

Hypermenorroe en de symptomen

Complicaties van hypermenorroe

Naast bloedarmoede kan hypermenorroe zeer pijnlijke menstruatiekrampen veroorzaken. Deze krampen zijn zo hevig dat vrouwen er vaak door naar de gynaecoloog gaan.

Als je veranderingen in je bloeding opmerkt, of als je denkt dat het heviger is dan normaal, dan zou je je arts moeten raadplegen. Je hoeft je niet te schamen. Aandacht besteden aan de menstruatie kan namelijk helpen bij het op tijd opsporen van veel ziekten.

Wat zijn de oorzaken van hypermenorroe?

In veel gevallen is het moeilijk om de exacte oorzaak van deze pathologie te achterhalen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn echter:

  • Hormonale veranderingen. Bij veel vrouwen zorgen hormonale onevenwichtigheden ervoor dat het baarmoederslijmvlies, het slijmvlies dat de baarmoeder bekleedt, te veel ontwikkelt. Wanneer dit membraan loskomt, is de menstruatiebloeding erg intens.
  • Polycysteus-ovariumsyndroom. Dit is precies een van de factoren die we al noemden die de hormonale onbalans veroorzaken.
  • Poliepen. Kleine goedaardige tumoren in de baarmoeder die het bloeden intenser of langduriger maken.
  • Vleesbomen.
  • Spiraaltje. Dit is de anticonceptiemethode die we normaal gesproken ook aanduiden met IUD (intra-uteriene-device). Hypermenorroe kan een van de bijwerkingen zijn.
  • Kanker in de baarmoeder of baarmoederhalskanker. Het is een van de meest ernstige oorzaken, maar komt gelukkig niet zo vaak voor. Het is gerelateerd aan het papillomavirus.

Aan de andere kant kunnen bloedaandoeningen, zoals bloedingen of stollingsstoornissen, ook hypermenorroe veroorzaken. Evenzo kunnen bepaalde medicijnen, zoals anticoagulantia, een deel van het probleem zijn.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Je menstruatiecyclus kennen is belangrijk bij de diagnose

Zoals we al vermeldden, het eerste wat je moet doen als je vragen hebt over je menstruatie is naar de dokter gaan. Je moet je arts vertellen hoeveel dagen je menstruatie normaal gesproken duurt en hoeveel bloedverlies je gewoonlijk ervaart.

De gynaecoloog zal je waarschijnlijk lichamelijk onderzoeken en je bepaalde aanvullende tests laten doen. Allereerst wordt er vaak een bloedtest gedaan om te beoordelen of er bloedarmoede of andere bloedaandoeningen zijn.

Je ondergaat meestal ook een test die men het uitstrijkje noemt. Het bestaat uit het verzamelen van cellen uit de baarmoederhals om te controleren op infecties of veranderingen die verband houden met kanker. De echografie helpt ook meestal bij de diagnose.

Behandeling van hypermenorroe

De behandeling van deze aandoening hangt af van de oorzaak en de ernst van de situatie. Het kan gebaseerd zijn op medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), die de bijbehorende pijn helpen beheersen.

Andere medicatie, zoals orale anticonceptiva of oraal progesteron kunnen ook worden gebruikt. Een studie van Dr. Dragoman (Engelse link) heeft aangetoond dat orale anticonceptiva de menstruatiecyclus kunnen helpen reguleren en dit soort symptomen kunnen verminderen.

Er zijn echter ook contra-indicaties, dus je moet je gynaecoloog raadplegen om te bepalen welke de beste optie voor jou is.

Er bestaat ook een hormonaal spiraaltje dat een stof afgeeft die de dikte van het baarmoederslijmvlies vermindert. Dit vermindert daardoor de menstruatie en krampen.

Er zijn andere chirurgische behandelingen die ook kunnen helpen. Ze zijn iets gecompliceerder, dus het is aan je arts om je alle opties uit te leggen.

Een bezoek aan je gynaecoloog is cruciaal, vergeet het niet!

Als je denkt dat je aan hypermenorroe lijdt, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan. Aandacht besteden aan je menstruatie is een van de basismanieren om je te helpen een diagnose te stellen en de juiste behandeling te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.