Hulk Hogan "kan zijn benen niet meer voelen": Wat is er gebeurd met de WWE-legende?

Hogans laatste operatie was niet zo succesvol als verwacht. Hij heeft geen gevoel meer in zijn onderste ledematen en er zijn zorgen over zijn toekomst.
Hulk Hogan "kan zijn benen niet meer voelen": Wat is er gebeurd met de WWE-legende?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 02 augustus, 2023

Fans van World Wrestling Entertainment (WWE) kennen en bewonderen Hulk Hogan als degene die de betekenis en populariteit van het worstelen wist te veranderen. Hij is een legende op zijn gebied, maar vandaag is er bezorgdheid over zijn gezondheid.

De laatste berichten van zijn entourage geven aan dat hij een stok gebruikt om zich te verplaatsen en dat hij het gevoel in zijn onderlichaam heeft verloren. In theorie is dit het gevolg van de laatste operatie aan zijn rug. Daar werden enkele zenuwen doorgesneden die informatie doorgeven van de onderrug naar de benen en omgekeerd.

“Hogan werd opnieuw aan zijn rug geopereerd. Ze hebben de zenuwen in zijn onderrug doorgesneden. Hij kan zijn onderlichaam niet meer voelen.”

Kurt Angle, WWE worstelaar-

Meer dan 20 operaties voor Hulk Hogan

Het laatste bericht over de WWE-legende maakt deel uit van een reeks operaties en complicaties die de worstelaar heeft gehad. Zijn lange carrière in de discipline had een negatieve invloed op zijn osteoarticulaire gezondheid.

Zijn eerste officiële gevecht was in 1979, en zijn pensionering vond 34 jaar later plaats, in 2013, toen hij 60 jaar oud was.

Vanaf dat moment tot vandaag heeft hij ongeveer 25 operaties ondergaan om verschillende pijnklachten en functionele beperkingen aan te pakken. Hij werd geopereerd aan zijn schouders, knieën, biceps en rug. Ook zijn ellebogen en heupen moesten worden geïnstrumenteerd om zijn ongemak te verlichten en de beweging te herstellen.

Tegelijkertijd moest hij herhaaldelijk fysiotherapie ondergaan, die telkens moest worden gestopt of gepauzeerd als hij de operatiekamer binnenkwam. Zodra hij echter weer vitaal was, stond Hulk Hogan weer in de sportschool te trainen.

Hij heeft beide knieën verschillende keren laten vervangen, ik denk twee keer aan beide knieën. Dus ja, hij is veel geopereerd. Een ton.

Brooke, dochter van Hulk Hogan

Hoewel we de specifieke context van de laatste rugoperatie van de WWE-ster niet kennen, weten we wel dat blessures bij worstelaars niet ongewoon zijn. In feite kunnen de gevolgen op korte en lange termijn ernstig zijn.

Ontdek meer over blessures bij topsporters:
24 veelvoorkomende blessures bij dansers

Wat zijn de risico’s bij worstelen?

Kniepijn
Worstelaars hebben vaak last van kniepijn.

In een overzicht uit 2016 (Engelse link) werd gekeken naar het optreden van problemen bij worstelsporten, waaronder de WWE-competitie. Volgens de auteurs neemt het aantal blessures toe tijdens wedstrijden in vergelijking met training of oefening.

Eenmaal in de worstelarena zijn de meest gewonde gebieden als volgt:

 • Hoofd en gezicht
 • Knieën en schouders
 • Ellebogen, polsen en handen

Hoewel veel van de verwondingen licht of matig zijn, vereisen bepaalde situaties onmiddellijke medische actie. Dezelfde auteurs die al werden aangehaald, herinneren eraan dat het niet onwaarschijnlijk is dat deelnemers een hersenschudding oplopen.

Meer specifieke statistieken melden het volgende:

 • 85% van de worstelaars raakt op enig moment in hun carrière geblesseerd.
 • Een kwart van de geblesseerden heeft problemen in de knieën.
 • 61,5% van de blessures bevindt zich in de onderste ledematen.
 • Ongeveer 9% van de worstelaars heeft vanwege deze blessures een of andere vorm van chirurgische ingreep nodig.

Omdat het een contactdiscipline is, is het logisch en te verwachten dat er veel blessures voorkomen. Het probleem ligt misschien in de ernst van de blessures en de nasleep, die zich jaren later kan manifesteren.

Voetbal en worstelen worden geschat (Engelse link) als de twee sporten met het hoogste risico op ernstig letsel; op hun beurt zijn worstelen en honkbal goed voor de meeste dagen van inactiviteit wanneer hun deelnemers geblesseerd zijn.

Mislukte rugoperatiesyndroom: is dit de situatie van Hulk Hogan?

De wervelkolom
Schade aan de wervelkolom is moeilijk te behandelen. Chirurgie is niet altijd effectief.

Blessures komen veel voor in de WWE. Er zijn echter ook complicaties verbonden aan de operaties die deze blessures vereisen. En dat zou het geval kunnen zijn voor Hulk Hogan, die het gevoel in zijn benen heeft verloren na de laatste operatie aan zijn rug.

Er bestaat een situatie die bekend staat als het Failed back surgery syndrome (Engelse link). Dit wordt gedefinieerd als het aanhouden van symptomen die verband houden met de oorspronkelijke rugpijn, ondanks het feit dat er een operatie is ondergaan om te proberen die pijn te verlichten.

De factoren die van invloed zijn op het mislukken van dit soort operaties zijn veelvuldig. Het kan de toestand van de patiënt zijn, d.w.z. iets specifieks dat de patiënt predisponeert om niet op de procedure te reageren.

Maar er is ook sprake van medische fouten of iatrogenese. De uitspraken over Hogan zouden impliceren dat sommige zenuwen per ongeluk zijn doorgesneden, maar dat kunnen we niet bevestigen.

Op zich zijn de statistieken over rugoperaties bij pijn niet bemoedigend (Engelse link). De helft van de patiënten boekt therapeutisch succes, maar niet meer dan 30% vindt dat hun kwaliteit van leven na de ingreep is verbeterd. Dit impliceert een voortzetting van de pijn of het optreden van nieuwe symptomen.

Te bedenken dat Hulk Hogan meer dan 20 operaties heeft ondergaan is ongetwijfeld buitengewoon. Het is duidelijk dat verschillende risicofactoren aanwezig zijn bij iemand die de afgelopen tien jaar ongeveer 2 operaties per jaar heeft gehad.

Dit zou zeker invloed hebben op iemands stemming. En volgens studies (Engelse link) verhoogt de aanwezigheid van een depressie vóór een rugoperatie de kans op latere complicaties, vooral neurologische bijwerkingen.

Wat staat de voormalige worstelaar te wachten?

Hulk Hogan’s toekomstige gezondheid lijkt in het teken te staan van zijn nieuwe strijd met pijn en gebrek aan gevoel. Het is goed mogelijk dat zijn uitgebreide carrière in de WWE de oorzaak is geweest van de problemen die hem nu teisteren.

Zijn nalatenschap in de discipline blijft ongeschonden. Niemand ontkent de invloed die hij heeft gehad. Hij heeft nu de taak zichzelf zo goed mogelijk te revalideren om zijn neurologische aandoeningen op te lossen. Ondertussen is de steun van zijn fans duidelijk op de sociale media.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agarwal, S., & Mann, E. (2016). Knee Injuries in Wrestlers: A Prospective Study from the Indian Subcontinent. Asian journal of sports medicine7(4), e35000. https://doi.org/10.5812/asjsm.35000
 • Baber, Z., & Erdek, M. A. (2016). Failed back surgery syndrome: current perspectives. Journal of pain research, 979-987.
 • Barroso, B. G., Silva, J. M. A. D., Garcia, A. D. C., Ramos, N. C. D. O., Martinelli, M. O., Resende, V. R., … & Santili, C. (2011). Musculoskeletal injuries in wrestling athletes. Acta Ortopédica Brasileira19, 98-101.
 • Daniell, J. R., & Osti, O. L. (2018). Failed Back Surgery Syndrome: A Review Article. Asian spine journal12(2), 372–379. https://doi.org/10.4184/asj.2018.12.2.372
 • Kiningham, R., & Shadgan, B. (2020). Wrestling. Sports-related Fractures, Dislocations and Trauma: Advanced On-and Off-field Management, 981-984.
 • Schoell, K., Wang, C., D’Oro, A., Heindel, P., Lee, L., Wang, J. C., & Buser, Z. (2019). Depression increases the rates of neurological complications and failed back surgery syndrome in patients undergoing lumbar spine surgery. Clinical spine surgery32(2), E78-E85.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.