Huismiddeltjes met 5 planten voor een slechte adem
Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is overal een veelvoorkomend probleem. Volgens de American Dental Association heeft ongeveer 50% van de volwassenen het minstens één keer in hun leven gehad. Hoe kun je dus huismiddeltjes met planten voor een slechte adem maken?
Hoewel er momenteel veel soorten tandpasta’s en mondspoelingen zijn om deze aandoening te behandelen, zijn er ook enkele natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om deze onder controle te houden. In dit artikel delen we 5 alternatieven die je kunt proberen als je last van een slechte adem hebt.
5 huismiddeltjes met planten voor een slechte adem
Meer dan 90% van de gevallen van een slechte adem ontstaat in de mond. Door een slechte mondhygiëne vermenigvuldigen bacteriën zich op de tong, het tandvlees en de tanden, waardoor dit probleem ontstaat. In enkele gevallen kan halitose echter door een onderliggend gezondheidsprobleem worden veroorzaakt.
Het komt bijvoorbeeld veel voor bij mensen met zure reflux, spijsverteringsproblemen en leveraandoeningen. Het treft ook patiënten met diabetes en nierfalen. In deze gevallen is het moeilijk om het te neutraliseren, zelfs niet met een tandenborstel en mondwater. Om het onder controle te houden, moet je de onderliggende oorzaak behandelen.
Huismiddeltjes met planten voor een slechte adem helpen de groei van bacteriën te remmen en de opbouw van bacteriële plaque te verminderen. Ze zijn daarom een goede optie om dit probleem op te lossen. Het is echter belangrijk om het gebruik ervan met een goede mondhygiëne aan te vullen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is de oorzaak van een sterke lichaamsgeur?
1. Peterselie
Peterselie is in de traditionele geneeskunde een van de meestvoorkomende remedies tegen een slechte adem. Het is ook een heel populair huismiddeltje.
Deze plant heeft een fris aroma dat helpt om de vieze geur die een aantal voedingsmiddelen achterlaten te neutraliseren. Het helpt bovendien de chlorofylbijdrage om de groei van bacteriën te remmen en het beschermt de natuurlijke pH van speeksel.
Hoe gebruik je het?
- Neem wat verse peterselieblaadjes en kauw ze na elke maaltijd.
- Maak eventueel thee met de plant en gebruik deze als mondwater.
2. Groene thee
Onderzoek suggereert dat groene thee ontsmettende en geurverdrijvende eigenschappen heeft (Engelse link) die een slechte adem helpen behandelen. Door er de hele dag van te nippen, blijft je adem fris.
Hoe gebruik je het?
- Giet eerst een paar eetlepels groene thee in een halve liter kokend water.
- Laat de drank dan staan en zeef hem na 10 minuten.
- Zet de infusie daarna in de koelkast en laat deze tot de volgende dag staan.
- Giet het tenslotte in een fles en drink het meerdere keren per dag op.
3. Huismiddeltjes met planten voor een slechte adem: tijm
Tijm helpt bij het bestrijden van aften en infecties in de mond en zorgt ook voor een frisse adem. Tijmthee is een goed alternatief middel om een slechte adem te bestrijden. We raden het zelfs vooral aan voor mensen met een risico op infectie, zoals zweren. De componenten bevorderen de genezing en laten je adem fris ruiken.
Hoe gebruik je het?
- Maak om te beginnen een kopje tijmthee.
- Neem vervolgens een slokje van de drank en gorgel er 2-3 keer per dag mee.
4. Boldo
Boldo valt op in deze lijst met huismiddeltjes tegen een slechte adem, omdat het helpt bij het bestrijden van de symptomen als het om spijsverteringsproblemen gaat. Deze ongelooflijke plant stimuleert maagsappen (Spaanse link), verbetert de gezondheid van de lever en optimaliseert je spijsverteringsproces.
Hoe gebruik je het?
- Je kunt het drinken, nadat je er gedurende 5 minuten op laag vuur thee van hebt gezet.
- Als je wilt, kun je de vloeistof als mondwater na het tandenpoetsen gebruiken.
- Voor het beste resultaat drink je het ongeveer 30 minuten na elke maaltijd.
Let op: Vermijd het gebruik van boldo als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een obstructie van de galwegen hebt.
5. Salie
Je kunt de overproductie van speeksel met een op salie gebaseerd middel onder controle houden en in veel gevallen ook een slechte adem verminderen. Je kunt salie-thee ook voor halitose en onderliggende spijsverteringsproblemen maken.
Deze plant helpt bij het reguleren van speekselafscheiding en vertraagt de groei van bacteriën op je tanden en tandvlees. Je kunt het als thee drinken of het als mondwater gebruiken.
Hoe gebruik je het?
- Maak eerst salie-thee door een theelepel van de plant in een kop heet water te doen.
- Filter het vervolgens met een zeef en drink het op.
- Als je wilt, kun je met de vloeistof 2 minuten gorgelen.
- Herhaal de remedie voor het beste resultaat 2 of 3 keer per dag.
Heb je een slechte adem? Probeer dan deze natuurlijke remedies. Als de vieze geur echter niet binnen een paar dagen verbetert, raadpleeg dan je arts. Onthoud dat een slechte adem een symptoom van andere ziekten kan zijn, zoals diabetische ketoacidose, nierfalen of een infectie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Negishi, O., Negishi, Y., & Ozawa, T. (2002). Effects of food materials on removal of Allium-specific volatile sulfur compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020038q
- Lodhia, P., Yaegaki, K., Khakbaznejad, A., Imai, T., Sato, T., Tanaka, T., … Kamoda, T. (2008). Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. https://doi.org/10.3177/jnsv.54.89
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
- Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
- &NA; (2012). Salvia officinalis. Reactions Weekly. https://doi.org/10.2165/00128415-201214170-00135