Hoe wordt moedermelk geproduceerd?
Zwangere vrouwen merken vaak snel veranderingen in de manier waarop hun borsten eruitzien en hun gevoeligheid. Toch zijn velen van hen zich niet bewust van het fysiologische proces dat schuilgaat achter de productie van moedermelk.
In dit artikel willen we je daarom bekend maken met de anatomie van de borsten van een vrouw en de veranderingen die de productie van moedermelk mogelijk maken.
De anatomie van de borsten van een vrouw
Om het proces achter de productie van moedermelk te kunnen begrijpen, is het eerst belangrijk om iets meer te weten over de structuur van vrouwelijke borsten en hun functies. Vrouwelijke borsten zijn namelijk vrij complex. Ze bestaan voornamelijk uit vet en bindweefsel. De belangrijkste functie ervan is het beschermen en ondersteunen van de delen die melk produceren.
De melkproductie omvat meerdere kleine groepen van cellen die alveoli worden genoemd. Wanneer moedermelk eenmaal geproduceerd is, wordt het opgeslagen in de melkklieren. Na het optreden van de toeschietreflex stroomt het naar via de melkkanalen naar de tepel en komt het naar buiten. De melkkanalen bevinden zich achter de tepelhoven, het gedeelte om de tepel heen.
Lees ook:
Zeven oorzaken van pijn in de borsten
Hoe wordt moedermelk geproduceerd?
Wanneer er aan de tepel wordt gezogen, worden de zenuwuiteinden op de tepel en tepelhof gestimuleerd. Zodoende wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd om de productie van twee hormonen genaamd prolactine en oxytocine op gang te brengen.
- Prolactine zorgt ervoor dat de alveoli eiwitten, suiker en andere voedingsstoffen uit de bloedbaan opnemen. Deze combinatie vormt de voedingsbasis voor de productie van moedermelk.
- Oxytocine stelt de alveoli in staat om de melkstroom op gang te brengen en via de tepel naar buiten te bewegen.
Wanneer een baby borstvoeding krijgt, oefenen de bewegingen die zijn tong en kaak maken druk uit op de tepel. Dit zorgt ervoor dat de melk van de borst naar de tepel stroomt. De tepels van een vrouw bevatten tot wel twintig kleine gaatjes, waardoor de melk naar buiten komt.
Veranderingen in de borsten van een vrouw tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan een vrouw zichtbaar merken dat haar borsten groter worden. Daarnaast zwellen de tepels en tepelhoven aanzienlijk op en worden ze een stuk donkerder.
Deze veranderingen maken het allemaal makkelijker voor een baby om melk uit de borsten te zuigen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de baby zich beter kan vastklemmen, waardoor hij of zij rustig wordt en zich meer op zijn of haar gemak voelt.
De tepelhoven van een vrouw bevatten ook kleine bultjes die de klieren van Montgomery worden genoemd. Deze klieren kun je tijdens de zwangerschap een stuk beter voelen. Ze vormen namelijk een natuurlijke olie, die als functie heeft om de tepels constant te reinigen, smeren en beschermen terwijl een vrouw borstvoeding geeft.
Ook voorkomt deze olie dat er scheurtjes, wondjes of andere problemen ontstaan als gevolg van uitdroging en het vele zuigen.
Tot slot is het belangrijk dat je niet vergeet om je borsten schoon te maken. Gebruik hiervoor water of andere producten die gemaakt zijn voor vrouwen die borstvoeding geven. Conventionele zepen en cosmetica kunnen de textuur van de borsten veranderen. Ze kunnen ook de beschermende olielaag verwijderen en het slijmvlies en de mond van de baby irriteren.
Veranderingen in de productie van moedermelk: oorzaken en symptomen
Veel vrouwen krijgen last van veranderingen in de productie van moedermelk tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. De symptomen kunnen mild zijn, zoals pijn bij het geven van borstvoeding en veranderingen in de afgifte of smaak van de melk.
- Er is geen reden waarom een gezonde baby moedermelk zou afkeuren. Als er wel veranderingen optreden in het gedrag van je baby dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dokter.
- In sommige gevallen kan het zijn dat een vrouw al binnen een paar dagen na de bevalling stopt met het produceren van moedermelk.
- Er zijn ook bepaalde stofwisselingsstoornissen die de juiste ontwikkeling van de melkkanalen kunnen belemmeren.
Deze problemen laten zien waarom een vrouw medische begeleiding nodig heeft tijdens haar zwangerschap en terwijl ze nog borstvoeding geeft.
Oorzaken van problemen met de borstvoeding
Er zijn diverse oorzaken die problemen met het geven van borstvoeding kunnen geven zoals:
- Vermoeidheid, uitputting of veel stress.
- Negatieve stemming, depressie of constante irritatie.
- Stemmingswisselingen: angst, schaamte, woede, wrok, irritatie, etc.
- Verkeerde techniek of houding tijdens het geven van borstvoeding (waardoor het voor de baby moeilijker wordt om te zuigen).
- Fouten bij het geven van borstvoeding (verkeerde timing, lange periodes zonder borstvoeding, etc.).
- Ongunstige omgeving: ruzies in huis, stressvolle locaties, hectische planning, etc.
- Angsten of misvattingen over het geven borstvoeding, zoals de angst om pijn te voelen of afgewezen te worden door de partner.
- Stuwing (gebeurt vaak tijdens de eerste dagen waarop een vrouw borstvoeding geeft),
Zoals je kunt zien, hebben de meeste veranderingen die zich voor kunnen doen tijdens het geven van borstvoeding een psychologische of emotionele oorsprong. Het is belangrijk dat de baby en moeder in omstandigheden verkeren die gunstig zijn voor hun fysieke en emotionele ontwikkeling.
Het is dan ook van belang dat het hele gezin zijn best doet om de zwangerschap en de periode daarna zo goed mogelijk te laten verlopen.
Raadpleeg een deskundige voor meer informatie over de productie van moedermelk en aanbevelingen om het geven van borstvoeding een gezonde en leuke ervaring te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stanford Children’s Health. Anatomía de las mamas.
stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=anatomadelossenos-85-P03255
- Sutter Health. Cómo se Produce la Leche Materna.
bebes.sutterhealth.org/breastfeeding/bf_production.html
- M. Blázquez. Curso de Medicina Naturista. (2003). Anatomía y Fisiología. Anatomía de la mama durante la lactancia.
unizar.es/med_naturista/lactancia%203/-Anatomia%20y%20Fisiologia.pdf
- J. Martinez, V. Valdés. Problemas en la Lactancia.
.unicef.cl/lactancia/docs/mod03/Mod%203%20Problemas%20de%20lactancia%2018%20feb%2005.pdf