Hoe werken gezichtsmaskers op de huid?
Gezichtsmaskers zijn populair geworden als het om dagelijkse huidverzorgingsroutines gaat . Het grote aantal toepassingen en varianten van gezichtsmaskers maakt ze een zeer aantrekkelijke optie om je huid te verzorgen. Je kunt op de markt verschillende soorten maskers vinden zoals:
- Kleimaskers
- Koolstofmaskers
- Hyaluronzuurmaskers
- Maskers met enzymen
- Gewoon vochtinbrengende crèmes
Je kunt daarom op basis van de behoeften van je huid de juiste gezichtsmasker kiezen. Hieronder vertellen we je meer over hoe de gezichtsmaskers op je huid werken.
Hoe worden voedingsstoffen door de huid opgenomen?
Gezichtsmaskers zijn erg handig als je ze een onderdeel van je huidverzorgingsroutine maakt. Het is echter belangrijk om op te merken dat ze op zichzelf geen grote veranderingen veroorzaken die in de loop van de tijd aan zullen houden.
De basispijlers van dermatologische zorg zijn reiniging, bescherming tegen de zon en hydratatie. Huidmaskers vervullen op basis van hun ingrediënten hun functionaliteit. Tegelijkertijd moet je ze vooraf met de juiste reiniging van de huid combineren. Je moet je huid daarna bovendien hydrateren.
Het aanbrengen van gezichtsmaskers accentueert het directe contact van de ingrediënten met het huidoppervlak. De poriën zijn schoon en de huid neemt meer van het product op. Ze kunnen een onmiddellijk effect genereren dat je opmerkt als het om de glans en helderheid van je huid gaat.
Dit is echter slechts tijdelijk en daarom moet je van gezichtsmaskers een vast onderdeel van je verzorgingsroutine van je huid maken. Gezichtsmaskers werken vanwege de tijd dat het met de huid in contact is, maar je moet hun toepassing herhalen om de effecten na verloop van tijd te behouden.
Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om je huid jong te houden na je 40ste
Welke maskers kun je op je huid aanbrengen?
Voordat je een masker op je huid aanbrengt, moet je je gezicht voorzichtig reinigen om make-up, vuil of resten te verwijderen. Micellair water is een goede bondgenoot (Engelse link) als het om het uitvoeren van deze stap vóór het aanbrengen gaat.
Na het reinigen met micellair water, moet je je gezicht met warm water af spoelen, zodat de poriën beter doorlatend blijven. Je huid zal daardoor de ingrediënten gemakkelijker opnemen.
In de meeste gevallen dien je het product gedurende 20 tot 30 minuten in contact met je huid te laten. Hierdoor hebben de ingrediënten meer tijd om door het huidoppervlak te dringen en hun effect te bereiken.
Gezichtsmaskers naar type huid
Bij het kiezen van een masker moet je rekening houden met de resultaten die je wilt behalen. Je moet de ingrediënten op basis van je huidtype selecteren en ze aan je specifieke zorgen aanpassen.
Uitgedroogde huid
Een droge huid vereist aanzienlijke hydratatie, dus dit type cosmetische behandeling is erg handig. Houd er rekening mee dat mensen met een droge huid elke 2 weken een vochtinbrengend gezichtsmasker aan moeten brengen. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, avocado of sheaboter dragen bij aan hydratatie en het vasthouden van vocht (Engelse link).
Acne of ontsteking
Gezichtsmaskers zijn geen langdurige behandeling voor acne. Ze kunnen echter wel helpen om ontstekingen te verminderen en acute puistjes te voorkomen.
Salicylzuur, benzoylperoxide en alfahydroxyzuren (AHA) verwijderen dode cellen van het huidoppervlak en poriënverstoppend vuil. Wat betreft dat laatste laat onderzoek (Engelse link) een positief effect op acnelittekens zien.
Vette huid
Voor dit type huid zijn de producten die overtollig vet verwijderen de beste producten die de doorlaatbaarheid van de poriën vergroten. Een aantal van de producten die voordelen bieden voor de vette huid zijn salicylzuur, glycolzuur, zwavel en houtskool.
Fijne rimpels
Maskers elimineren milde rimpels niet volledig uit je gezicht. Ze kunnen echter helpen om het verschijnen van fijne lijntjes te minimaliseren. Deskundigen bevelen vitamine C aan voor dit type huid (Engelse link) vanwege het grote potentieel aan antioxidanten. Het genereert op zijn beurt een constante stimulans voor de aanmaak van collageen.
Vitamine E is samen met resveratrol en ferulazuur ook een effectieve optie om veroudering tegen te gaan. Beide werken om de huid tegen invloeden van buitenaf te beschermen die fijne rimpels veroorzaken, zoals vervuiling en schade door de zon.
Rosacea
Niacinamide heeft antioxidante eigenschappen, vermindert erytheem en verbetert de huidskleur. Volgens onderzoeken van The British Journal of Dermatology (Engelse link) draagt het zelfs bij aan de remming van oxidatieve processen.
Vlekken en hyperpigmentatie
Je zult als het om dit soort pathologie gaat geen onmiddellijke resultaten zien. Het gebruik van gezichtsmaskers is daarom een aanvulling op depigmentatiebehandelingen. De meest bruikbare ingrediënten zijn in dit geval kojinezuur, tranexaminezuur en azelaïnezuur.
Pas op met ingrediënten van huidmaskers
Veel gezichtsmaskers zijn in hun esthetische en sensorische aspect aantrekkelijk. Ze slagen er echter niet allemaal in om de functies te vervullen die ze beweren te bieden. Je moet oppassen dat je niet voor commerciële hoaxen valt.
Degenen die geurstoffen, kleurstoffen of parabenen bevatten, kunnen schadelijk voor de huid zijn, vooral in de meest gevoelige gevallen. Het is het beste om de etiketten te lezen en hun samenstelling te analyseren om deze producten te vermijden en voor de hypoallergene te kiezen.
Zelfgemaakte maskers kunnen veilig en effectief zijn, zolang je op de hoogte bent van de ingrediënten die je wel en niet mag gebruiken. Vanwege hun schadelijke effecten is het beter om het volgende te vermijden:
- Citroen: Net als azijn is citroen een zuur product dat resterende pigmentatie en irritatie veroorzaakt.
- Eiwit: dit kan huidinfecties veroorzaken, vooral als je actieve wonden hebt.
- Natriumbicarbonaat: deze stof heeft een hoge alkaliteit die de huidbarrière vernietigt, waardoor deze zijn eigen vocht verliest.
Gezichtsmaskers als aanvulling op je huidverzorgingsroutine
Gezichtsmaskers vormen een aanvulling op een goede dermatologische verzorgingsroutine. Naast reiniging, hydratatie en bescherming tegen de zon, zijn het geweldige bondgenoten die je zou moeten gebruiken om de textuur en het uiterlijk van je huid te verbeteren.
Onthoud dat de prijs niet altijd de kwaliteit of effectiviteit van het product aangeeft, dus houd hier bij het kiezen van gezichtsmaskers rekening mee. Het beste wat je echter kunt doen, is de kenmerken en behoeften van je huid identificeren. Op die manier kun je het juiste product voor jezelf kiezen en van maximale effectiviteit genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
- Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
- Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
- Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
- Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
- Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.