Hoe we oud worden, is afhankelijk van ons geslacht

We worden allemaal oud. Maar de vraag is of vrouwen en mannen op een verschillende manier oud worden. Lees meer over dit onderwerp in dit artikel en ontdek het antwoord!
Hoe we oud worden, is afhankelijk van ons geslacht
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 07 november, 2022

Heb je je ooit afgevraagd of mensen op een verschillende manier oud worden? Zou dit afhangen van het feit of ze een man of een vrouw zijn? In dit artikel leggen we je uit hoe je oud zal worden en welke rol je geslacht hierin speelt.

Sommigen personen beweren dat je veroudering minder merkt bij vrouwen, want zij beginnen al op vroege leeftijd voor zichzelf te zorgen. Maar andere geloven dat er bij mannen na verloop van jaren minder tekenen van veroudering zijn.

Hoe word je oud en welke rol speelt je geslacht?

Iedereen weet dat de jaren voorbij gaan, ongeacht of je een man of een vrouw bent, maar het verouderen verloopt verschillend bij beide geslachten. Het mannelijke geslacht krijgt vaak al vanaf een jonge leeftijd te horen dat ze actief moeten blijven, want ze moeten hun gezin onderhouden en bovendien hun uithoudingsvermogen behouden.

Dat is misschien de reden dat mannen zich nog goed voelen en er goed uitzien, zolang ze nog werken. Maar zodra ze met pensioen gaan, worden sommige mannen ziek en beginnen ze plots snel oud te worden.

Ouder stel

Vrouwen versus mannen

Bij vrouwen is de situatie compleet anders. Ze leven langer. Bovendien kunnen ze zich vaak beter aanpassen aan de veranderingen in het leven. Vele vrouwen hebben er ook geen problemen mee om thuis te blijven wanneer ze met pensioen gaan.

Hoe komt dit? Hoewel ze al hun hele leven hebben gewerkt, hebben ze op jonge leeftijd ook geleerd hoe ze de taak van huisvrouw, moeder en verzorger moeten uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat ze in staat zijn om hun werk te verlaten en met pensioen te gaan, maar tegelijkertijd in een goede gezondheid te verkeren tot op hoge leeftijd.

Wat je ook niet mag vergeten, zijn deze typische kenmerken van het vrouwelijke geslacht: ze zijn vaak actiever en het ook meer gewend om sociale contacten te hebben. Vaak hebben vrouwen vrienden sinds hun kindertijd. Of wanneer ze alleen zijn (als weduwe of als de kinderen het huis uit zijn), dan zoeken ze anderen op die in dezelfde situatie zitten.

Oudere man en vrouw

Door de manier waarop zij zijn opgevoed, hebben ze vaak betere overlevingsmechanismen. Ze weten hoe ze oplossingen kunnen vinden voor hun problemen. Dat geldt zowel voor de meest eenvoudige als voor de ingewikkelde moeilijkheden.

Combineer dit met de andere vaststellingen, zoals de volgende: typisch voor vrouwen is dat ze beter voor zichzelf zorgen, dat ze vaker een arts raadplegen en dat ze gezondere voeding klaarmaken. Dit allemaal samen kan verklaren waarom ze langer leven en waarom ze zich op oudere leeftijd beter voelen.

En hoe zit het met mannen?

Anderzijds is het zo dat mannen gewoonlijk niet zo veel zorg besteden aan zichzelf. Ze raadplegen alleen een arts als de pijn ondraaglijk is geworden of als de pijn ervoor zorgt dat ze bepaalde dingen niet meer kunnen doen.

Ze hebben vaak ook een weerstand tegen gezonde voeding of weigeren over hun ziekten of andere problemen te praten. Dit gedrag of deze houding is verbonden met de maatschappelijke kijk op mannelijkheid en moed.

Wat is de biologische manier waarop mannen en vrouwen oud worden?

Ouder echtpaar

Laten we nu eens kijken naar de lichamelijke aspecten. Vrouwen produceren een hormoon dat het meest voorkomende gevaar afwendt, want zij dragen immers de zorg voor de kinderen. Dit veroorzaakt ook de meer preventieve manier waarop zij voor hun gezondheid zorgen.

Zwangerschap is vaak een bepalende factor in het verouderingsproces van het vrouwelijke geslacht. De kwaliteit van je zwangerschappen en je bevallingen kan je toekomstige leven veranderen.

Als je bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap niet gezond gegeten hebt of geen goede medische zorg hebt gekregen (wat vooral in ontwikkelingslanden gebeurt), dan zal je dit mogelijk merken bij het ouder worden.

Ook de etnische groep of de plaats waar je geboren bent of leeft, kunnen bepalend zijn voor de manier waarop je oud wordt. Een blanke man of vrouw die zijn of haar hele leven in een ontwikkeld land heeft doorgebracht, zal op een andere manier oud worden en waarschijnlijk langer leven dan bijvoorbeeld een inheemse bewoner van Mexico.

Naast etniciteit kan het type en de hoeveelheid werk die je doet een grote impact hebben op je latere levensjaren. De werkende klasse in Latijns-Amerika en Azië voert veel zwaarder werk uit. Bovendien werken ze dagelijks heel veel uren.

Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Beide groepen moeten hard werken om te voorzien in voedsel en huisvesting. Wanneer zij oud zijn, dan krijgen ze gewoonlijk last van veel ziekten en andere gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd is er het risico dat er geen medische zorg voorhanden is.

Hoe verandert ons uiterlijk als we oud worden?

De veranderingen in lichamelijke kenmerken zijn bij de twee geslachten verschillend. We stellen dit over de hele wereld vast. Sociale en esthetische factoren spelen een grote rol in de manier waarop je oud wordt, maar vergeet ook niet dat er nog andere aspecten bepalend kunnen zijn:

  • Het soort werk dat je doet
  • Het voorkomen van ziekte
  • Je eetgewoonten
  • Beweging
  • Hormonale veranderingen

Na de menopauze ondergaan vrouwen meer veranderingen dan mannen. Wanneer de menstruele cyclus van een vrouw stopt, dan kan ze last krijgen van opvliegers, zelfs in de winter. Haar libido vermindert enzovoort.

Mannen ervaren ook bepaalde hormonale veranderingen, maar deze gebeuren geleidelijker en zijn dan ook minder duidelijk merkbaar. Wanneer het testosterongehalte afneemt, beginnen mannen dikker te worden. Ze hebben ook last van slaapstoornissen en erectieproblemen, maar het vermogen om zich voort te planten verliezen ze niet.

Mannen hebben ook een dikkere huid, die minder rimpelt (of pas later rimpels krijgt). Vrouwen hebben het niet alleen lastig met de biologische conditie van hun huid.

Ze staan ook onder druk als gevolg van het schoonheidsbeeld dat de maatschappij oplegt. Dit kan een aanleiding zijn om beter zorg te dragen voor het uiterlijk, maar het kan ook een reden zijn voor vrouwen om zich meer zorgen te maken.

Een laatste puntje dat we willen bespreken, is wat er gebeurt met het haar wanneer je oud wordt. Op dit vlak hebben vrouwen een klein voordeel. Hun haar wordt misschien wel dunner of begint er dof uit te zien, maar het haar van het mannelijke geslacht valt gemakkelijker uit. Bovendien worden ze vaak vroeger grijs.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hirokawa K, Utsuyama M, Hayashi Y, Kitagawa M, Makinodan T, Fulop T. Slower immune system aging in women versus men in the Japanese population. Immun Ageing. 2013;
  • Giacomoni PU, Mammone T, Teri M. Gender-linked differences in human skin. Journal of Dermatological Science. 2009.
  • Eskes T, Haanen C. Why do women live longer than men? European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. 2007.
  • Silman A, Pearson J. Epidemiology and genetics of rheumatoid arthritis. Arthritis Res. 2002;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.