Hoe verminder je de zwellingen na verwijdering van je verstandskiezen?

Om je verstandskiezen te verwijderen is een ernstige chirurgische ingreep nodig. Het tandvlees en de botten in de mond worden tijdens deze chirurgie hardhandig aangepakt. Het is dan ook normaal dat er na een paar uren een zwelling optreedt in de wangen.
Hoe verminder je de zwellingen na verwijdering van je verstandskiezen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De verstandskiezen beginnen gewoonlijk te groeien wanneer je tussen de zestien en de negenentwintig jaar oud bent. De beslissing om ze te verwijderen moet gebaseerd zijn op het oordeel van een specialist.

Meestal beslist men om de verstandskiezen te verwijderen omdat er in de mondholte te weinig plaats is.

Wanneer de verstandskiezen zich ontwikkelen, kunnen ze soms druk veroorzaken op de andere tanden en kiezen. Dit kan pijn en ontstekingen van het tandvlees veroorzaken. Ze kunnen zelfs de zenuwen beschadigen.

Het gevolg is dan dat het echt noodzakelijk is om door middel van een operatie de verstandskiezen er uit te trekken.

Na de ingreep moet je de wond thuis goed verzorgen. Want zelfs een kleine vergissing in de verzorging kan gevaarlijke gevolgen hebben zoals een infectie.

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer de weefsels beschadigd zijn.

Het is normaal dat zwellingen rond de mond en de wangen optreden na deze chirurgie. Het kan zelfs onder je ogen en rond het kaakbeen verschijnen. Gewoonlijk treedt het tussen de vijf en twaalf uren op na de ingreep. Bovendien kan het drie tot vier dagen duren.

Wees dus geduldig! Je kan deze zwelling behandelen en de pijn en het ongemak verminderen.

Maar vergeet ook niet om de aanbevelingen van je arts nauwkeurig op te volgen. Als aanvulling kan je kiezen voor één van de behandelingen die we in dit artikel voorstellen.

Breng ijs of een koud kompres aan op de plaats van de zwelling

wijsheidstanden

Deze techniek werkt doeltreffend tijdens de eerste vierentwintig uren na de ingreep. Als je dat wilt, kan je het al aanbrengen voordat de zwelling optreedt.

 • Wikkel tien ijsblokjes in een handdoek. Je kan ook een plastic zak met water invriezen en dit gebruiken, of een speciaal kompres. Belangrijk is dat het koud is.
 • Breng het voorzichtig aan op de ontstoken zone aan de buitenkant van je gezicht.
 • Om de zwelling in je huid te voorkomen breng je het kompres telkens gedurende vijftien minuten aan. Laat daarna de huid gedurende nog eens vijf minuten rusten.
 • Wanneer je wakker bent, herhaal je deze behandeling elke paar uur.

Breng warme kompressen aan

De warmte helpt om de ontsteking in je spieren te verminderen. Maar je moet wel voorzichtig zijn wanneer je een warmtebron op je huid aanbrengt. Zorg ervoor dat het niet te warm is.

Deze techniek is doeltreffend na de eerste vierentwintig uren die volgen op het verwijderen van de verstandskiezen.

 • Kies welke warmtebron je zal gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een flesje vullen met warm water (op een matige temperatuur).
 • Je kan ook enkele handdoeken opwarmen met een strijkijzer. Een andere mogelijkheid is water opwarmen en kleine doekjes in het warme water weken.
 • Controleer de temperatuur met je hand. Vergeet niet dat het de bedoeling is om de ontstoken zone vanaf de buitenkant op te warmen. Je wil de huid niet verbranden of verwonden.
 • Breng het aan op de gezwollen plekken van je wangen. Pas geen druk toe.
 • Houd het kompres gedurende twintig minuten op dezelfde plaats.
 • Neem het daarna weg en laat het gedurende nog eens twintig minuten rusten.
 • Herhaal de behandeling twee dagen na elkaar. Pas het verschillende keren per dag toe.

Hef het hoofd op en houd het boven de rest van het lichaam

wijsheidstanden

De ernst van de zwelling kan in je voordeel werken. Blijf in een houding zitten waarbij je het hoofd hoger dan de rest van het lichaam houdt. Zo zal het teveel aan vocht dat de zwelling veroorzaakt, terugkeren in de bloedsomloop. De ontsteking in het tandvlees zal zo ook verminderen.

 • Het wordt aanbevolen om de eerste twee of drie dagen half zittend te slapen.
 • Leg enkele kussens onder je hoofd. Probeer dan op een comfortabele manier te gaan liggen en ontspan de rest van je lichaam.
 • Slaap ook nooit op de kant waar de wond zich bevindt. Want dan maak je de ontsteking misschien nog erger.

Het is belangrijk dat je de eerste achtenveertig uren na de ingreep minstens tien uren per dag slaapt.

Kamilletheezakjes

Kamille is één van de meest gebruikte kruiden om thuis zelf ontstekingen of jeuk te behandelen.

Het helpt ook om het bloeden en ontstekingen te verminderen. Dat geldt dus ook voor de symptomen die optreden na de verwijdering van de verstandskiezen.

 • We raden je aan om enkele theezakjes van kamille op te warmen.
 • Laat ze dan een beetje afkoelen. Maar zorg er wel voor dat ze hun warmte niet volledig kwijt zijn. Nu kan je ze in je mond steken. Bijt zachtjes op de zakjes zodat het vocht vrijkomt.
 • Doe dit gedurende vijftien minuten. Daarna rust je minstens een half uur waarna je deze behandeling kan herhalen.

Je mag het nooit rechtstreeks aanbrengen op de wond. Een andere remedie is kamillethee drinken. Je mag deze thee zowel warm als koud drinken.

Nog enkele opmerkingen voor na de verwijdering van verstandskiezen

wijsheidstanden
 • Gebruik geen mondwater. Vele van deze producten bevatten sterke bestanddelen die de bacteriën in de mond doden en de wond kunnen beschadigen.
 • Vermijd ook om vaste voeding te eten. Zorg dat je zachte voedingsmiddelen eet. Dit zal de infectie verminderen en voorkomen dat de ontsteking erger wordt.
 • Probeer zoveel mogelijk te rusten. Het is belangrijk dat je enkele dagen vrij neemt. Ga niet werken of naar school. Laat je huishoudelijke taken een paar dagen liggen.
 • Rust zal ervoor zorgen dat je bloeddruk stabiel blijft. Dit beïnvloedt een succesvolle genezing van het tandvlees. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.