Hoe tepelkloven voorkomen tijdens de borstvoedingsperiode

Als je na het geven van borstvoeding pijnlijke borsten hebt, is de kans groot dat je last hebt van tepelkloven. Wij vertellen je hoe je dit probleem kunt voorkomen.
Hoe tepelkloven voorkomen tijdens de borstvoedingsperiode
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Ana Luzardo

Laatste update: 04 juli, 2024

De borstvoedingsperiode is een van de meest bijzondere periodes voor zowel moeder als baby. Het komt echter vaak voor dat vrouwen vervelende symptomen ervaren door de gevoeligheid van hun borsten. Hoe kunnen tepelkloven worden voorkomen?

Of het nu komt door een slechte aanhechting van de baby aan de borst, onjuist gebruik van de borstkolf of een infectie, de borsten – en vooral de tepels – kunnen kloofjes, pijn en zelfs bloedingen ontwikkelen. Gelukkig is dit meestal niet ernstig en kan het met enige zorg worden voorkomen. In het volgende artikel vertellen we je wat je kunt doen.

Tips om tepelkloven tijdens de borstvoedingsperiode te voorkomen

Als de borstvoedingsperiode begint, is het normaal dat je tepels gevoelig of licht ongemakkelijk zijn. Dit is echter meestal tijdelijk en verdwijnt als je je baby borstvoeding geeft. Daarna is het normaal dat dit proces comfortabel en pijnloos verloopt. Als dit niet het geval is, dan is het nodig om te evalueren of er een probleem is.

Informatie gedeeld door het Tijdschrift voor Farmacopunctuur (Engelse link) schat dat 80-90% van de vrouwen die borstvoeding geven last heeft van pijnlijke en gebarsten tepels.

Zoals beschreven in een publicatie (Engelse link) in het International Journal of Environmental Research and Public Health, is tepelpijn een indicatie van een slechte ligging en aanhaking tijdens de borstvoedingsperiode. Het kan ook worden veroorzaakt door infecties, afwijkingen in het gehemelte van de baby, mastitis, vasospasme of omgekeerde tepels.

Het goede nieuws is dat er verschillende strategieën zijn om deze aandoening en de mogelijke complicaties ervan te voorkomen. Het enige wat nodig is, is een paar aanpassingen in de manier waarop je borstvoeding geeft en wat routinematige zorg. Laten we eens in detail kijken.

1. De aanhaking van de baby tijdens de voedingen

Borstvoeding geven

De eerste maatregel om tepelkloven te voorkomen is te controleren hoe de baby aan de borst aanhaakt. Als de baby de borst verkeerd aanlegt, komen pijn en tepelkloven vaak voor. Er zijn manieren om erachter te komen of dit het probleem is. Volgens deskundigen zijn de tekenen van een goede aanhechting de volgende:

  • Hun mond staat wijd open.
  • Ze bedekken een groot deel van de tepelhof.
  • Schuine lippen (naar buiten gericht).
  • Kin dicht bij de moederborst.
  • Hoofd en lichaam van de baby op één lijn.

2. Correct losmaken

Als je om wat voor reden dan ook de baby moet losmaken, in plaats van aan hem te trekken en pijn te veroorzaken, steek je een schone vinger tussen de borst en zijn tandvlees. Leid dan zijn hoofd weg van de borst. Via Beaumont gezondheid (Engelse link) waarschuwt Beaumont Health dat het niet juist is om de baby van de borst weg te trekken, omdat dit hem pijn kan doen.

3. Pas je positie aan

Je moet er ook voor zorgen dat je comfortabel zit als je borstvoeding geeft. Er zijn verschillende borstvoedingshoudingen; je kunt van houding veranderen, hulpmiddelen zoals borstvoedingskussens (Engelse link) proberen en je baby dicht bij je borst houden in plaats van over hem heen te buigen. Denk eraan dat je baby’s gezicht en heupen naar je toe gedraaid moeten zijn als je borstvoeding geeft.

4. Bevochtig je tepels

Tepels moeten tijdens de borstvoedingsperiode worden bevochtigd, want als ze droog zijn, zijn ze gevoelig en kunnen ze barsten en bloeden. Je kunt tepelcrèmes gebruiken, zolang ze geschikt zijn voor baby’s, omdat hun mond in contact komt met het gebied.

De Cleveland Clinic (Engelse link) raadt crèmes aan met lanoline, posteleincrème, verdunde pepermuntolie of mentholessence. Om deze te gebruiken, maak je het gebied goed schoon met water en breng je de crème aan als je klaar bent met het voeden van je baby. Zo kan de huid de crème na de volgende voeding absorberen.

5. Voorkom of verminder engorgement

Engorgement (Engelse link) verwijst naar het overmatig vullen van de borsten met melk. Wanneer dit optreedt, ervaart een vrouw meestal zwelling, pijn en barsten van de tepels. Het gebeurt vaak na een lange tijd zonder borstvoeding.

Om het ontstaan van tepelkloven te voorkomen kun je melk afkolven met een borstkolf. Als het echter al is opgetreden, is het raadzaam om het volgende te doen:

  • Geef een warm nat handdoekkompres op één borst tegelijk.
  • Masseer de borsten onder de douche en laat de melk eruit druppelen.

6. Gebruik de ideale maat borstkolf trechter

Je moet het tepelgezicht opmeten met een meetlint. Doe dit in millimeters en tel er twee extra millimeters bij op. Aan de hand van de metingen kun je de meest geschikte kiezen.

Om erachter te komen of je de verkeerde trechter (ook wel flenzen genoemd) hebt, moet je controleren of de tepels niet tegen de zijkanten van de borstschildtunnel schuren, of er niet te veel tepelhof in de borstschildtunnel komt en of er geen plekken op de huid zijn met vlekken of roodheid.

De tepel mag niet wit van kleur zijn, je mag geen pijn voelen en er mag geen knobbeltje op de borst verschijnen na de extractie.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
6 slechte gewoontes om te vermijden als je geen uitgezakte borsten wilt

7. Houd je borsten droog

Tepelpijn 9 oorzaken bij mannen en vrouwen

Als je een van die moeders bent die melk lekt, vergeet dan niet om je zoogkompressen en ook je beha’s vaak te vervangen. Het gebied droog houden is cruciaal om infecties, scheurtjes en nare geurtjes te voorkomen.

8. Behandel het frenulum van je baby

Als je baby een sublinguaal frenulum heeft, kan dat pijn en barsten veroorzaken. Dit is een aangeboren misvorming onder de tong van de baby. De tong zit vast aan de mondbodem en de borstvoedingsbewegingen worden beperkt of belemmerd.

Om erachter te komen of je baby een sublinguaal frenulum heeft, moet het worden beoordeeld door een kinderarts.

9. Gebruik hydrogelkompressen

Hydrogelkompressen zijn populair geworden als bondgenoot bij het voorkomen van tepelkloven tijdens de borstvoedingsperiode.

Een onderzoek (Engelse link) gedeeld via het Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing kwam naar voren dat het aanbrengen ervan resulteerde in een grotere verlichting van de pijn en een lager aantal tepelbeschadigingen. De effecten waren zelfs superieur in vergelijking met een lanolinezalf.

Deze kompressen zijn verkrijgbaar bij apotheken en speciale kraamwinkels. Ze worden direct op de borst aangebracht om te kalmeren en te verkoelen. Sommige hebben hydraterende bestanddelen en kunnen tot 24 uur opnieuw gebruikt worden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de borstvoeding ongemakkelijk en terugkerend is, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Borstvoedingsadviseurs en kinderartsen kunnen helpen het probleem op te lossen om deze taak comfortabeler en aangenamer te maken.

Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, omdat de bijbehorende problemen niet lang op zich laten wachten. De moeder kan mastitis krijgen, naast andere infecties, terwijl de baby moeite kan hebben met goed voeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.