Hoe moet je een baby reanimeren?

Baby's zijn gevoelig voor ongelukken die hun leven in gevaar brengen. Kennis van cardiopulmonaire reanimatietechnieken kan van vitaal belang zijn in een situatie die hun ademhaling en hartslag beïnvloedt.
Hoe moet je een baby reanimeren?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Reanimatietechnieken voor kinderen zijn technieken die niemand ooit nodig zou willen hebben, maar ze zijn cruciaal als je in een situatie terechtkomt waarbij je een baby moet reanimeren. Weten hoe je deze procedure kunt uitvoeren kan het verschil zijn tussen leven en dood.

Cardiopulmonaire reanimatie (CPR) is een levensreddende procedure die wordt toegepast als een persoon stopt met ademen of als hun hart stopt met kloppen. De procedure die we hieronder beschrijven is geen vervanging voor een gecertificeerde reanimatie-training.

Als je zelf ouder bent of met baby’s werkt, zou je een kinderreanimatiecursus moeten volgen. Ook moet je weten dat de manier om een baby te reanimeren verandert als het kind ouder wordt.

Wanneer moet je reanimatie toepassen?

Huilende baby op een groen kussen

Baby’s zijn geboren onderzoekers. Terwijl ze de wereld om hen heen verkennen, kunnen ze slachtoffer worden van ongelukken die hun leven in gevaar brengen. Daarom is het heel belangrijk dat ouders en verzorgers ervoor zorgen dat er zo min mogelijk risicofactoren zijn. Je moet altijd goed op de baby letten.

Tijd is heel belangrijk als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Als een baby bewusteloos is en niet ademt, kan 4 minuten zonder zuurstof al permanente hersenbeschadiging veroorzaken. Nog 4 tot 6 minuten langer, en het kind kan komen te overlijden.

Als een baby vreemde geluiden begint te maken of helemaal geen geluid maakt, kokhalst of als hun huid van kleur begint te veranderen, kan het zijn dat hij aan het stikken is. Je moet dan snel reageren en rustig blijven om de juiste techniek toe te kunnen passen om de baby te reanimeren.

Oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de baby stopt met ademen of dat zijn hart stil komt te staan zijn onder andere:

  • verstikking door kleine voorwerpen zoals knopen, munten, speelgoed, of voedsel.
  • bijwerkingen van een longaandoening.
  • vergiftiging door voedsel, medicijnen of giftige stoffen.
  • elektrische schok.
  • overmatig bloeden door een verwonding.
  • hoofdletsel of ander ernstig letsel door een val.

Hoe kun je een baby reanimeren?

1. Schat snel de situatie in

Als de baby hoest, niet kan ademen en zijn huid van kleur verandert, moet je ervoor zorgen dat datgene wat zijn luchtwegen blokkeert verdwijnt. Hoesten is een natuurlijk mechanisme om de luchtwegen te reinigen.

Als je alleen bent, ga dan niet weg bij het kind om 112 te bellen. Blijf de baby gedurende twee minuten reanimeren en bel dan 112 terwijl je de baby in de gaten blijft houden. Je moet deze procedures goed opvolgen en rustig blijven.

2. Als de baby bewusteloos is, zorg er dan voor dat zijn luchtwegen vrij zijn

Maak de luchtwegen van de baby vrij

Luchtweg vrijmaken

  • Leg hem op je arm met zijn gezicht naar boven. Ondersteun zijn hoofd en nek met dezelfde hand. Leg je andere hand en onderarm over het kind heen, zodat hij tussen je onderarmen in ligt.
  • Gebruik de duim en wijsvinger van je ene hand om de mond van de baby open te houden. Draai de baby dan om zodat hij op zijn buik komt te liggen, rustend op je andere onderarm. Je kunt deze arm ondersteunen door hem op je bovenbeen te leggen. Het hoofd van de baby moet onder je borst liggen.
  • Met je vrije hand geef je nu vijf zachte klopjes op de rug van de baby, tussen de schouderbladen om te proberen het voorwerp los te krijgen. Houd de kaak goed vast, zodat je ook zijn nek en hoofd ondersteunt.

Start de Heimlich methode voor baby’s

  • Als het voorwerp niet vrijkomt, leg je de hand die je gebruikt hebt om op zijn rug te slaan op de nek van de baby, waarbij je je arm gebruikt om zijn ruggengraat te ondersteunen. Draai de baby om terwijl je je andere arm en hand op zijn borst houdt.
  • Met de hand die je gebruikt om zijn hoofd te ondersteunen, houd je de kaken van de baby open met je duim en wijsvinger. Rust de arm waar de baby op ligt op je dijbeen. Verzeker je ervan dat het hoofd van de baby onder je lichaam is.
  • Plaats twee of drie vingers in het midden van de borst van de baby, precies tussen de tepels. Druk ongeveer 3 tot 4 cm naar beneden. Verlicht de druk zonder je vingers van het borstbeen te verwijderen.
  • Herhaal dit 5 keer. Draai de baby dan weer volgens eerdere aanwijzingen om, en klop opnieuw 5 keer op zijn rug. Als dit niet helpt, draait de baby dan weer op zijn rug om 5 keer op zijn borst te drukken.
  • Blijf dit herhalen totdat het voorwerp vrijkomt, de baby hoest of weer zelf gaat ademen.

3. Als de baby bewusteloos is, pas dan reanimatie toe

  • Kijk of de baby bewusteloos is. Roep zijn naam. Kijk of zijn borst beweegt en probeer naar zijn ademhaling te luisteren.
  • Leg de baby voorzichtig op zijn rug op een stevig oppervlak. Houd met een hand het voorhoofd van de baby vast, waarbij je zijn hoofd achterover duwt. Pas met de andere hand druk toe op de borst van de baby, waarbij je de borst drie tot vier cm indrukt en dan weer terug laat veren.
  • Herhaal dit 30 keer. Tel de compressies snel zonder te pauzeren (“en één, en twee, een drie…” tot je bij dertig bent).
  • Maak de luchtwegen vrij. Til de kin op met één hand terwijl je met de andere hand het hoofd van de baby achterover duwt.
  • Controleer of de baby ademhaalt. Houd je oor dichtbij de neus en mond van de baby, kijk of de borst beweegt, en of je zijn ademhaling tegen je wang kunt voelen.
  • Als de baby niet ademt, bedek dan de neus en mond van de baby met jouw mond. Als het je niet lukt om ze allebei te bedekken, bedek dan de neus en houd de mond dicht met je hand. Blaas twee maal gedurende één seconde in de neus (of neus en mond) van de baby, en kijk naar de borst die omhoog beweegt.
  • Als de baby nog steeds niet vanzelf ademt, kijk of je kunt vinden waardoor zijn luchtwegen geblokkeerd worden. Als je in zijn mond kijkt en het voorwerp kunt zien, haal het er dan voorzichtig met je pink uit.
  • Herhaal de compressies en mond-op-mondbeademing totdat de baby bij bewustzijn is of totdat de hulpdiensten aanwezig zijn en aangeven dat je kunt stoppen.

Welke andere voorzorgsmaatregelen kan ik nemen voor het reanimeren van een baby?

Pop van een baby met het hoofd naar achteren

Als er mogelijk letsel aan de ruggengraat is, moet je het hoofd en nek van de baby niet achterover duwen. Om op deze manier de baby te reanimeren, heb je de hulp nodig van een ander persoon. Als de baby bloedt, moet je eerst het bloeden onder controle krijgen voordat je reanimatie toepast.

Laat de baby niet alleen als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Het is heel belangrijk dat je 112 belt, hoe sneller hoe beter. Maar als je alleen bent met de baby, denk er dan aan om eerst twee minuten te reanimeren voordat je belt, zonder dat je hierbij weggaat van het kind.

Als er een defibrillator aanwezig iskun je die alleen gebruiken als hij ook geschikt is voor baby’s. Als je de handvatten van deze machine op de borst van de baby plaatst, controleert het apparaat automatisch de hartslag. Je moet de instructies goed opvolgen om de baby hiermee te reanimeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Avila Aburdene R, Castro Kukoc M. Relaciones con el inicio de la marcha, gateo, uso de andadores y accidentes. Revista de la sociedad boliviana de pediatría 2005; 44 (1): 11-14. Available at: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752005000100003&script=sci_arttext. Accessed 01/21, 2019.
  • Fernández-Bouzas A, Ortega-Avila R, Harmony T, Santiago E. Complicaciones de la asfixia perinatal en el recién nacido. Salud Mental, 2004; 27 (1): 28-37. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=16559. Accessed 01/21, 2019.
  • Fernández Solar M, Fernández Solar I. Primeros auxilios de niños y bebés: actuación y tratamiento. Alicante: 3ciencias; 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.