Wat te doen als je kind bleek heeft gedronken?

Als je kind bleek heeft gedronken dan kun je je kind het beste rechtstreeks naar de spoedeisende hulp brengen in plaats van dit artikel te lezen.
Wat te doen als je kind bleek heeft gedronken?

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je echter gewoon nieuwsgierig bent, lees dan dit artikel om geïnformeerd te worden over manieren om te voorkomen dat je kind giftige schoonmaakproducten drinkt en jezelf mentaal voor te bereiden zodat je weet wat je moet doen als je kind bleek heeft gedronken.

Hoe worden kinderen door deze producten vergiftigd?

De consumptie van giftige producten zoals bleek en andere schoonmaakmiddelen hebben ernstige gevolgen. Deze effecten kunnen ook optreden door deze giftige dampen in te ademen of door direct contact met de huid. 

Schoonmaakmiddelen

Hulpdiensten zijn een must als je kind is vergiftigd door een van deze giftige stoffen. Bleek, schoonmaakmiddelen, cosmetische producten en bepaalde producten voor persoonlijke hygiëne worden allemaal als giftig beschouwd. Dit komt omdat ze chemische verbindingen bevatten waarvan bekend is dat ze ernstige weefselschade veroorzaken, vergelijkbaar met de effecten van directe hitte.

In de meeste gevallen drinken kinderen per ongeluk bleek of andere, vergelijkbare producten. Als echter een tiener of een volwassene het drinkt, dan is het hoogstwaarschijnlijk een zelfmoordpoging geweest en heeft de patiënt extra medische spoedinterventie nodig.

Hoe kun je voorkomen dat dit gebeurt?

Kinderen drinken giftige chemicaliën meestal, omdat iemand een fles open en bloot heeft laten staan binnen het bereik van het kind. De verpakking lijkt wat op een fles waaruit ze normaal iets zouden drinken.

Het kind ‘herkent’ de fles en neemt een slok van de inhoud. De veiligheid in huis is afhankelijk van preventie. Lees het onderstaande om ongelukken te voorkomen.

 • Vermijd het om giftige producten (bleek, ammoniak, wasmiddel, shampoo) binnen handbereik van een kind te laten staan.
 • Voorkom dat je kind een hergebruikte fles herkent als iets eetbaars. Houd giftige producten achter slot en grendel en in hun originele verpakking, zodat je de instructies van de fabrikant kunt lezen in het geval het wordt gedronken.
 • Beperk het gebruik van giftige producten in speelruimtes voor kinderen, omdat vergiftiging ook via de luchtwegen of de huid kan plaatsvinden.
 • Witte azijn wordt ten zeerste aanbevolen om te worden gebruikt als een reinigingsproduct in huis. Dit is een krachtig antibacterieel middel dat geen giftige dampen zal aanmaken of de huid zal beschadigen, zelfs als er direct contact is.

Wat moet je doen als je kind bleek heeft gedronken?

Het eerste dat je moet doen is kalm blijven. In paniek raken in plaats van in actie komen maakt het alleen maar erger. Je kind heeft je nodig om daadkrachtig te handelen. Fundamentele eerste hulp omvat:

 • Nooit braken opwekken – dit zorgt ervoor dat er meer letsel ontstaat wanneer het product opnieuw door de slokdarm gaat.
 • Geef je kind een paar slokjes water. Geen eten of ander drinken, Er is geen huismiddeltje voor dit soort gebeurtenissen.
 • Neem contact op met de spoedeisende hulp via 112. Overleg met de centraliste.
 • Breng je kind zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.
 • Neem de fles met de stof die je kind heeft gedronken mee.
 • Als je kind nog heel jong is, dan heeft hij/zij waarschijnlijk maar een heel klein beetje gedronken. De smaak is onaangenaam, omdat fabrikanten meestal bitterstoffen toevoegen om te voorkomen dat mensen ze per vergissing drinken.
 • Als je kind ouder is en een aanzienlijke hoeveelheid heeft gedronken, dan is het mogelijk dat zij dit deden om zichzelf schade toe te brengen. Hoe sneller je hen bij de spoedeisende hulp kunt krijgen, hoe groter de kans dat je hun leven kunt redden.

Symptomen van het consumeren van giftige stoffen

Jongen met beertje wordt door een arts nagekeken
Als je een klein kind hebt en niet weet of hij/zij bleek of iets dergelijks heeft gedronken, controleer dan je kind om te zien of hij/zij de volgende symptomen heeft:
 • Onmiddellijke ongemakken of pijn in de mond en keel.
 • Moeilijkheden met slikken en heesheid.
 • Misselijkheid en braken, met of zonder bloed.
 • Moeilijk ademhalen en scherpe geluiden bij het ademen.
 • Pijn op de borst.

Als je kind bleek heeft gedronken en in shock raakt (mentale verwarring, verlies van bewustzijn, zweet, bleek is, koude handen en voeten heeft), dan moet je heel snel handelen.

Vergeet niet: het belangrijkste dat je moet doen als je kind bleek heeft gedronken, is onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp gaan. Als je kind opzettelijk giftige stoffen heeft gedronken en het heeft overleefd, zorg er dan voor dat hij of zij psychologische begeleiding ontvangt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.