Hoe maak je veganistische mayonaise?
Veganistische mayonaise is een uitstekende keuze voor een dressing. Dat heeft niet alleen met zijn lichte structuur te maken. Maar het bezit ook een grote voedingswaarde. Bovendien zal het je slechte cholesterol (LDL) niet laten stijgen of gewichtstoename veroorzaken.
Normale mayonaise speelt in vele verschillende recepten een rol. We eten het bijvoorbeeld bij gefrituurde kippenvleugels of bij gebakken aardappeltjes. Maar het kan ook een wat zoutige smaak aan een gerecht toevoegen.
Maar naast normale mayonaise is het ook mogelijk om andere dressings te maken. Bovendien is er dit recept voor een echt heerlijke veganistische mayonaise!
De oorsprong van mayonaise
Ze zeggen dat mayonaise oorspronkelijk van het eiland Menorca afkomstig is en dan specifiek uit de stad Mahon. Dit is waar de naam vermoedelijk vandaan komt: mahonesa.
Hoe dan ook gelooft men dat deze emulsie ongeveer van het midden van de negentiende eeuw dateert. Sindsdien heeft men het regelmatig bij verscheidene gerechten in meer of mindere mate gebruikt als bijgerecht.
Een emulsie?
Ja, mayonaise is een emulsie. Emulsies zijn gelijkmatige en stabiele mengsels van twee vloeistoffen. Dit betekent dat één van de twee vloeistoffen zich in kleine druppels in de andere verspreiden. Dit is hoe het zijn stabiele structuur krijgt.
Mayonaise is dus een emulsie die ontstaat door de verspreiding van olie in een waterige vloeistof. Dit effect treedt op omdat het eigeel een emulgerende factor bevat genaamd lecithine.
De lecithine in het eigeel omringt de kleine druppeltjes olie die zich afzonderen wanneer je ze opklopt. Op deze manier maakt de lecithine het mogelijk dat de olie zich opnieuw bindt. Maar hoe kan je dan een veganistische mayonaise maken als het eieren bevat?
Veganisme en mayonaise
Veganisme is een filosofie gebaseerd op het respect voor het leven van de dieren. Om die reden eten veganisten geen enkel dierlijk product of producten die afgeleid zijn van dieren. Welke voedingsmiddelen zijn dus verboden? Vlees, vis, schaaldieren, melk, eieren, honing en andere producten die afkomstig zijn van dieren.
Om die reden eten veganisten ook bepaalde andere voedingsmiddelen niet, zoals mayonaise. In de plaats van die producten nemen ze het bestaande recept en vervangen de ingrediënten door plantaardige middelen.
Hoe maak je veganistische mayonaise?
Veganistische mayonaise maken verschilt niet erg veel van het maken van traditionele mayonaise. En wat vaak gebeurt met klassieke recepten, het kan zelfs beter smaken.
Om veganistische mayonaise te maken heb je de volgende basisingrediënten nodig: plantaardige olie samen met een andere soort plantaardige melk. Daarom zullen een beetje zout en citroen een goede aanvulling zijn.
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle ingrediënten voor alle zekerheid op kamertemperatuur zijn. Want dit recept zal heel waarschijnlijk niet lukken als de olie op kamertemperatuur is en de sojamelk koud.
Ingrediënten
- een snufje zout
- enkele druppels citroen (minstens 3 ml)
- 1/4 kop plantaardige melk (bij voorkeur sojamelk)
- 1/2 kop plantaardige, olijf- of zonnebloemolie (ongeveer 180 – 190 g)
Bereiding
- Giet de plantaardige melk en de citroendruppels in een blender.
- Mix dan alle ingrediënten.
- Zet de blender op een lagere snelheid en voeg geleidelijk de olie toe.
- Uiteindelijk zal het mengsel de gewenste samenhang krijgen. Zodra dit gebeurt, voeg je een snufje zout toe.
- De beste manier om het op te dienen is in een glazen potje. Gebruik het binnen de drie dagen.
Dit is het basisrecept voor veganistische mayonaise. Maar je kan andere ingrediënten toevoegen en een beetje variëren. Dit zal afhangen van de andere bijgerechten. Je kan bijvoorbeeld een meer smaakvolle mayonaise maken door een beetje knoflook of wat koriander of peterselie toe te voegen.
Maar je kan bijvoorbeeld ook olie gebruiken die al een extra aroma gekregen heeft door middel van een infusieproces. Op die manier kan je nieuwe smaken creëren die je dan aan je definitieve gerecht kan toevoegen. Zoals je kan zien, is mayonaise een erg handige dressing. En de veganistische versie is hierop geen uitzondering.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822
Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f
Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9