Hoe maak je olie verrijkt met rozemarijn en knoflook?
In de gastronomie wordt verrijkte olie steeds populairder. Dit soort olie maakt het gebruik van kruiden en specerijen niet alleen gemakkelijker, maar verhoogt ook de voedingswaarde van oliën van hoge kwaliteit. Aangezien veel mensen nog steeds geen verrijkte olie hebben geprobeerd, willen we in dit artikel een recept voor olie verrijkt met rozemarijn en knoflook delen.
Verrijkte olie wordt meestal gebruikt om smaak te geven aan onder andere vlees, groenten en een breed scala van gerechten waar we de smaak goed tot zijn recht willen laten komen.
Bovendien zijn ze goed voor ons lichaam en verbeteren ze de gezondheid waardoor ziekten kunnen worden voorkomen. En dit allemaal dankzij de geweldige eigenschappen van de ingrediënten die ze bevatten.
Geniet ervan!
Olie verrijkt met rozemarijn en knoflook
Olie verrijkt met rozemarijn en knoflook is uitgegroeid tot een van de meest populaire producten in de mediterrane keuken.
Je kunt het maken door rozemarijn en knoflook te laten trekken met extra vierge olijfolie.
Het mengsel van deze ingrediënten concentreert krachtige antioxidanten, vetzuren, en vitaminen en mineralen. Bovendien dragen ze bij aan het verbeteren van vele aspecten van de gezondheid zodra ze je lichaam binnenkomen.
De voordelen van rozemarijn
- Door de speciale smaak van dit kruid kunnen we diverse gerechten op smaak brengen. Denk hierbij aan vleesgerechten, sauzen, soepen en vele andere traditionele recepten.
- Rozemarijn bevat cafeïne en rozemarijnzuur. Deze zuren hebben krachtige antioxiderende effecten die het lichaam beschermen.
- Het kruid is ideaal voor de behandeling van onder andere spijsverterings-, luchtweg- en hart- en vaatziekten.
- Bovendien is het carnosinezuurgehalte goed voor de hersenen. Dit helpt geheugenverlies voorkomen en het risico op Alzheimer verminderen.
- Rozemarijn beschikt over ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen die de bloedcirculatie helpen verbeteren.
- Bovendien kalmeert het ook de gewrichtspijn.
De voordelen van knoflook
Knoflook is een product dat onmisbaar is in de keuken, vanwege zijn karakteristieke smaak en aroma, wat smaakt geeft aan talloze gerechten.
- Het staat bekend als een van de krachtigste natuurlijke antibiotica. Het kan verschillende pathogene micro-organismen doden en hun groei stoppen.
- Het actieve ingrediënt van knoflook, allicine, beschikt over ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Die werken geweldig goed om verschillende soorten pijn te verlichten.
- Bovendien helpt knoflook de cellen te beschermen tegen de effecten van oxidatieve stress. Ook voorkomt het dat cognitieve functies verslechteren.
- Het is een nuttig ingrediënt voor patiënten met een hoog cholesterolgehalte. Het kan helpen bij het reguleren hiervan.
- Tenslotte versterkt het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen van knoflook het immuunsysteem. Daarnaast vermindert het de kans op ademhalingsproblemen en auto-immuunziekten.
De voordelen van extra vierge olijfolie
Extra vierge olijfolie is een van de gezonde vetten die iedereen zou moeten opnemen in hun dieet.
- De enkelvoudig onverzadigde vetzuren helpen het cholesterolgehalte te reguleren. Daardoor is het goed voor het voorkomen van cardiovasculaire ziekten.
- Bovendien helpt het gebruik van extra vierge olijfolie bij het verhogen van het goede cholesterolgehalte (HDL). Alsof dat niet genoeg was, reguleert het ook het triglyceridegehalte.
- Extra vierge olijfolie beschikt over een goede hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is een voedingsstof die dient als antioxidant. Ook helpt het bij het voorkomen van aandoeningen die veroorzaakt worden door vrije radicalen.
- Bovendien beschikt deze olie over ontstekingsremmende eigenschappen en eigenschappen die goed zijn voor de spijsvertering, die constipatie, zure en opgeblazen gevoel helpen verlichten.
- Bovendien is het zeer geschikt voor het voorkomen van gewrichts- en spierafbraak.
- Dankzij de hoge calorische waarde, helpt het je metabolisme beter te werken, wat helpt bij gewichtsverlies.
Hoe bereidt je deze verrijkte olie?
Als je wilt profiteren van alles wat deze ingrediënten te bieden hebben en iets extra’s wilt toevoegen aan je gerechten, raden wij aan om deze heerlijke verrijkte olie thuis te maken.
Hieronder volgt hoe je dat moet doen.
Ingrediënten
- 3 takjes verse rozemarijn
- 4 knoflookteentjes
- 250 ml olijfolie
Benodigdheden
- Glazen pot, met deksel
- Kaasdoek
Bereiding
- Was eerst de rozemarijntakjes goed en laat ze in de zon drogen.
- Snijd ze na het drogen in verschillende stukjes en doe ze in de glazen pot.
- Snijd vervolgens de knoflookteentjes in plakjes of plet ze lichtjes met een vijzel en stamper.
- Voeg ze vervolgens toe aan de pot en bedek de ingrediënten met de olijfolie.
- Sluit de pot en laat alles 30 dagen trekken, op een donkere, droge plaats.
- Schud af en toe de pot zodat de ingrediënten goed mengen en hun smaak afgeven.
- Zeef na 30 dagen de olie met de kaasdoek en gebruik het bij de bereiding van je maaltijden.
Gebruik
- Besprenkel je salades, soepen en groenterecepten met een scheutje olie.
- Bak je vlees- en visgerechten in deze verrijkte olie.
Ben je er klaar voor om olie verrijkt met rozemarijn en knoflook aan je basisingrediënten in de keuken toe te voegen? Zoals je kunt zien, is het een eenvoudig en gezond recept waarmee je smaakvolle en gezonde maaltijden kunt bereiden.
Je zult het geweldig vinden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008). Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058
- Benkeblia, N. (2004). Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2003.09.001
- Tripoli, E., Giammanco, M., Tabacchi, G., Di Majo, D., Giammanco, S., & La Guardia, M. (2005). The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1079/NRR200495