Hoe maak je meloenwater om gewicht te verliezen en beter te slapen

Als het je doel is om gewicht te verliezen, moet je meloenwater drinken voor het ontbijt. Als je makkelijker in slaap wil vallen, drink het voordat je naar bed gaat.
Hoe maak je meloenwater om gewicht te verliezen en beter te slapen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Meloen is een verfrissend fruit dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn hoge gehalte aan vitamines, vezels en essentiële mineralen. Het bestaat voor meer dan 90% uit water en is daarom ideaal voor hydratatie en gewichtsverlies. Meloen bevat slechts 25 calorieën en 13 gram complexe koolhydraten per 100 gram en ongeveer 6% suiker. Het is ook rijk aan antioxidanten en vrij van vet en cholesterol. Meloenwater is heerlijk en ook nog eens gezond!

Terwijl velen het beschouwen als een zomervrucht, nemen anderen het het hele jaar op in hun dieet als om gewicht te verliezen en hun slaapkwaliteit te verbeteren. Hoewel hij beter bekend is om zijn verfrissende eigenschappen, is het aangetoond dat de consumptie het gewichtsverlies en processen die leiden tot betere slaap  bevordert .

Wat zijn de voordelen van meloen?

Meloen

Meloen is een fruit dat behoort tot de “grote groente”-familie, die ook watermeloen, pompoen en courgette bevat. Hij groeit in zandgrond en wordt beschouwd als een van de lekkerste zomervruchten.

De populaire variëteiten zijn van Europese en Noord-Amerikaanse herkomst, maar men gelooft dat het oorspronkelijk uit Centraal-Azië en Afrika komt.

De uitstekende eigenschappen omvatten onder andere een hoog gehalte aan vitamine A. Dit is een krachtige antioxidant die goed is voor de huid en slijmvliezen. Hij bevat ook flavonoïden, stoffen die de cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Regelmatige consumptie beschermt het zicht en vermindert het risico op oogaandoeningen. Het verlaagt arteriële hypertensie en voorkomt verschillende vormen van hart- en vaatziekten door het hoge kaliumgehalte.

Het is een bron van vitamine C en magnesium, twee essentiële voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken tegen virale en bacteriële infecties.

Hoe helpt meloenwater je gewicht te verliezen?

Meloen maakt deel uit van vruchten genaamd “fatburners” door hun vermogen om je taille op een natuurlijke, gezonde manier te helpen krimpen.

De rijkdom aan ontgiftende stoffen maakt het gemakkelijker om opgebouwde toxines in het lichaam te elimineren en helpt bijgevolg het metabolisme.

Het fungeert als een natuurlijk diureticum, ideaal voor het reguleren van vloeistof in lichaamsweefsels en vermindering van ontsteking.

Dankzij het hoge watergehalte is het een van de beste vruchten om het lichaam te hydrateren en het gevoel van vol te maken.

Waarom helpt meloenwater ons om te slapen?

Waarom helpt meloenwater ons te slapen?

Meloenwater is een drank die geen toevoegingen, kunstmatige suikers of conserveermiddelen bevat. In plaats daarvan is het een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen die je onder andere kunnen helpen om beter te slapen.

Dit is al een tijdje een populair middel tegen slapeloosheid, omdat het dorst lest, de cellen van het lichaam hydrateert en het tevreden houdt tot de volgende dag.

Hoewel door veel mensen wordt genegeerd, is dehydratie een van de factoren die een diepe en verfrissende slaap kunnen onderbreken.

Hoe maak je meloenwater?

Meloenwater

Meloenwater is een zeer effectieve manier om je dagelijkse vloeistofinname te verhogen. De smaak is verfrissend en je kunt het op ieder moment van de dag drinken.

Als je echter wilt afvallen, is het het beste om het 30 tot 40 minuten voor het ontbijt te drinken.

Ingrediënten

 • 300 gram meloenpulp in blokjes
 • 10 ml citroensap
 • 1 theelepel honing
 • 250 gram of een kopje ijs
 • 125 ml water

Instructies

 • Schil de meloen en snijd het vruchtvlees in stukjes zodat het makkelijker kan worden gemengd.
 • Doe de meloen in een blender en voeg het citroensap, ijs en water toe.
 • Meng een paar seconden tot het glad en consistent is.

Hoe drink je het?

 • Voor gewichtsverlies, drink voor het ontbijt en elke hoofdmaaltijd.
 • Als je beter wilt slapen, drink het een paar uur voor het slapen.

Deze ontgiftende drank bevat minder dan 150 calorieën en is een bron van voedingsstoffen die essentieel zijn voor lichamelijke functies.

Ga ervoor en maak dit thuis om de dagelijkse voordelen te ontdekken die je lichaam heerlijk zullen vinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Polcz ME., Barbul A., The role of vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract, 2019. 34 (5): 695-700.
 • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.