Hoe kies je een goede huisgenoot?

Wil je graag je eigen plek huren? Ben je op zoek naar een huisgenoot? Houd zeker deze essentiële tips in gedachten om een goede huisgenoot te kiezen.
Hoe kies je een goede huisgenoot?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je erover denkt om uit huis te gaan en een appartement zoekt, is het misschien een goed idee om een huisgenoot te kiezen om het aantal bewoners laag te houden. En om te weten hoe je een goede huisgenoot kiest is het van essentieel belang dat je rekening houdt met een aantal zaken die we in de loop van het artikel zullen bespreken.

Houd er rekening mee dat je je huis en de dagelijkse gang van zaken met een ander zult delen, dus dat is geen gemakkelijke opgave. Je zult er de nodige tijd aan moeten besteden tot je de juiste persoon gevonden hebt. We nodigen je uit onze tips door te nemen.

Hoe kies je een goede huisgenoot?

Neem de nodige tijd

Terugkomend op het idee dat we in het begin noemden, is het nodig dat je het selectieproces rustig aanpakt en niet gehaast doet, anders vergroot je de kans dat je de verkeerde persoon kiest.

Als je eenmaal weet dat er een kamer te huur komt, kun je de zoektocht publiceren op je sociale netwerken, in je vriendengroepen, en onder familieleden. De voorstellen zullen niet lang op zich laten wachten en je zult tijd moeten hebben om gesprekken te voeren.

Wees zeker van hun financiële status

Een goede huisgenoot betaalt zijn deel op tijd

Dit is een van de belangrijkste punten, want het idee van een huisgenoot is dat je de uitgaven samen deelt. Probeer werkreferenties te krijgen om na te gaan of hun baan stabiel is en hoe lang ze er al werken.

Ook moet je, als ze student zijn, de financiële situatie nagaan van het gezin dat voor de uitgaven van je huisgenoot zal zorgen. Een huis delen impliceert uitgaven verdelen, dus de economische solvabiliteit is erg belangrijk.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De gezondheidsvoordelen van planten in huis

Vraag naar je levensstijl om een goede huisgenoot te kiezen

Hoewel iedereen anders is, zijn er werelden die op elkaar lijken en andere die het tegenovergestelde zijn. Als je een rustig leven verkiest, zou een huisgenoot die in jullie huis feestjes en borrels geeft geen goede kandidaat zijn.

En hetzelfde geldt als de situatie omgekeerd zou zijn. De uitgaven worden immers gedeeld. Beide partijen hebben dezelfde rechten en plichten. Wat eten, hobby’s en andere zaken betreft die je relevant vindt, zou het interessant zijn de smaken en gewoonten uit te zoeken om later verrassingen te voorkomen.

Als je denkt dat je de juiste persoon gevonden hebt, is het uitvoeren van een onderzoek op internet niet overbodig. Je kunt om vriendschap vragen en haar op verschillende sociale platforms volgen. Zo kun je om op de hoogte te zijn van haar publicaties, contacten, interesses, foto’s en alles waarvan je denkt dat het je helpt een idee van zijn of haar persoonlijkheid te krijgen.

Stel richtlijnen op voor een gezonde co-existentie

Als je al een goede huisgenoot gekozen hebt, is de volgende stap het vaststellen van een samenlevingsovereenkomst die jullie beiden aanvaarden en toepassen. Welke onderwerpen kunnen in de overeenkomst worden opgenomen:

  • Schoonmaakdagen. Beslis van tevoren hoe jullie het huishoudelijk werk zullen verdelen. Zo zullen jullie allebei meedoen en meewerken aan het schoonhouden van de plek.
  • Verdeling van goederen. Schrijf op wat ieder van jullie meebracht en welke dingen jullie samen kochten. Op die manier weet je later hoe meubels en apparaten verdeeld zullen worden.
  • Boodschappen doen. Als je het eten gaat delen, is het belangrijk te weten wie de boodschappen zal doen, wat er gekookt zal worden en wie het zal klaarmaken. Dit lijken heel eenvoudige dingen. In de praktijk kunnen ze tot conflicten leiden als je dit niet van tevoren bespreekt.
  • Gebruik van gemeenschappelijke ruimten. Dit is een heel gevoelig punt, want beiden zullen vinden dat ze evenveel recht hebben om ze te gebruiken. Je zou voor elk ervan dagen en tijden kunnen vaststellen en welke activiteiten niet mogen worden uitgevoerd.
  • Huisdieren. Als huisdieren toegestaan zijn, is het de moeite waard afspraken te maken. Denk hierbij aan zaken zoals de verzorging van huisdieren, extra schoonmaak, lawaai, enz.

We noemen op dit punt ook de verdeling van de onkosten. Maak je een gemeenschappelijk fonds of worden de uitgaven gelijk verdeeld? Zullen jullie hetzelfde percentage bijdragen of zullen de bedragen verschillend zijn?

Dit is van belang omdat, als de percentages verschillend zijn, de rechten die ieder op het appartement heeft ook verschillend zullen zijn. Alles wat een uitbetaling van geld inhoudt moet van tevoren duidelijk zijn en door beide partijen ondertekend worden.

We denken dat je dit ook interessant vindt om te lezen:
8 mythes over het schoonmaken van beddengoed en matrassen

Behoud een goede relatie

Huisgenoten hebben ruzie

Vanaf het begin moet je een vriendelijke, betrouwbare en respectvolle relatie hebben. De omgang moet vriendschappelijk zijn, ook al worden ze geen beste vrienden. Alles wat met het appartement te maken heeft moet je als stel doen.

Je moet dit met ernst en toewijding aangaan voor het welzijn van het huis dat je deelt. Het gebrek aan overeenstemming over economische kwesties kan een samenwoning meteen ruïneren.

Om een goede huisgenoot te kiezen moet je rekening houden met chemie en nog iets meer

De onafhankelijkheid van alleen wonen is een van de hoofddoelen van hen die ernaar verlangen een eigen huisgenoot te hebben. Dat geldt ook voor millenials die ernaar verlangen hun eigen ruimte te hebben. Hoewel die ruimte in dit geval gedeeld wordt met een huisgenoot. Een goede huisgenoot zoeken zal een van de eerste uitdagingen zijn waarvoor je komt te staan.

Wij geloven dat als je voor een kandidaat gaat zitten, je meteen een chemie voelt die je doet denken dat hij of zij de juiste persoon is om met jou samen te wonen. Je moet je op je gemak voelen vanaf het moment dat je elkaar voor de eerste keer ontmoet.

Ga echter niet alleen af op de eerste positieve indruk. Kom ook wat meer te weten over wie ze zijn, wat ze doen en wat ze voor de kost doen. Combineer je gevoel en wat je hart je ingeeft met concrete gegevens en echte referenties over je toekomstige huisgenoot.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Delgado, L. O. F. (2009). Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios, (65), 123-144.
  • Sora Barreto, L. A. (2020). Cartilla financiera: cómo manejar sus finanzas personales.
  • Rodríguez, E. (2016). El Economista. Retrieved from Tener roomie, más que compartir una vivienda: https://www. eleconomista.-com. mx/fi nanzaspersonales/T ener-roomie-mas-que-compartir-una-vivienda-20160712-0125. html.
  • Cedillo, G. J. Á. (2018). Abordajes instrumentales para el estudio y análisis de la familia en Trabajo Social. Margen: revista de trabajo social y ciencias sociales, (90), 10.
  • Bernal Mejía, I. R. (2020). Conceptualización y prototipado de una aplicación móvil para jóvenes colombianos que buscan compartir vivienda con personas afines.
  • Lopez Garcia, G. (2017). Vivir la ciudad: el urbanita del Barrio de la Condesa (Master’s thesis, Universidad Autónoma Metropolitana (México). Unidad Azcapotzalco. Coordinación de Servicios de Información.).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.