Hoe kan ik over het verleden van mijn partner heen komen?

Heb je moeite om over het verleden van je partner heen te komen? Het is een goed idee om professionele hulp te zoeken. Intussen kunnen deze tips ook helpen.
Hoe kan ik over het verleden van mijn partner heen komen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voel je je niet in staat om over het verleden van je partner heen te stappen? Dit is iets ingewikkelds om mee om te gaan en heel onaangenaam om te ervaren, maar het is op te lossen.

Soms kun je jaloezie voelen over relaties die hij of zij in het verleden gehad heeft en die geen deel uitmaken van het heden. Of bijvoorbeeld, als je partner drugs heeft gebruikt of ontrouw is geweest, kan dit je een zekere mate van wantrouwen bezorgen.

Eerst en vooral moet het duidelijk zijn dat alles wat zich in je roert geen deel uitmaakt van het heden. Het is waar dat je partner fouten kan hebben gemaakt of bepaald gedrag kan hebben vertoond waarvan hij/zij geleerd heeft. Het is echter belangrijk te onthouden dat jij ook een verleden hebt. Dat hebben we allemaal!

Je moet het verleden altijd los laten

Een vrije vrouw
De enige manier om vooruit te komen is het verleden los te laten.

Is het mogelijk dat je het verleden van je partner uiteindelijk gewoon vergeet? Niet echt. In feite loont het om hier een realistische kijk op te hebben. De Educate Association (Spaanse link) legt het heel duidelijk uit. Volledig in het heden leven, zonder aandacht aan het verleden te besteden, is niet mogelijk. Dit betekent echter niet dat je er niet overheen kunt komen.

Wat je in gedachten moet houden is dat iedereen fouten maakt, ook jijzelf. Als je partner andere mensen ontrouw geweest is, vreemdgegaan is, gelogen heeft of drugs gebruikt heeft, betekent dat niet dat het weer zal gebeuren.

Er zijn veel manieren waarop je dit te weten kunt komen en het is belangrijk om er met de ander over te praten, zodat je je op je gemak kunt voelen. Laten we eens wat tips bekijken om je te helpen dingen over het verleden van je partner te overwinnen die je moeilijk onder ogen kunt zien of begrijpen.

Misschien vind je dit ook interessant:
Mijn partner is alcoholist: hoe kan ik helpen?

Tips om over het verleden van je partner heen te komen

Als je er niet in slaagt over het verleden van je partner heen te komen, kun je overmand worden door angst, je onzeker gaan voelen in de relatie, of onverdraagzaam worden voor mogelijke gebreken die hij/zij kan hebben. Uiteindelijk stort je je hierdoor alleen maar in een totaal schadelijk soort relatie waar niemand beter van wordt. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Onthoud dat het verleden je partner niet definieert

Een van de manieren om over het verleden van je partner heen te komen is duidelijk te zijn dat zijn verleden hem niet definieert. Sterker nog, als je de omstandigheden die al achter je liggen met perspectief bekijkt, zul je iets beseffen.

Als degene op wie je verliefd bent geworden bepaalde dingen niet had meegemaakt, je misschien niet eens bij hem of haar zou zijn. Ze zouden een andere persoonlijkheid hebben of een andere manier van denken die niet bij jou zou passen.

Om je te helpen je in te leven in je partner, denk je aan een tijd in je leven die moeilijk was. Is het een last voor je geworden? Zeker niet! Je hebt misschien geleerd van die fout of omstandigheid die je moest doormaken, waardoor je als persoon verrijkt bent. Verplaats je daarom eens in de schoenen van je partner. Dit zal je helpen alles duidelijker te zien.

Zoek uit waarom het verleden van je partner jou beïnvloedt

Over het verleden van je partner heenkomen
Sommige dingen uit het verleden van je partner kunnen je op een bepaalde manier beïnvloeden wat betreft je eigen manier van zijn.

Het is niet ongewoon dat bepaalde aspecten van het verleden van je partner je veel meer beïnvloeden dan andere. Dit kan te maken hebben met je wonden, een probleem met je eigenwaarde, of je onzekerheid.

Bijvoorbeeld, als de ander opbiecht ontrouw te zijn geweest aan een ex-partner, kun je het moeilijk hebben om over het verleden van je partner heen te komen als je een laag zelfbeeld hebt.

Ook kan dit soms te maken hebben met je behoefte om alles onder controle te hebben, of met teleurstelling over het feit dat hij of zij je niet op de eerste paar afspraakjes over dat bepaalde aspect van zijn of haar verleden verteld heeft.

Door uit te zoeken waarom je geraakt wordt door wat je partner je verteld heeft, kun je er over nadenken. Onthoud dat als je zelf niet tot een redelijke conclusie kunt komen, je hulp kunt vragen.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt:
Loslaten betekent accepteren wat je niet kunt veranderen

Zoek zo nodig professionele hulp

Steeds meer mensen gaan naar een psycholoog. Gelukkig lijkt het erop dat we eindelijk onze vooroordelen overwonnen hebben als het gaat om hulp vragen. Aarzel daarom niet om naar een goede professional te gaan als je geconfronteerd wordt met moeilijkheden zoals het niet kunnen overwinnen van het verleden van je partner.

Hij of zij zal je kunnen helpen om wat licht te werpen op alle redenen die maken dat het verleden van de ander je zozeer beïnvloedt. Dit is immers niet gezond voor je, en het kan zelfs het einde van de relatie betekenen. Daarom is het beter om liever vroeg dan laat hulp te zoeken. Dit kan je ook helpen als persoon te groeien, terwijl het je band met je partner versterkt.

Het verleden overwinnen is niet altijd gemakkelijk. Er zijn overtuigingen die je ertoe kunnen brengen je slecht te voelen zonder dat je echt weet waarom. Soms kan het veel oplossen als je bepaalde dingen op tafel legt en erover nadenkt. Als je het echter niet alleen kunt, zoek dan iemand die je kan helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mendoza, J. A. G. (2019). La Comunicación Patológica En La Experiencia De Celos: Un Estudio Cualitativo. Huella de la Palabra, (13).
  • Pérez Cisneros, E. (2019). La necesidad de superar el pasado con apego ansioso en la relación actual de pareja.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.