Hoe je voor te bereiden op de dag van de bevalling

Plannen is essentieel bij de voorbereiding van de bevallingsdag, want zo kun je die met minder angst en bezorgdheid tegemoet treden. Leer hier de beste tips.
Hoe je voor te bereiden op de dag van de bevalling
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Bernardo Peña

Laatste update: 06 november, 2022

Misschien nader je de laatste weken van je zwangerschap en is het tijd om je voor te bereiden op de dag van de bevalling. Om dit te doen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het is immers mogelijk dat zich tijdens de geboorte van je baby enkele situaties voordoen die niet van tevoren gepland waren.

Het gaat er echter niet om dat je geschrokken of nerveus bent. Het gaat om het voorzien van mogelijke situaties die zich kunnen voordoen. Daarom willen we je in dit artikel helpen je voor te bereiden op een aantal situaties die helemaal geen probleem zullen zijn als je ze gewoon van tevoren plant.

Maar ook bij onverwachte gebeurtenissen kan vooruit plannen je helpen om kalm te blijven. Door enkele van deze basistips in gedachten te houden, kan het je helpen gerust te zijn als deze belangrijke dag aanbreekt.

Waarom je voorbereiden op de dag van de bevalling?

Een bevalling is een proces dat je meestal meemaakt in een ziekenhuis, waar je specifieke en professionele zorg krijgt voor zowel moeder als baby. Daarom is het vooral zaak je te ontspannen. Waar zul je beter af zijn dan in het ziekenhuis? De professionals zullen ijverig voor je zorgen, en je zult waarschijnlijk ook de mensen van wie je het meest houdt bij je hebben.

Maar, voor deze dag aanbreekt, is het belangrijk te plannen wat nodig is en zonder tegenslagen aan te komen. In dit artikel delen we dus een reeks tips die je zullen helpen voor dit unieke moment in het leven. Deze zijn vooral van belang als dit de geboorte van je eerste kind is.

Wanneer moet je naar het ziekenhuis gaan?

Eerst en vooral is het van vitaal belang de meestvoorkomende symptomen te kennen die zich vóór de bevalling voordoen. Op die manier kun je de tekenen onderscheiden die erop wijzen dat de bevalling al begonnen is.

In deze lijn behoren tot de meestvoorkomende tekenen baarmoedercontracties en ontsluiting van de baarmoeder. Dit zijn echter tekenen die alleen medisch personeel kan verifiëren.

Daarom hier een korte lijst van veelvoorkomende symptomen die je kunt opmerken. Als je er twee of meer van hebt, moet je naar het ziekenhuis gaan.

  • Buikpijn of voortdurend ongemak
  • Druk in de schaamstreek
  • Een beklemming van de buik
  • Een verlies van vocht
  • Toegenomen vaginale afscheiding
  • Donkere vlekken door een slijmprop

Het verschil tussen valse en echte weeën

Aan de andere kant is het belangrijk valse weeën van echte weeën te onderscheiden. Volgens de Professional Guide for Maternal-Paternal Education in Pregnancy and Childbirth zijn ze gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

In het eerste geval zijn de weeën onregelmatig en duren ze minder dan een minuut. Er is ook ongemak in het gebied onder de navelstreek, tussen de iliacale fossae (hypogastrium) en in het inguinale gebied. Deze pijn wordt echter verlicht door rust of licht wandelen.

Bij echte weeën daarentegen zijn de weeën regelmatig, met grotere frequentie, duur en intensiteit, en ze gaan niet weg door rust. Evenzo is er meestal ongemak in het lumbale gebied, dat zich uitbreidt naar het buikgebied.

Nu dan… Onder welke omstandigheden moet je medische hulp inroepen? Lees verder om te leren hoe je je kunt voorbereiden op de dag van je bevalling!

Risicosituaties om te weten vóór de dag van de bevalling

Hier zijn enkele tekenen waar je op moet letten, want ze kunnen op risicovolle situaties wijzen:

  • Groenachtig, gelig, of bruinachtig vruchtwater.
  • Periode-achtig bloedverlies, want dat kan wijzen op een mogelijk gesprongen placenta.
  • Sterke samentrekkingen van de baarmoeder die niet weggaan.
  • Afwezigheid van foetale bewegingen.
  • Een koorts hoger dan 38° Celsius.

Weeën

 

Weeën zijn intense, toenemende pijnen die zich in de lendenstreek of in de fossa iliaca bevinden. Ze treden meestal 1 om de 5 minuten op tijdens de bevalling, ook als je ligt.

Bovendien kunnen Braxton Hicks-weeën ook optreden als er verharding van de buik optreedt en dan ontspanning van de baarmoeder. In dit geval is het belangrijk naar het ziekenhuis te gaan, zoals blijkt uit onderzoek dat in 2018 door de Universidad Peruana Unión werd uitgevoerd.

We raden je aan om ook te lezen:
Wat veroorzaakt buikpijn tijdens de zwangerschap?

Ruptuur van de vruchtzak

Een ander teken waar je rekening mee moet houden om te weten hoe je je op de dag van de bevalling moet voorbereiden is het denken aan het scheuren van de vruchtzak. Als de vrouw merkt dat ze een kleine hoeveelheid vocht verliest, is het waarschijnlijk dat haar vliezen gebroken zijn. Let ook op de dikte en de kleur van het vocht.

  • Als het vocht licht en waterig van kleur is, je de baby in je buik kunt voelen bewegen en je geen baarmoedersamentrekkingen voelt, is dit normaal, maar moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan.
  • Als het vocht echter geel, rood of groen van kleur is, wijst dat erop dat de bevalling begint. In feite moet je zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaan.

Pak je koffer van tevoren in: een fundamentele stap in de voorbereiding op de dag van de bevalling

Je bevalling voorbereiden moet onder meer inhouden dat je een goede, comfortabele en hanteerbare koffer voor het ziekenhuis bij elkaar zoekt. Het is dus ook het beste om die vóór de 37e week van de zwangerschap klaar te hebben staan, om te voorkomen dat je met druk en haast inpakt.

Nu dan…Wat moet er in die koffer zitten? Hier is een korte lijst van de onmisbare spullen, volgens een artikel gepubliceerd door Revista Psicología y Salud (Spaanse link). Let goed op!

  • Officiële persoonlijke documenten. Identiteitskaarten, ziekenhuispas, enz.
  • Comfortabele kleren. Pantoffels, sokken, een warme jas of jack, enz.
  • Hygiëneartikelen. Zeep, tandenborstel, tandpasta, deodorant, crème, shampoo, haarborstel, een handdoek, wattenschijfjes, enz.
  • Ondergoed. Borstvoedingsbeha’s, comfortabele slips met hoge taille, enz.
  • Babykleertjes en hygiëneartikelen. Luiers, overhemden, sokken, mutsen, enz.
  • Telefoon. Een oplader en/of oplaadstation, en ook contactgegevens.

Als je vragen hebt over hoe je je op de dag van de bevalling kunt voorbereiden, neem dan contact op met je arts

Soms vinden sommige vrouwen het moeilijk, zelfs met goede informatie over de symptomen van de bevalling en het proces ervan, om hun eigen symptomen of de betekenis van bepaalde gewaarwordingen te herkennen. Daarom raden we je aan contact op te nemen met je arts om eventuele vragen over de symptomen die je ervaart op te helderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.