Hoe je schoonmaakmiddelen veilig kunt bewaren

Het is essentieel om schoonmaakmiddelen goed op te bergen voor de veiligheid van iedereen in huis. Hoe kun je dat op de juiste manier doen? Leer het antwoord in dit artikel.
Hoe je schoonmaakmiddelen veilig kunt bewaren
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 01 november, 2022

Het bewaren van schoonmaakmiddelen is een bezigheid die veel mensen negeren. Toch is het nodig om te weten hoe je schoonmaakmiddelen veilig kunt bewaren. Zo kunnen mogelijke risico’s op vergiftiging of intoxicatie vermeden worden voor alle bewoners van het huis, ook voor dieren en planten.

Er moet rekening mee gehouden worden dat de meeste commerciële schoonmaakmiddelen giftige bestanddelen bevatten  (Engelse link). Daarom is het belangrijk ze veilig te bewaren, ook als ze niet gebruikt worden. Laten we eens wat tips voor een goede opslag bekijken.

Zeven aandachtspunten om schoonmaakmiddelen veilig te bewaren

Optimaal opbergen is belangrijk. Je wilt de veiligheid van je dierbaren niet in gevaar brengen . Hieronder lees je alles wat je moet weten over het goed bewaren van schoonmaakmiddelen.

1. Zoek een veilige plek

Schoonmaakmiddelen

Een verborgen ruimte is ideaal. Schoonmaakmiddelen moeten namelijk altijd uit het zicht liggen. Dat is niet alleen omdat ze niets toevoegen aan de esthetiek, maar ook omdat de meeste in felgekleurde verpakkingen zitten die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Ze zijn zelfs een gevaar voor eigenaars van huisdieren.

Wat is de oplossing? Bewaar chemicaliën in een afgesloten, geventileerde ruimte. Hoewel dit in veel huizen onmogelijk is, kun je kiezen voor een kast met deuren, tenzij je iets op maat laat maken.

Idealiter bewaar je je schoonmaakmiddelen in geventileerde ruimten. Deze moeten echter veilig zijn en buiten het bereik van kinderen of huisdieren.

2. Ventileer de plek om schoonmaakmiddelen veilig te bewaren

De ruimte die je gereserveerd hebt om je spullen en schoonmaakmiddelen op te bergen kan de gang, badkamer, keuken, of misschien de garage zijn. Dit is prima, zolang je de ruimte maar regelmatig ventileert.

Alle chemicaliën geven dampen af  (Engelse link) die, als ze geconcentreerd zijn, giftig kunnen zijn. Overweeg om dit minstens een keer per week te doen.

3. Let op houdbaarheidsdata

Elk product waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan gevaarlijk worden, of het nu ingeslikt wordt of niet. Het blijkt dat de bestanddelen waarmee chemische producten gemaakt worden onderling kunnen reageren en een zeer schadelijk mengsel kunnen vormen.

Het is dus verstandig om regelmatig de etiketten te bekijken om de chemicaliën waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kwijt te raken.

4. Gebruik altijd de oorspronkelijke verpakking

Giet de inhoud van de producten niet in andere verpakkingen, vooral niet als ze ook voor voedsel gebruikt worden. Geloof het of niet, maar dit is een heel gewone praktijk; veel mensen vinden de originele verpakking onaantrekkelijk. Dit kan echter ernstige gevolgen hebben, zoals vergiftiging.

Er is maar een kleine onoplettendheid voor nodig om over het hoofd te zien dat je in plaats van sap een zure substantie binnenkrijgt. Anderzijds is het niet voldoende om een fles met chemicaliën uit te spoelen en dan te gebruiken om er andere dingen in op te bergen.

Bedenk dat schoonmaakmiddelen in concentraten komen, zodat ze doordringen in de oppervlakken die ze bevatten.

5. Koop wat schoonmaakorganizers

Laat de rommel achter! Je hebt geen schoonmaakkar nodig zoals ze in hotels gebruiken, maar misschien wil je wel een kleinere schoonmaakmand of organizer. Zo heb je de producten die je vaak gebruikt bij de hand om ze tijdens huishoudelijke klusjes in een groepje te verplaatsen.

6. Houd alles netjes

Organiseer en maak de ruimte waar je de schoonmaakmiddelen en gebruiksvoorwerpen zult opbergen schoon. Behalve dat je zo elke hoek van het huis brandschoon houdt, zul je ook overzicht kunnen houden over de voorwerpen die je hebt. Zo heb je beter in de gaten wat je bij je volgende trip naar de supermarkt nodig hebt.

Misschien vind je het interessant om te lezen:
4 gifvrije schoonmaakmiddelen voor je huis

7. Classificeer en sorteer op soort product

Vrouw aan de schoonmaak

Alles geclassificeerd en geordend hebben is een heel praktische maatregel bij het zoeken naar een bepaald product. Een veel gebruikt criterium is bijvoorbeeld te ordenen naar de functie van het product.

Bewaar bijvoorbeeld glasreinigers, allesreinigers en sponzen in een set, of dozen voor specifieke doeleinden. Maar er een voor de badkamer, een andere voor de keuken, enzovoort.

Het is het beste om doorzichtige plastic dozen te gebruiken die diep zijn en bovendien een deksel hebben. Label ze volgens de criteria die je koos. Zo vind je ze beter terug in de kast.

Als je je producten naar functionaliteit indeelt, vergemakkelijk je de orde in je opbergruimte.

Enkele stoffen die je in schoonmaakmiddelen kunt aantreffen

De meeste chemische middelen in schoonmaakmiddelen zijn effectieve en gecontroleerde stoffen om een grondige reiniging te bereiken. Je mag ze alleen gebruiken en bewaren volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

  • Fosfaten worden in veel wasmiddelen gebruikt.
  • Ftalaten zijn een familie van chemische stoffen die je vindt in de beschrijving van verschillende huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
  • Chloorbleekmiddel is ongetwijfeld het meest bekend bij iedereen. Het is een belangrijk bestanddeel van huishoudbleekmiddelen.
  • Natriumlaurylsulfaat is een ander bestanddeel in schoonmaakmiddelen. Zijn belangrijkste functie is het veroorzaken van schuimvorming.

Voor minder risico kies je voor alternatieve schoonmaakmiddelen

Tegenwoordig zijn alternatieve producten veel aanwezig in woningen die er milieuvriendelijker uitzien. Daarnaast zijn ze vaak minder duur, zonder afbreuk te doen aan hun doeltreffendheid. Ingrediënten als zuiveringszout en witte azijn kunnen gebruikt worden als basis voor het uitwerken van deze mogelijkheden.

Natuurlijk moet je bij het gebruik ervan iets meer moeite doen, naast een extra ontsmettingsstap. In elk geval zijn ze veilig, multi-inzetbaar, en kunnen ze veel taken bovendien gemakkelijker maken. Zorg er alleen voor dat je ze op dezelfde manier behandelt als commerciële producten. Leer hier (Engelse link) over te vermijden mengsels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wolkoff P, Schneider T, Kildesø J, Degerth R, Jaroszewski M, Schunk H. Risk in cleaning: chemical and physical exposure. Sci Total Environ. 1998 Apr 23;215(1-2):135-56. doi: 10.1016/s0048-9697(98)00110-7. PMID: 9599458.
  • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46-60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.