Hoe je friteuse gemakkelijk schoon te maken is

Om je frituurpan succesvol schoon te maken, is veiligheid het eerste waar je aan moet denken. Daarna moet je een paar stappen volgen die voor het gewenste resultaat zullen zorgen.
Hoe je friteuse gemakkelijk schoon te maken is

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een friteuse is een klein apparaat dat erg handig is voor het maken van smakelijke frietjes. Het is ook het perfecte  hulpmiddel om gefrituurde kip en gepaneerde recepten mee te maken. Maar weet jij hoe je je friteuse gemakkelijk schoon kunt maken?

Er zijn huishoudelijke en industriële friteuses. Ze worden veel gebruikt in bars en restaurants. Er zit echter een keerzijde aan deze geweldige bondgenoot in je keuken: het hoopt namelijk veel vet op en het schoonmaken is geen gemakkelijke taak.

Desalniettemin is het essentieel om je friteuse regelmatig schoon te maken. Niet alleen om het apparaat beter te laten werken en langer mee te laten gaan, maar ook om je gezondheid te beschermen. Ontdek hieronder vier handige methoden om je friteuse gemakkelijk schoon te maken.

Hoe je friteuse gemakkelijk schoon te maken in vier stappen

1. Was de mand van je friteuse

Was de mand van je friteuse

De frituurmand is een van de gemakkelijkste onderdelen om te reinigen, omdat deze gemakkelijk kan worden verwijderd. In de meeste gevallen kan het zelfs in de afwasmachine gewassen worden.

Om deze accessoire te wassen, kun je ook afwasmiddel en heet water gebruiken. Het is raadzaam om een schuurspons of een borstel te gebruiken om het vet te verwijderen. Als de mand erg vuil is, dan kun je deze enkele uren laten weken in een bak met heet water en een ontvetter. Zodra het vet loskomt kun je het vervolgens gemakkelijk reinigen.

2. Was de binnenkant van je friteuse

Er is een heel handige truc om de binnenkant van je friteuse gemakkelijk schoon te maken. Gebruik eenvoudig een spatel om eventuele vetophopingen te verwijderen. Op deze manier zul je geen krassen maken en de daaropvolgende reiniging zal veel eenvoudiger zijn.

De tweede stap is het wassen van de binnenkant van je friteuse. Er zijn verschillende opties hoe je dit het beste kunt doen.

 • Eén daarvan is het met water en ontvetter te vullen, alsof je het met water vult. Vervolgens zet je de friteuse aan en laat je het een paar minuten koken.
 • Een andere manier is om water met wasmiddel te koken en vervolgens in de friteuse te gieten.
 • In beide gevallen moet je het water een paar minuten tot een uur in de friteuse laten staan, totdat het vet loskomt. Daarna verwijder je het water en vervang je dit met schoon water en ontvetter.
 • Reinig het vervolgens met een borstel om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Vul het daarna nog een keer met schoon water.
 • Verwijder tot slot al het water en droog het af met een schone doek.

Azijn en zuiveringszout: twee geweldige bondgenoten om mee schoon te maken

Azijn en zuiveringszout

Azijn en zuiveringszout zijn handig als het gaat om het schoonmaken van je friteuse. Dankzij hun eigenschappen helpen ze namelijk vetresten te verwijderen. Laten we beginnen met azijn. Het is een geweldige bondgenoot voor het gemakkelijk reinigen van je friteuse. Het proces is eenvoudig:

 • Vul de friteuse met een kopje azijn en water.
 • Doe het apparaat dan dicht en zet het aan tot het mengsel kookt.
 • Kook ongeveer tien minuten of langer als de friteuse erg vies is.
 • Verwijder daarna al het water en verwijder het resterende vet met behulp van een schone, zachte doek.
 • Spoel tot slot met water en droog het met een schone, droge doek.

Zuiveringszout doet ook wonderen als het gaat om het reinigen van vet uit friteuses. Wat moet je doen?

 • Maak eerst een papje door zuiveringszout met water te mengen.
 • Breng het daarna aan op de vieze plekken.
 • Schrob vervolgens met een zachte tandenborstel.
 • Spoel tot slot met water en droog met een schone doek.

Dit moet je ook zeker lezen:
De beste natuurlijke schoonmaakmiddelen

Hoe maak je de buitenkant van de friteuse schoon?

Om de buitenkant van je friteuse schoon te maken, kun je een spons, heet water en afwasmiddel of een lichte ontvetter gebruiken. Het is echter heel belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen. Elke friteuse is namelijk anders.

Sommige delen mogen nat worden, andere delen mogen dit niet. Het is dus van essentieel belang dat je weet welke delen dit zijn voordat je verdergaat met het reinigen van de buitenkant van je friteuse. Zoals bij het reinigen van welk apparaat dan ook, heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit.

Als de buitenkant van je friteuse erg vies is, kun je een sterkere ontvetter gebruiken, zoals de ontvetters die je voor de oven gebruikt. Vergeet echter niet om eerst de instructies goed te lezen. Als je je friteuse regelmatig goed schoonmaakt, werkt hij beter en gaat hij veel langer mee.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.